Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Μαθητές σε κίνδυνο λόγω ...υπηρεσιακών οχημάτων

Σοβαρότατοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία, λόγω της απόφασης των υπαλλήλων των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου παιδείας να απέχουν από την εκτέλεση των εξωτερικών τους καθηκόντων, δηλαδή την επίβλεψη των σχολικών εργοταξίων, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν διατίθενται από το υπουργείο, υπηρεσιακά οχήματα και επομένως χρησιμοποιούν τα δικά τους.

Τα μέλη του κλάδου υπαλλήλων τεχνικών υπηρεσιών, βρίσκονται σε αντιπαράθεση το υπουργείο, ζητώντας την αγορά υπηρεσιακών οχημάτων για τους υπαλλήλους, οι οποίοι μέχρι και πριν ένα μήνα χρησιμοποιούσαν τα ιδιωτικά τους οχήματα για την επίβλεψη των τεχνικών εργασιών στα σχολεία.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, συνεπεία της απόφασης των υπαλλήλων να απέχουν από τις εξωτερικές τους εργασίες:

1. Δεν γίνονται επιβλέψεις στα υπό εξέλιξη έργα και κατ΄επέκταση δεν υπάρχει ασφάλεια στα εργοτάξια και στις σχολικές μονάδες.

2. Δεν γίνονται έλεγχοι στις υφιστάμενες σχολικές μονάδες, για σκοπούς συντήρησης των εγκαταστάσεων και για αυτό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων και κατ επέκταση των μαθητών και προσωπικού.

3. Δεν γίνονται επιβλέψεις στα υπο εξέλιξη έργα με αποτέλεσμα να προκαλούνται συνεχείς καθυστερήσεις με το ενδεχόμενο οι Εργολάβοι να ζητήσουν αποζημιώσεις και κατ’ επέκταση να αναστείλουν τις εργασίες τους.

Μιλώντας στο Sigmalive, o Πρόεδρος του Κλάδου Υπαλλήλων Τεχνικών Υπηρεσιών, Ευάγγελος Λαμαπασκής, τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης του προβλήματος από την εργοδοτική πλευρά, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ασφάλεια των μαθητών.

Επεσήμανε μάλιστα ότι εδώ και μια εβδομάδα δεν σπεύδουν ούτε στα πιο σοβαρά προβλήματα που ενδεχομένως να παρουσιάζονται σε σχολικές εγκαταστάσεις.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι, η υπηρεσία τους είναι η μόνη που έχει υπό την επίβλεψη της τόσα πολλά και διαφορετικά έργα σε όλες τις Επαρχίες της Κύπρου και δεν διαθέτει υπηρεσιακά οχήματα.

Μειωμένα οδοιπορικά και τέλος σε αγορά αυτοκινήτου

Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι των τεχνικών υπηρεσιών, μέχρι το 2012, είχαν τη δυνατότητα να λαμβάνουν άτοκο δάνειο από το κράτος, για αγορά αυτοκινήτου, το οποίο θα χρησιμοποιούσαν για την εργασία τους.

Η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου σταμάτησε, στα πλαίσια την οικονομικής περισυλλογής του κράτους,

Την ίδια ώρα, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για περικοπές σε επιδόματα και υπερωρίες των δημοσίων υπαλλήλων, τα οδοιπορικά τους μειώθηκαν κατά 15%, και σύμφωνα με τον κ. Λαμαπασκή, με δεδομένο ότι τα τελευταία τρία χρόνια παρέμεινε σταθερό, συνυπολογίζοντας τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, η ουσιαστική μείωση των οδοιπορικών τους υπολογίζεται γύρω στο 40-45%.

Υπουργείο: «Δεν μπορούμε να αγοράσουμε οχήματα»

Για υπερβολές, σε ότι αφορά τις αναφορές των εργαζομένων για ενδεχόμενους κινδύνους στην ασφάλεια των μαθητών έκανε λόγο η Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας, Ολυμπία Στυλιανού, τονίζοντας ότι η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι είναι ατυχέστατη και θίγει και τους ιδίους, οι οποίοι, όπως είπε, σε καμία περίπτωση δεν είναι αδιάφοροι για την ασφάλεια των παιδιών.

Τόνισε ότι υπήρξε διευθέτηση και υπάρχει μικρός αριθμός υπηρεσιακών οχημάτων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ενώ πρόσθεσε ότι οι πλείστοι από τους υπαλλήλους έχουν επωφεληθεί από το παλαιότερο μέτρο άτοκου δανείου για αγορά αυτοκινήτου και επομένως διαθέτουν οχήματα. «Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αγοράσουμε στόχο υπηρεσιακών οχημάτων», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το θέμα των οδοιπορικών τους, η κα Στυλιανού τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση της ΠΑΣΥΔΥ με το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο και έγκειται η σχετική απόφαση.

Πάντως, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου τόνισε ότι πριν από μια εβδομάδα υπήρξε συμφωνία με τους εργαζομένους, ώστε να σπεύδουν στα έκτακτα περιστατικά.

 - Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου