Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Μπάζει από παντού το Σύστημα Υγείας - Στο έλεος του Θεού αφημένοι και οι νεφροπαθείς

- Σοβαρότατα προβλήματα παρατηρούνται στο Τμήμα Αιμοκάθαρσης του Γεν. Νοσοκομείου Πάφου
- Σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό ανά το Παγκύπριο
- Αδυνατούν να εξυπηρετήσουν όλους τους νεφροπαθείς μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα
- Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση από την Ε. Χαραλαμπίδου στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής

Μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Κωστάκης Κωνσταντίνου είπε ότι είναι δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα, αλλά η υγεία προέχει των πάντων και έκκληση προς το κράτος είναι να βρουν τρόπους απάμβλυνσης αυτού του χρονοβόρου προβλήματος.

Εντούτοις ο κ. Κωνσταντίνου προέβη σε παραδοχή χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα σοβαρότατο και το οποίο δεν αφορά τα στενά γεωγραφικά όρια της Πάφου, αλλά επεκτείνεται σε όλα τα νοσοκομεία παγκύπρια.

«Ελλείπουν ιατροί, παραϊατρικό προσωπικό, ελλείπουν κρεβάτια και μηχανήματα αιμοδιύλισης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και απαιτήσεις θεραπείας αιμοδιύλισης των ασθενών που είναι καταγεγραμμένοι ανά επαρχία. Υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι που είναι δεδομένοι», πρόσθεσε.

Δεν μπορεί να ελλείπει ιατρός, συνέχισε, που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να είναι 24 ώρες σε μια μονάδα τέτοιας επικινδυνότητας, και να απευθύνονται οι ασθενείς σε μη εξειδικευμένο ιατρό άλλης ειδικότητας, ο οποίος λογικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

«Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα που απορρέουν, αρκετά τα προβλήματα που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια. Εδώ και μια πενταετία είχε ζητηθεί εκσυγχρονισμός και ανανέωση του συστήματος αλλά δεν κατέστη εφικτό», συμπλήρωσε.
Είναι αναγκαίο ο εκσυγχρονισμός του συστήματος, κατέληξε, για την στήριξη μιας κατηγορίας ασθενών συμπολιτών μας που πάσχουν και χρήζουν της απαραίτητης θεραπείας.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως «με τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας έγινε ακόμη μια φορά σαφές ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει μπερδέψει τις προτεραιότητες της».

Αφαιρεί, συνέχισε, από τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας - το οποίο έχει γονατίσει στην κυριολεξία -αλλά την ίδια στιγμή αυξάνει προϋπολογισμούς για να μπορεί να παρέχει υψηλούς μισθούς και απολαβές σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Σήμερα στην Επιτροπή Υγείας, ανέφερε, είδαμε το θέμα των συμπολιτών μας που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τα νούμερα είναι τραγικά.

«Στη Λευκωσία υπάρχουν 170 ασθενείς και 17 μηχανήματα και εργάζεται το Τμήμα από η ώρα 4.30 το πρωί μέχρι τις 2 το απόγευμα της επόμενης μέρας. Στη Λεμεσό υπάρχουν 145 περιστατικά και μόνο 25 μηχανήματα. Εργάζονται από τις 6 το πρωί μέχρι τις 12 την νύκτα. Στη Λάρνακα 69 ασθενείς με 13 μηχανήματα και στην Πάφο, 46 ασθενείς με 9 μηχανές», συμπλήρωσε.

Σε αυτά τα περιστατικά, είπε, προστίθενται και άτομα που έρχονται από το εξωτερικό.

«Όταν βλέπουμε τόσες μεγάλες και σημαντικές ανάγκες σε θέματα υγείας δεν μπορεί αυτή η Κυβέρνηση να έχει ως προτεραιότητα της, τις υψηλές αμοιβές των συμβούλων στην Κεντρική Τράπεζα ή τα Υφυπουργεία ή όποιες άλλες θέσεις εξυπακούουν υψηλές δαπάνες σε μισθολόγια», κατάληξε.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΔΩ 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου