Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Video games & γυναίκες: Πώς επηρεάζουν τη σεξουαλικότητά τους

Αυξημένες πιθανότητες να «αντικειμενοποιήσουν σεξουαλικά» τον εαυτό τους στην αληθινή ζωή, έχουν όσες γυναίκες αρέσκονται στο να παίζουν βιντεοπαιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που πραγματοποίησε Εργαστήριο Εικονικής Ανθρώπινης Αλληλεπίδρασης του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Η σεξουαλική αντικειμενοποίηση είναι η αντιμετώπιση ενός ανθρώπου ως αντικειμένου για τη σεξουαλική απόλαυση των άλλων.

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 86 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 40 ετών, υποδυόμενες σέξι χαρακτήρες, όπως η Lara Croft στο Tomb Raider.
Στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί εάν και πώς αλλάζουν οι αντιλήψεις των γυναικών, όταν υποδύονται ένα σέξι χαρακτήρα στα βιντεοπαιχνίδια.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι εθελόντριες φόρεσαν ειδικά κράνη και απομονώθηκαν από τον πραγματικό κόσμο.
Μετά την είσοδό τους στον εικονικό κόσμο, κοιτάχτηκαν σε έναν καθρέπτη για να δουν πώς είναι ο νέος τους «χαρακτήρας».

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στον εικονικό κόσμο, οι γυναίκες συνομιλούν με έναν εικονικό άντρα, κάτι που στην πραγματικότητα ήταν αξιολόγηση για το κατά πόσον οι εθελόντριες είχαν «αντικειμενοποιήσει» τον εαυτό τους.

Όσες υποδύονταν σέξι χαρακτήρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσουν τη συζήτηση γύρω από το σώμα, τα μαλλιά και τα ρούχα που φορούσαν.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δόθηκαν ορισμένες προτάσεις, στις οποίες οι γυναίκες κλήθηκαν να απαντήσουν αν συμφωνούν.

Μία από αυτές ήταν «στην πλειονότητα των βιασμών, το θύμα είναι συνυπεύθυνο ή είχε κακή φήμη»
Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, οι γυναίκες που υποδύονταν σέξι χαρακτήρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να απαντήσουν «συμφωνώ» ή «συμφωνώ απολύτως» στη συγκεκριμένη πρόταση, σε σύγκριση με όσες είχαν υποδυθεί συντηρητικά ντυμένους χαρακτήρες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, όταν υποδυόμαστε έναν χαρακτήρα σε έναν εικονικό κόσμο, μπορεί να αλλάξουν οι συμπεριφορές και οι αντιλήψεις μας, κάτι που είναι ιδιαιτέρως πιθανόν όταν ο εικονικός χαρακτήρας μας μοιάζει.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι το 46% των ανθρώπων που ασχολούνται με βιντεοπαιχνίδια είναι γυναίκες, με μία στις τρεις από αυτές να έχουν ηλικία από 8 έως 18 ετών.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ένα βιντεοπαιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι για τον εαυτό σου, τόσο στη διάρκειά του όσο και μετά το τέλος του», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας του Στάνφορντ, δρ Τζέρεμι Μπέιλενσον .

Πηγή: http://www.onmed.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου