Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Την έστειλαν πίσω στους δρόμους αβοήθητη...

Λευκωσία: Την βρήκαν πριν μια βδομάδα να κοιμάται στο χαλάκι πολυκατοικίας στη Λευκωσία. Τη μάζεψαν αστυνομικοί και κατέληξε στο κρατικό καταφύγιο γιατί κρίθηκε ότι πιθανόν να είναι θύμα εμπορίας προσώπων. 

Χθες άνοιξαν την πόρτα του καταφυγίου και την άφησαν να φύγει, αβοήθητη, χωρίς λεφτά και χωρίς ταυτότητα. Η περίπτωση μιας 32χρονης από τη Ρουμανία συγκλονίζει και παράλληλα εξοργίζει για τη στάση των κρατικών υπηρεσιών.

 Η γυναίκα, άγνωστο πώς ήρθε στην Κύπρο χωρίς ταυτότητα και χωρίς ένα ευρώ στην τσέπη, κοιμόταν στον δρόμο. Εντοπίστηκε από περιπολικό και μεταφέρθηκε στο καταφύγιο γυναικών. Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και η Αστυνομία που έκριναν ότι το πλέον πιθανό ήταν να έπεσε θύμα εμπορίας. 

Η 32χρονη δεν μπορούσε να μιλήσει αγγλικά γι’ αυτό και όλες οι συζητήσεις γίνονταν με τη βοήθεια διερμηνέα. Αυτή φαίνεται να παρουσιάζει ορισμένα ψυχολογικά προβλήματα και ζητούσε να φύγει από το καταφύγιο. 

Η Αστυνομία διευθέτησε για σήμερα συνάντηση μαζί της ώστε να διευκρινιστούν οι συνθήκες γύρω από την περίπτωση της. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του καταφυγίου, αφού την έβαλαν να υπογράψει έντυπο ότι φεύγει με τη θέλησή της, χθες το πρωί της άνοιξαν την πόρτα κι έφυγε. Όταν ενημερώθηκε η Αστυνομία ήταν πλέον αργά. 

Ουδείς έκρινε σκόπιμο η αλλοδαπή να εξεταστεί από ψυχίατρο ή να αναζητηθεί στέγη και τροφή. Άφησαν μια γυναίκα αγρίμι όπως τη βρήκαν να χαθεί σε μια πόλη, χωρίς ταυτότητα και χρήματα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας διερωτούνται πώς γίνεται ένα πιθανόν θύμα εμπορίας να αφεθεί στην τύχη του, την ώρα που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα.

 Πρόσφατα άλλες τρεις γυναίκες-θύματα έφυγαν από το καταφύγιο οικειοθελώς. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ομάδα από το γραφείο της Επιτρόπου Διοίκησης με επικεφαλής την Επίτροπο Ελίζα Σαββίδου διενήργησε έρευνα στο καταφύγιο, μετά από καταγγελίες γυναικείων οργανώσεων ότι γυναίκες αναγνωρισμένα θύματα που φιλοξενούνται εκεί, παραπονέθηκαν για τιμωρίες που τους επιβλήθηκαν. 

Η Επίτροπος παρεμποδίστηκε για αρκετή ώρα μέχρι να της επιτραπεί η είσοδος, ενώ ετοιμάζει έκθεση για τα ευρήματά της.

 - Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου