Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Φίλια πυρά για μισθούς υφυπουργών - Αντιδρά ο Αβέρωφ

Λευκωσία: Διάσταση απόψεων ως προς το ύψος της αντιμισθίας που θα λαμβάνουν οι υφυπουργοί, προέκυψε μεταξύ της Κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος.

Το θέμα ήγειρε στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής που πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστηρίζοντας ότι η αντιμισθία των υφυπουργών θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από αυτή των υπουργών που με τις αποκοπές ανέρχεται σήμερα στα €4.500 περίπου τον μήνα..

Τη θέση Αβέρωφ Νεοφύτου απέρριψε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, που μετέβη στη Βουλή για προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου. Επί τούτου, αρκούντως αποκαλυπτικά είναι τα πρακτικά της εν λόγω συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών, στην οποία παρευρέθηκε ο κ. Νεοφύτου προκειμένου να θέσει τους προβληματισμούς του ΔΗ.ΣΥ για τα όσα δρομολογεί η Κυβέρνηση στο θέμα των υφυπουργών, υποδεικνύοντας μάλιστα, ότι μπορούν να διοριστούν δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς καμία επιπρόσθετη δαπάνη.

Τα πρακτικά εξασφάλισε ο «Φ» όπου για το επίμαχο θέμα εκτυλίχθηκε αυτούσια η εξής στιχομυθία:

Αβέρωφ Νεοφύτου: (…) Το τρίτο που θέτουμε αφορά τη μισθοδοσία, αλλά και τη δυνατότητα ενδεχομένως να εκτελέσεις την αποστολή σου χωρίς να προσθέσεις ένα σεντ, διότι ναι µεν γίνονται εξοικονομήσεις αλλά κάνουμε τις εξοικονομήσεις για να έχουμε κάποιους δηµοσιονοµικούς στόχους. Εάν για οποιαδήποτε εξοικονόμηση θα αντικαθιστούμε µε άλλους θεσμούς, στο τέλος, δεν είναι πραγματική εξοικονόμηση. Πού θέλω να καταλήξω;

Πριν αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. έκαμαν το μοντέλο για το υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Δόθηκε η δυνατότητα και σε δημόσιο λειτουργό να µην αποκλείεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να βάλει όποιον θέλει, αλλά µέσα σε αυτό το δικαίωμα του να επιλέξει τον υφυπουργό η Κυβέρνηση, να δύναται να είναι και δημόσιος λειτουργός από τη στιγµή που και η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν είναι θεσμός που παίρνει η Εκτελεστική εξουσία αλλά υπάγεται κάτω από συγκεκριμένο υπουργό και συγκεκριμένο υπουργείο. Και συνυφασµένο µε αυτό, θεωρώ ότι και ουσιαστικά και συμβολικά δεν µπορεί σε καµία περίπτωση, κατά την ταπεινή µας άποψη, να καθορίζεται από το Νόµο ότι ένας υφιστάμενος του υπουργού θα παίρνει τα ίδια και θα έχει τα ίδια ωφελήματα µε τον υπουργό.

Ιωνάς Νικολάου: Τι εννοείτε;

Αβέρωφ Νεοφύτου: Το λέγει ο νόµος σας. Το κείμενο σας που µας φέρατε.

Ιωνάς Νικολάου: Θα είναι η ίδια αντιμισθία δηλαδή;

Αβέρωφ Νεοφύτου: Έτσι λέει ο νόµος σας. Όχι µόνο η αντιµισθία... Μα αφού είναι υπό του υπουργού.

Ιωνάς Νικολάου: Δαµαί οι υφιστάµενοι του υπουργού πιάννουν παραπάνω που τον υπουργόν!

Αβέρωφ Νεοφύτου: Δηλαδή αν δεν διορθώσει η Κυβέρνηση αυτή τη στρέβλωση ώς τον Δεκέμβρη, θα τη διορθώσει η Βουλή. Αναµένουµε ότι, αφού εντοπίζετε ότι υπάρχουν υφιστάμενοι των υπουργών που πιάννουν παραπάνω από τους υπουργούς, αυτή τη στρέβλωση να τη διορθώσουμε µε τους προϋπολογισμούς.

Κύριε πρόεδρε (σ.σ. εννοεί τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Σωτήρη Σαμψών) κλείνω µε αυτά και ευχαριστώ πάρα πολύ που µου δώσατε τον λόγο ως µη µέλος της Επιτροπής, να βάλω αυτούς τους προβληµατισµούς. Απλώς, ήθελα να πω ότι µε αυτές τις εισηγήσεις, πιστεύω ότι διευκολύνουμε ευρύτερα τα πολιτικά κόµµατα να δούμε µε πιο θετικό τρόπο, διότι αν υπάρχει πραγματική ανάγκη µε αυτές τις εισηγήσεις που έχω κάνει, διευκολύνουμε στο να βρούμε ευρύτερη πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση σε αυτά που πάµε να κάνουμε.

Ιωνάς Νικολάου: (…) Για το θέµα της μισθοδοσίας, θέλω απλώς να πω το εξής: Η µισθοδοσία δεν µπορεί να είναι διαφορετική από αυτήν η οποία ισχύει και σήμερα µεταξύ υφυπουργού και υπουργού. Και η µισθοδοσία του σημερινού υφυπουργού παρά τω Προέδρω είναι η αντίστοιχη σε µισθούς και ωφελήματα, όπως και του κυβερνητικού εκπροσώπου. Γι’ αυτό τον λόγο, θεωρούμε ότι επειδή πρόκειται για έναν διορισμό, ο οποίος θα έχει συγκεκριμένο τοµέα ευθύνης, ο οποίος µεν θα εκχωρηθεί από υπουργό αλλά θα ασκεί τις αντίστοιχες και ανάλογες εξουσίες που ασκεί ο υπουργός στον συγκεκριμένο τοµέα ευθύνης, θεωρούμε ότι, θα πρέπει και η µισθοδοσία και τα ωφελήματα να είναι ανάλογη µε αυτήν την οποία έχει ένας υπουργός, όπως είναι και εκείνη που υπάρχει σήμερα µεταξύ υπουργού και υφυπουργού.

Επιπρόσθετα, έχω τονίσει και την προηγούμενη φορά ότι έγιναν συγκεκριμένες αποκοπές, το 20% από την αντιμισθία των υπουργών και το 25% από την αντιμισθία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όταν λέω των υπουργών περιλαμβάνει και τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω και τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, αλλά και κάθε άλλο αξιωματούχο ο οποίος διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο, µε σκοπό να εξοικονομηθούν τέτοια ποσά που να µπορούν να καλύψουν τις οποιεσδήποτε τυχόν δαπάνες που θα προκύψουν από τον διορισμό υφυπουργών.

Σωτήρης Σαμψών: Βέβαια, ο κ. Νεοφύτου έχει δίκαιο σε ένα σημείο, κύριε υπουργέ. Ότι εξοικονομούμε για να εξοικονομήσουμε και δεν εξοικονομούμε για να δώσουμε αλλού.


- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου