Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ασκούνται ανοικτά σε συνομοσπονδιακή λύση οι Τούρκοι, διά του Έρογλου

Εν αναμονή του καθορισμού της ημερομηνίας της μετάβασης των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, η τουρκική πλευρά ασκείται στις δημόσιες τοποθετήσεις, αγγίζοντας και τα ακανθώδη θέματα. Είναι σαφές πως επιχειρείται η δημιουργία εντυπώσεων αλλά και η επιβολή τετελεσμένων. Μετά τους Ερτούγ και Ναμί, τη σκυτάλη πήρε χθες ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση της τουρκικής πλευράς στο θέμα της κυριαρχίας. Ένα θέμα, το οποίο θεωρείται εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας για το κοινό ανακοινωθέν, καθώς υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις.

Ο κατοχικός ηγέτης αναφερόμενος στο θέμα αυτό, είπε ότι μια κυβέρνηση συνεταιρισμού θα είχε μία διεθνή προσωπικότητα και μία έδρα στον ΟΗΕ, αλλά ότι καμία ομοσπονδία δεν έχει μία και μοναδική κυριαρχία. Επεκτείνοντας την προσέγγιση αυτή και με στόχο να αναδείξει τη θέση για δύο χωριστές οντότητες, ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι θα υπάρχει εσωτερική υπηκοότητα. Υποστήριξε ότι το τ/κ συνιστών κρατίδιο θα έχει εσωτερική υπηκοότητα για τους δικούς του κατοίκους.

Είναι σαφές ότι στο θέμα της κυριαρχίας και γενικά της δομής του κράτους, οι Τούρκοι έχουν ως αφετηρία τη θέση πως στο νησί υπάρχουν δύο χωριστές οντότητες, οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα συνεταιρισμό με κοινή ομπρέλα. Τούτο σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή, οι Τούρκοι θα μπορούν να αποσυρθούν παραμένοντας τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, έχοντας ως γείτονα το ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος.

Επί της ουσίας αυτό που περιγράφει ο κατοχικός ηγέτης είναι συνομοσπονδία. Είναι γι' αυτό που υπάρχει διαφωνία, η οποία και απομακρύνει τη δυνατότητα για επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου.

Στη συνέχεια ο Έρογλου είπε πως η ε/κ πλευρά δεν έχει πει εάν αποδέχθηκε ή όχι την πραγματοποίηση συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις 4 Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι η τ/κ πλευρά ήδη απάντησε θετικά. Είπε επίσης ότι εάν υπάρχει θέληση, είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία που να τεθεί σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο. Εξάλλου, ισχυρίστηκε ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων. Θέση με την οποία διαφωνεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Για τις επισκέψεις των διαπραγματευτών στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο Έρογλου είπε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη. Επί τούτου, το πράσινο φως θα έλθει από την Αθήνα και την Άγκυρα, όταν τα δύο υπουργεία Εξωτερικών συνεννοηθούν.

- Source : http://www.philenews.com

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου