Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ποινικές ανακρίσεις για την Κεντρική Τράπεζα

Την παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας προκάλεσαν οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων που αφορούν την Κεντρική Τράπεζα και τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων. 

Η Υπηρεσία ανακοίνωσε δια στόματος Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ότι έδωσε οδηγίες σήμερα στην Αστυνομία να ξεκινήσει ποινική ανάκριση για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων που αφορούν τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων από την Κεντρική Τράπεζα – κάτι που είχε ζητήσει και ο Διοικητής Πανίκος Δημητριάδης-, ενδεχόμενη πλαστογραφία εγγράφων, ενδεχόμενη εξαπάτηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε άλλων αδικημάτων που αφορούν τα πιο πάνω πρόσωπα ή και τρίτους.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η παράκληση προς την Αστυνομία δόθηκε σήμερα, καθώς συμπληρώθηκε το τρίτο 24ωρο - αρχής γενομένης από τα γεγονότα που αφορούσαν τις κάμερες παρακολούθησης στην Κεντρική- που συνεχίζεται και κορυφώνεται μια συζήτηση μεταξύ του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και μελών του Δ.Σ. αναφορικά με εκατέρωθεν παράπονα και για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

«Είναι καθήκον της Νομικής Υπηρεσίας να παρέμβει και δεν θα αναμένει το πότε κάποιος από τους ενδεχομένως εμπλεκομένους θα αποφασίσει να κάνει οποιαδήποτε καταγγελία, γιατί το θέμα είναι μείζονος σημασίας, που αφορά κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Σύμφωνα με τον κ. Ερωτοκρίτου κρίθηκε πως η αυτεπάγγελτη επέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας ήταν η μόνη ενδεικνυόμενη υπό τις περιστάσεις ενέργεια για το σοβαρό αυτό θέμα.

Επεσήμανε ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν με τη λήψη καταθέσεων από όλους όσους θεωρείται σκόπιμο και εύλογο να καταθέσουν και με τη συλλογή εγγράφων.

Σε ότι αφορά τη διερεύνηση ενδεχόμενης πλαστογραφίας, και ερωτηθεί κατά πόσο αν επιβεβαιωθεί θα αποτελεί κακούργημα, ο κ. Ερωτοκρίτου απέδωσε εμπιστοσύνη στην Αστυνομία ότι θα διεξάγει με πάσα επιμέλεια και προσοχή τις έρευνές της.

Σε ερώτηση αν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα προς την Αστυνομία για ολοκλήρωση των ερευνών, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι ζητήθηκε όπως οι ενέργειες είναι άμεσως και η Νομική Υπηρεσία να ενημερώνεται για την εξέλιξη των ερευνών.

Καταλήγοντας ο Βοηθός Γεν.Εισαγγελέας ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι η νομιμότητα συγκεκριμένων πράξεων ή ενδεχόμενη παρανομία δεν μπορεί - όταν αφορά κορυφαίους θεσμούς- να αφήνεται να επισείεται σαν φόβητρο από τη μια ή την άλλη πλευρά και την ίδια ώρα η Νομική Υπηρεσία να προσποιείται ότι δεν κατάλαβε και να σφυρίζει αδιάφορα.

«Όταν ο Διοικητής της ΚΤ προειδοποιεί κάποιους ότι θα τους παραπέμψει στον Γενικό Εισαγγελέα για διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων και από την άλλη πλευρά όταν μέλη του Δ.Σ. ισχυρίζονται ότι έγινε προχρονολόγηση συγκεκριμένων εγγράφων που αφορούσαν συγκεκριμένες συμφωνίες ή συμφωνία που έχει κάνει ο Διοικητής, τότε είμαι βέβαιος ότι με βάση την ανακριτική διαδικασία υπάρχουν επαρκέστατα στοιχεία για να διαταχθεί η συγκεκριμένη ποινική έρευνα», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι αύριο αναμένεται να συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής για να συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος που προέκυψε με τον πρόσθετο όρο στο συμβόλαιο της Alvarez & Marsal για «success fee», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μέλη του Συμβουλίου προτίθενται να εγείρουν και θέμα παραίτησης του Διοικητή, Πανίκου Δημητριάδη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δημητριάδης απέδωσε τα δημοσιεύματα για τη συμφωνία της Τράπεζας με την Alvarez & Marsal είτε σε ενορχηστρωμένη προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση, είτε σε εξυπηρέτηση συμφερόντων του ξένου οίκου.

- Source : http://www.philenews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου