Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Με την «σφραγίδα» της Βουλής, η εγκαθίδρυση Βάσης της Αποστολής για τα χημικά όπλα της Συρίας

Ομόφωνα και με τη διαδικασία του επείγοντος η Ολομέλεια της Βουλής προέβη σε κύρωση, σήμερα το απόγευμα, της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αφ` ενός και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) αφ` ετέρου, για την εγκαθίδρυση υποστηρικτικής Βάσης στην κοινής Αποστολής ΟΗΕ-ΟΑΧΟ στο έδαφος της Δημοκρατίας.

Η Συμφωνία προβλέπει, επίσης, την παροχή διευκολύνσεων για την ασφαλή παρουσία και διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της κοινής Αποστολής, η οποία καταρτίσθηκε μέσω ανταλλαγής επιστολών (16 Οκτωβρίου 2013) μεταξύ των Γραφείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ/ Γενικού Διευθυντή του ΟΑΧΟ, και του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας (18 Οκτωβρίου 2013), κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 18 Οκτωβρίου 2013.

Το σχετικό νομοσχέδιο παραπέμφθηκε, αμέσως μετά την έναρξη της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας, από τον Προεδρεύοντα της Βουλής, Σοφοκλή Φυττή, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η οποία μελέτησε αυθημερόν το νομοσχέδιο, παρόντων και εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Συμφώνως των όρων της Συμφωνίας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα παράσχει στην κοινή Αποστολή τα προνόμια και τις ασυλίες όπως ορίζονται από τη Σύμβαση περί των Προνομίων και Ασυλιών των Ηνωμένων Εθνών (1946), της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και από τη σχετική Συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας-ΟΑΧΟ επ` αυτού.

Επίσης, προβλέπεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να εξαιρεί τους αξιωματούχους και άλλα μέλη της Αποστολής από την καταβολή θεωρήσεων εισόδου και να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις για απρόσκοπτη είσοδο, διαμονή και έξοδο από το έδαφος της Δημοκρατίας τόσο σε αυτούς όσο και στον εξοπλισμό τους.

Η Συμφωνία θα τεθεί επίσημα σε ισχύ κατόπιν ενημέρωσης του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ από την Κυπριακή Δημοκρατία ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εσωτερικές διαδικασίες και πως αυτή έχει επικυρωθεί.

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης όλων των εσωτερικών νομοθετικών διαδικασιών, η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύθηκε να εφαρμόσει προσωρινά τη Συμφωνία, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την τελεσίδικη αποχώρηση της Αποστολής από την Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν ολοκλήρωσης του έργου της, σύμφωνα με τους όρους εντολής του Ψηφίσματος 2118 (2013).
Όπως αναφέρθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εξωτερικών, η απόφαση για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας απορρέει από το Ψήφισμα 2118 (2013) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την απόφαση EC-M-33/DEC.1 του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΟΑΧΟ, ημερομηνίας 27 Σεπτεμβρίου 2013.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο οποίος δυνάμει του πιο πάνω Ψηφίσματος και της Απόφασης εξουσιοδοτήθηκε να ετοιμάσει σχετική έκθεση για τον τρόπο και τη διαδικασία υλοποίησής τους, διερεύνησε μέσω επιστολής του, ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου 2013, τις προθέσεις της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για το ενδεχόμενο εγκαθίδρυσης στο έδαφός της Βάσης υποστήριξης των επιχειρήσεων της κοινής Αποστολής ΟΗΕ-ΟΑΧΟ στη συριακή επικράτεια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε απαντητική επιστολή του, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου 2013, εξέφρασε τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το σκοπό αυτόν, καταγράφοντας παράλληλα την ετοιμότητά του να συζητήσει και να συμφωνήσει επί των όρων που θα διέπουν τη Συμφωνία Εγκαθίδρυσης της Βάσης και της παροχής των διευκολύνσεων προς την κοινή Αποστολή.

Η Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και το Γραφείο του Γενικού Διευθυντή του ΟΑΧΟ, με κοινή επιστολή τους, ημερομηνίας 16 Οκτωβρίου 2013, προς τον Υπουργό Εξωτερικών, απαριθμούσαν τα αιτήματα, όρους και οι προϋποθέσεις για την ασφαλή παρουσία, την εύρυθμη λειτουργία και τις δραστηριότητες της κοινής Αποστολής στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κατόπιν Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και απαντώντας στην επιστολή αυτή, επεσήμανε πως η Κυπριακή Δημοκρατία συναινεί στους όρους που περιέχονται σε αυτή.

Στη Συμφωνία, η οποία καταρτίσθηκε στη βάση των επιστολών αυτών, γίνεται αναφορά στους όρους που θα διέπουν τη συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και ΟΗΕ-ΟΑΧΟ.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών διαμήνυσε στη Βουλή πως η άμεση κύρωση της Συμφωνίας από την Ολομέλεια της Βουλής αποδεικνύει την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνδράμει στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να επισπεύσει τις διαδικασίες πλήρους εφαρμογής των προνοιών του Ψηφίσματος 2118 (2013) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας με την εγκαθίδρυση υποστηρικτικής Βάσης στην Κύπρο προς διευκόλυνση του έργου της κοινής αποστολής του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ στη Συρία, καθώς και στην ευρύτερη προσπάθεια διαχείρισης του συριακού προβλήματος.

Όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, η άμεση κύρωση της Συμφωνίας επιβεβαιώνει παράλληλα και το σταθεροποιητικό ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Source : www.newsit.com.cy 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου