Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Εισήγηση εννέα κρατών της Ε.Ε. για μεταναστευτικό

Την έμπρακτη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών ζητούν οι συνοριακές χώρες της Ε.Ε. (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Κροατία, Ουγγαρία), με τροπολογίες που κατέθεσαν στο προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. 

Όπως έλεγε χθες αρμόδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο πυρήνας των προτάσεων θα γίνει αποδεκτός και τα αποτελέσματα της Συνόδου θα είναι ικανοποιητικά για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις από την παράνομη μετανάστευση. Πρόκειται για μια πρώτη θετική ανταπόκριση της Ε.Ε. στην πρωτοβουλία που ανέλαβε και ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος είχε χθες επικοινωνία για το ζήτημα με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μ. Ραχόι.

Ειδικότερα, η εισήγηση των εννέα κρατών καλωσορίζει τη σύσταση Ομάδας Δράσης, υπό την αιγίδα της Κομισιόν, για το θέμα της μετανάστευσης, η οποία θα προτείνει μέχρι το τέλος του 2013 πρωτοβουλίες για το φλέγον ζήτημα, μεταξύ των οποίων και η αποτελεσματικότερη χρήση των υπαρχόντων εργαλείων. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δεσμεύονται στην αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων (Frontex), σε περαιτέρω «βοήθεια και αλληλεγγύη» στα συνοριακά κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στην υιοθέτηση μιας πιο αποτελεσματικής πολιτικής επαναπατρισμού μεταναστών, η οποία «θα αποτελεί ουσιώδες στοιχείο των γενικότερων σχέσεων της Ε.Ε. με τρίτες χώρες». 

Επίσης, οι ηγέτες της Ε.Ε., σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσαν οι εννέα χώρες, θα δεσμεύονται να επανέλθουν στο ζήτημα της μετανάστευσης κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ενώ οι «μακροπρόθεσμες στρατηγικές» και τα περαιτέρω βήματα για την ενίσχυση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα καθοριστούν στη Σύνοδο του επομένου Ιουνίου.

Ερωτώμενος χθες από δημοσιογράφους, κοινοτικός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν «νέα μέτρα» για τη μετανάστευση, αλλά βελτιώσεις στο πλαίσιο των υπαρχουσών δυνατοτήτων. Αλλωστε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιτήρηση των συνόρων επαφίεται πρωτίστως στα κράτη-μέλη και δεν είναι αρμοδιότητα της Ε.Ε. Ωστόσο, η ενίσχυση της Frontex, αλλά και η έναρξη λειτουργίας του συστήματος επικοινωνίας και επιτήρησης των συνόρων (Eurosur), από φέτος, συνιστά σημαντική βοήθεια για τα κράτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Με ψήφισμά του χθες το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να αυξήσουν τον προϋπολογισμό για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO) και τη Frontex, να εξετάσουν τη δυνατότητα συγκρότησης ακτοφυλακής της Ε.Ε. και να θεσπίσουν αυστηρές ποινικές κυρώσεις κατά όσων διακινούν ανθρώπους με σκοπό την είσοδο και την κυκλοφορία τους στην Ε.Ε.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου