Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Εκποιήσεις και δάνεια μεγάλων developers στο στόχαστρο της Τρόικα – Όχημα ο ELA Τρ. Κύπρου

- Οι διεθνείς δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να χαριστούν της Κύπρου
- Uniastrum και παραρτήματα στην ατζέντα τους
- Ζητούμενο η κεφαλαιακή επάρκεια της Τρ. Κύπρου
- Παίζονται πολλά συμφέροντα με τις δεκάδες εκατομμυρίων των δανείων των developers

Τα δάνεια των μεγάλων developers και οι εκποιήσεις,ακινήτων αποτελούν τα δυο «καυτά» θέματα που κουβαλούν στις αποσκευές τους, οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου.

Με όχημα τον ELA της Τρ. Κύπρου ύψους €11δις περίπου, η Τρόικα θα θέσει επιτακτικά το θέμα των δανείων των μεγάλων developers και κατά συνέπεια των εκποιήσεων.

Οι διεθνείς δανειστές, αυτή τη φορά θα επιχειρήσουν να μπουν στα βαθιά νερά θέτοντας το ΔΣ της Τρ. Κύπρου, επί των ευθυνών του.

Ρίχνοντας στο τραπέζι ως δόλωμα την απεμπλοκή της Τρ. Κύπρου από τον ELA και γνωρίζοντας ότι η Τράπεζα, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει της υποχρέωσής της, θα ζητήσει να ενημερωθεί τι έχει πράξει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της, ώστε να διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκειά της, που είναι και το ζητούμενο.

Η σωστή διαχείριση, η μείωση στα κόστη, ο περιορισμός των εργασιών με την πώληση στοιχείων ενεργητικού στο εξωτερικό (Uniastrum, άλλα παρατήματα σε Βουλγαρία, Ρουμανία) και είσπραξη δανείων από τους μεγαλοχρεώστες θα τεθούν πλέον επιτακτικά.

Ο κίνδυνος δεύτερου πιο οδυνηρού μνημονίου εάν η Τρ. Κύπρου, δεν καταφέρει να ξεπεράσει τις προκλήσεις που έχει ενώπιον της δεδομένου ότι η ύφεση δεν αναμένεται να υποχωρήσει τα επόμενα τουλάχιστον δυο έτη, θα είναι γεγονός.

Από την άλλη δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η άντληση φθηνής ρευστότητας από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στερρότητας, αφού η Γερμανία που κινεί τα νήματα, ευνοεί την χρηματοδότηση μόνο νέων δάνειων καθαρών τραπεζών.

Τα δάνεια των μεγάλων developers, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν αγγίζει καμία τράπεζα, λόγω των μεγάλων συμφερόντων που κρύβονται πίσω αυτά, ήρθε η ώρα που θα τα θέσει επί τάπητος η Τρόικα, άλλωστε η Κύπρος δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου