Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ο Νικόλας, ο Κανένας, το «αντίο» και ο Κατσουρίδης

Ενδιαφέροντα ευρήματα προέκυψαν για το κυπριακό πολιτικό σκηνικό από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Prime.

Το γκάλοπ έγινε για λογαριασμό της εκπομπής «60 Λεπτά» του και κατέγραψε ριζικές αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της Κύπρου. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, πρώτη επιλογή των ερωτηθέντων είναι το… κανένα κόμμα (31,7%), δείχνοντας την έκδηλη απογοήτευση των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό. Αποκεί και πέρα έχουμε:

ΔΗΣΥ 24,6%

ΑΚΕΛ 15,9%

ΔΗΚΟ 7,6%

Συμμαχία Πολιτών 4,3%

ΕΔΕΚ 4,2%

Οικολόγοι 2,6%

ΕΛΑΜ 1,2%

ΕΥΡΩΚΟ 0,4%.

Υπεροχή Παπαδόπουλου για την προεδρία ΔΗΚΟ

Όσον αφορά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΔΗΚΟ καταγράφεται και πάλι το σαφές προβάδισμα του Νικόλα Παπαδόπολου, ο οποίος θεωρείται καταλληλότερος για να αναλάβει τα ηνία στο κόμμα από το 40,5% των ερωτηθέντων, ενώ ο ανθυποψήφιός του Μάριος Καρογιάν από το 17,4%.

Το προβάδισμα του είναι ξεκάθαρο και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ στις βουλευτικές εκλογές του 2011, με τον κ. Παπαδόπουλο να συγκεντρώνει 53% έναντι 27,3% του κ. Καρογιάν.

Κατσουρίδης «δαγκωτό» για ΑΚΕΛ

Ο Νίκος Κατσουρίδης είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει την προτίμηση ΑΚΕΛικών και μη για να βρεθεί στο αξίωμα του Γ.Γ. στο κόμμα της αντιπολίτευσης. Θεωρείται καταλληλότερος από όλο το φάσμα των ψηφοφόρων για τη συγκεκριμένη θέση σε ποσοστό 16,6%, ενώ ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ συγκεντρώνει την προτίμηση του 29,8%, με τον Στέφανο Στεφάνου να ακολουθεί στο 22,6% και τον νυν Γ.Γ. Άντρο Κυπριανού να υποχωρεί στο 11,9%.

Το γεγονός έρχεται σε αντίθεση με τις σκέψεις που έχουν γίνει στο ΑΚΕΛ, στο πλαίσιο ανανέωσης προσώπων στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος, για αποχώρηση του Ν. Κατσουρίδη από τη Γραμματεία και το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, με το πρόσχημα ότι βρίσκεται κοντά στο όριο συνταξιοδότησής του. Ίσως στην Εζεκία Παπαϊωάννου να ήρθε η ώρα να ακούσουν τη βάση του κόμματος και να αναθεωρήσουν το μοντέλο ανανέωσης που θα ακολουθήσουν.

Να σημειωθεί πως η έρευνα ήταν ποσοτική με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων από το τηλεφωνικό κέντρο της Prime Consulting σε παγκύπρια βάση. Η δειγματοληψία ήταν τυχαία στρωματοποιημένη με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Συμμετείχαν συνολικά 986 άτομα από τις 22-26/10 και το στατιστικό σφάλμα ανέρχεται στο 3,6%.

Source : www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου