Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ο Πάπας απομάκρυνε τον «επίσκοπο της χλιδής»

Ο επονομαζόμενος «επίσκοπος της χλιδής» δαπάνησε 31 εκατ. ευρώ από τα χρήματα της επισκοπής του για έργα ανανέωσης της κατοικίας του. 

Το αρχικό κόστος είχε υπολογισθεί σε 5,5 εκατομμύρια, αλλά εκτοξεύθηκε στα ουράνια λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων του ιερέα. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι μια μπανιέρα κόστισε 15.000 ευρώ, ένα συνεδριακό τραπέζι 25.000 ευρώ και ένα ιδιωτικό παρεκκλήσι 2,9 εκατ. ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση του Βατικανού τονίζεται ότι «προέκυψε μια κατάσταση, όπου ο επίσκοπος δεν μπορούσε πλεόν να ασκεί τα καθήκοντά του». Η προσωρινή παύση του 53χρονου επισκόπου από τα καθήκοντά του είναι το τελευταίο βήμα πριν από την οριστική του αποπομπή.

Ο Γερμανός ιερωμένος είχε σκανδαλίσει την κοινή γνώμη και για άλλες κινήσεις του, όπως η επιλογή του να ταξιδέψει με εισιτήριο διακεκριμένης θέσης στην Ινδία, σε αποστολή φιλανθρωπίας. Το νέο σκάνδαλο αποτέλεσε πλήγμα για τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος, από τη στιγμή που ανέβηκε στην Αγία Εδρα, δεν φείδεται εκκλήσεων για ταπεινότητα και λιτότητα, καλώντας τους ιερείς «να μη ζουν σαν πρίγκιπες».

Η Αγκελα Μέρκελ, η οποία είναι κόρη προτεστάντη ιερέα, είχε εκφράσει, διά του εκπροσώπου της, την ελπίδα «να υπάρξουν απαντήσεις για τους πιστούς, ώστε να αναστηλωθεί η εμπιστοσύνη τους στην Εκκλησία».

Στο μεταξύ, σάλο προκάλεσαν στην Πολωνία δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Γιόζεφ Μικάλικ, οι οποίες άφηναν να εννοηθεί ότι τα παιδιά που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς ευθύνονταν εν μέρει για τα παθήματά τους. Υστερα από την κατακραυγή της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ, ο Πολωνός αρχιεπίσκοπος υποστήριξε πως οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου