Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Η αμερικανική Third Point θέλει να εξαγοράσει την Ελληνική

Για 40 εκατ. ευρώ η Ελληνική Τράπεζα ενδέχεται να περάσει εντελώς σε ξένα χέρια, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο κυρίως στην Εκκλησία που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος, ενώ ούτε και η απόρριψη της συμμετοχής του αμερικανικού επενδυτικού οργανισμού στο κεφάλαιο της Τράπεζας είναι εύκολη. 

Η καυτή πατάτα βρίσκεται πλέον στα χέρια της Κεντρικής Τράπεζας που πρέπει να αποφασίσει για τα περαιτέρω.

 Ήδη αποτάθηκαν σε αυτήν η Διοίκηση της Ελληνικής και ο οίκος Third Point που ενδιαφέρεται να την εξαγοράσει. Η όλη ιστορία ξεκινά από την ανάγκη για €294 εκατ. που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι μετατρέψιμα αξιόγραφα και ομόλογα δεν συμπληρώνουν το ποσό.

 Επομένως, χωρίς έγκριση παρέκκλισης από την Τρόικα ώστε μέρος της ανακεφαλαιοποίησης να μεταφερθεί στο 2015, φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για τη Third Point. Ο αμερικανικός οίκος εκδήλωσε ενδιαφέρον να αγοράσει όλες τις νέες μετοχές που θα εκδώσει η Ελληνική Τράπεζα αξίας €168 εκατ., με ελάχιστη συμμετοχή τα €60 εκατ. 

Και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση ο οίκος καθίσταται ο κύριος μέτοχος και κατ’ επέκταση ο διαχειριστής της Τράπεζας. Εφόσον βέβαια η συμμετοχή εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Τhird Point διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των $13 δισ. Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της είναι ο Ντάνιελ Λεμπ, ένα από τα ισχυρά golden boys της Wall street, που πρόσφατα κατάφερε να έχει σημαντικά κέρδη ακόμα και από τα ελληνικά ομόλογα.

Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου