Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Υπερυψωμένα πλατό στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή

Με την κατασκευή υπερυψωμένων πλατό σε πρώτο στάδιο, την τοποθέτηση συσκευών φωτοεπισήμανσης, τη χρήση λέιζερ ραντάρ και την κατασκευή πίστας ταχύτητας αναμένεται ότι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα με τους παράνομους αγώνες ταχύτητας στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία.

Το πρόβλημα τέθηκε εκ νέου την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών η οποία ενημερώθηκε για την κατασκευή πλατό στη λεωφόρο τους επόμενους μήνες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής, επειδή όπως ανέφερε φαίνεται ότι το χρόνιο πρόβλημα με τους παράνομους αγώνες ταχύτητας στη Γρίβα Διγενή επιλύεται.

Συζητείτο για τέσσερα χρόνια και δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση, ανέφερε ο κ. Αντωνίου προσθέτοντας ότι οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών πήραν απόφαση για κατασκευή πλατό στη λεωφόρο.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι θα πρέπει να γίνει επίσπευση των διαδικασιών για να κατασκευαστεί πίστα αγώνων.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε επίσης ότι σε ένα με δύο μήνες θα κατασκευαστούν τα πλατό.

Πολύ νωρίτερα από το τέλος του έτους, ακόμη και σε μερικές εβδομάδες μπορεί να υλοποιηθεί η τοποθέτηση των υπερυψωμένων πλατό στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή, είπε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κυριάκου είπε ότι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα οδηγείται επιτέλους στην επίλυσή του, καθώς οι Υπουργοί Συγκοινωνιών και Δικαιοσύνης πήραν την πολιτική απόφαση να υιοθετήσουν τις εισηγήσεις του Δήμου και των περιοίκων, ώστε να ανακοπούν οι μεγάλες ταχύτητες που αναπτύσσονται κατά τις βραδινές ώρες.

Συμπλήρωσε ότι η απόφαση της τοποθέτησης των πλατό θα γίνει σε συνδυασμό με την τοποθέτηση καμερών φωτοεπισήμανσης, οι οποίες θα εντοπίζουν τους παρανομούντες. Ο συνδυασμός είναι σωστός και θα αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, ανέφερε ο κ. Κυριάκου.

Τα πλατό, συμπλήρωσε, θα ανακόψουν τις μεγάλες ταχύτητες, όμως δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την κίνηση τις υπόλοιπες ώρες. «Μια ζωή να σωθεί από εδώ και μπρος θα είναι για εμάς το παν» είπε .

Ως προς τα σημεία που θα γίνει η τοποθέτηση των πλατό, ο Δήμαρχος Έγκωμης είπε ότι θα επιλεγούν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, είπε όμως ότι θα έχει και ο Δήμος άποψη.

Ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι η τροχαία βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς δύο λέιζερ ραντάρ που καταγράφουν εικόνα με τα οποία θα καταγράφεται η ταχύτητα του παραβάτη και στις περιπτώσεις που τα οχήματα των παραβατών δεν θα φέρουν πινακίδες εγγραφής τα οχήματα θα αναγνωρίζονται από την εικόνα.

Διευκρίνισε ότι η πρόθεση της Τροχαίας ήταν τα δύο ραντάρ να τοποθετηθούν στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή, αλλά εξήγησε αυτά θα είναι κινητά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου που υπάρχουν παρόμοια προβλήματα. Είπε περαιτέρω ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για επιπλέον τοποθέτηση στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή δύο σταθερών καμερών καταγραφής τροχαίων παραβάσεων.

Ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου είπε ότι μετά από παράπονα των κατοίκων της περιοχής και του Δημάρχου Έγκωμης , τους τελευταίους έξι μήνες η τροχαία 19 στοχευμένες εκστρατείες από τις 22.00 μέχρι τα ξημερώματα και καταγγέλθηκαν 2.660 οδηγοί για διάφορες τροχαίες παραβάσεις, κυρίως για υπερβολική ταχύτητα (το 70% των καταγγελιών είναι υπερβολική ταχύτητα).

Διευκρίνισε ότι οι ηλικίες των ατόμων που κάνουν κόντρες στη Γρίβα Διγενή κυμαίνεται από 18 μέχρι 25 ετών.

Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στην πρόταση νόμου που εκκρεμεί από το 2000 ενώπιον της Βουλής για την κατασκευή πιστών αγώνων ταχύτητας, επειδή ανέφερε εκτιμάται ότι το πρόβλημα της Γρίβα Διγενή θα μετατοπιστεί αλλού.

Ο κ .Δημητρίου είπε ότι στις πίστες ταχύτητας θα μπορούν οι νεαροί να εκτονώνονται σε χώρους που θα πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι χθες προσήχθη ενώπιον Δικαστηρίου νεαρός που συνελήφθη να οδηγεί με 134 km αντί 50 km και του επεβλήθη ποινή φυλάκισης 45 ημερών με 3 χρόνια αναστολή, ενώ είπε ακόμα πως κατά την εκστρατεία εντοπιστήκαν και κατασχέθηκαν οχήματα με παράνομες μετατροπές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης δήλωσε ότι αισθάνεται ντροπή ως Βουλευτής που αφέθηκε να διαιωνίζεται και να εκκρεμεί για χρόνια αυτό το ζήτημα.

Αναφερόμενος στην έκθεση που ετοίμασε Γάλλος εμπειρογνώμονας, με την οποία γνωμάτευε ότι δεν χρειαζόταν η δημιουργία πλατό και η κατασκευή άλλων έργων για ρύθμιση της τροχαίας στη λεωφόρο, εισηγήθηκε να του προσφερθεί δωρεάν διαμονή ενός μήνα στη Γρίβα Διγενή.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών θα συζητηθεί η νομοθεσία για κατασκευή πίστας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε ικανοποίηση για την υπουργική παρέμβαση, «για να παρθούν επιτέλους άμεσα και αποτελεσματικά έργα».

Είπε ότι σε πρώτη φάση θα κατασκευαστούν στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή τα υπερυψωμένα πλατό, που θα είναι καθοριστικά για να σταματήσει η «εξαιρετικά επικίνδυνη και προβληματική κατάσταση» στην Έγκωμη.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους θεατές, αλλά και για τους κατοίκους ή θαμώνες των καταστημάτων, ενώ δημιουργείται ηχορύπανση, είπε ο Βουλευτής των Οικολόγων.

Τέλος. ανέφερε ότι το ίδιο πρόβλημα επικρατεί στη Λεωφόρο Αμαθούντας, στη Λεμεσό, όπου έχουν ήδη παρθεί αποφάσεις για την κατασκευή υπερυψωμένων πλατό.

Source : ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου