Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Η πιπίλα καθυστερεί τη συναισθηματική ωρίμανση των αγοριών

Με καθυστέρηση της συναισθηματικής ωρίμανσης συνδέεται η συχνή χρήση πιπίλας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που πραγματοποίησαν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Basic and Applied Social Psychology».

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων οι ερευνητές πραγματοποίησαν τρία τεστ.

Στο πρώτο, εξετάστηκαν εξάχρονα και επτάχρονα παιδιά. Αυτό που προέκυψε, είναι ότι όσα αγόρια είχαν μεγαλώσει με πιπίλα, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να μιμηθούν τις συναισθηματικές εκφράσεις σε πρόσωπα, που έβλεπαν σε μία οθόνη.

Στο δεύτερο τεστ, συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες. Όσοι από αυτούς είχαν χρησιμοποιήσει περισσότερο πιπίλες όταν ήταν μωρά, είχαν μικρότερη βαθμολογία στην αξιολόγηση ενσυναίσθησης, δηλαδή στην ικανότητα ταύτισης με τα συναισθήματα των άλλων.

Στο τρίτο τεστ, οι ψυχολόγοι εξέτασαν μία άλλη ομάδα φοιτητών, ως προς την ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει της ψυχικής διάθεσης άλλων ατόμων.

Όπως τόνισε η επικεφαλής μίας εκ των ερευνητικών ομάδων, καθηγήτρια ψυχολογίας Πόλα Νίντενταλ, η μίμηση για τα μωρά αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους τρόπους για να αντιληφθούν τα συναισθήματα των άλλων και να εκφράσουν τα δικά τους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των τριών τεστ, η συχνότερη χρήση πιπίλας κατά τη βρεφική ηλικία συσχετίσθηκε στα αγόρια με χαμηλότερες βαθμολογίες στο τεστ.

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων ήδη ζητούν περιορισμούς στη χρήση της πιπίλας, αφενός για να ενθαρρυνθεί ο θηλασμός, αφετέρου επειδή οι πιπίλες έχουν συσχετισθεί με τις ωτίτιδες και τις δυσμορφίες στα δόντια.

Πηγή: http://www.onmed.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου