Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Διχάζει το νομοσχέδιο για την καύση των νεκρών

Διχάζει εκ νέου το θέμα της καύσης των νεκρών, η συζήτηση του οποίου επανήρχισε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, με αφορμή την κατάθεση του πολύκροτου νομοσχεδίου.

Σημείο αιχμής αποτελεί ο τρόπος έκφρασης και διατύπωσης γραπτώς της επιθυμίας του ζωντανού, για μετά θάνατο, καύση του σώματος του.

Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ο πρωτοπρεσβύτερος Μάριος Δημητρίου, ανέφερε ότι η Εκκλησία τάσσεται κατά της καύσης, όχι για δογματικούς λόγους, αλλά για λόγους παράδοσης.

Παρουσιάζοντας τη θέση της Εκκλησίας της Κύπρου, στην οποία γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων στην ψυχολογική ανακούφιση των συγγενών όταν επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων, ο πρωτοπρεσβύτερος ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία δεν θα τελεί εξόδιο ακολουθία, σε όσους επιλέξουν την καύση, αντί της ταφής. Ο Πατήρ Μάριος υιοθέτησε την πρόταση, να γίνεται γραπτή δήλωση από όσους επιθυμούν την καύση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννος Λαμάρης, ανέφερε ότι προτάσεις για καταγραφή της επιθυμίας σε διαθήκη δεν μπορούν να υιοθετηθούν, αφού οι διαθήκες ανοίγονται μετά την κηδεία.

Προβληματικές είπε, είναι και οι προτάσεις για δήλωση της επιθυμίας για καύση από τους συγγενείς, αφού δεν είναι βέβαιο ότι θα μεταφερθούν σωστά οι επιθυμίες του νεκρού.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού δήλωσε ότι θα πρέπει να αποκλειστούν οι δηλώσεις συγγενών και να εξευρεθεί ένας άλλος τρόπος, ώστε η γραπτή δήλωση για καύση, να καταχωρείται σε ένα ανεξάρτητο θεσμό. Προϋπόθεση ο άνθρωπος να έχει σώας τα φρένας.

Προβληματισμός υπάρχει και για την λειτουργία των κρεματορίων. Γίνεται εισήγηση για να είναι κρατικά, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα καύσης νεκρών, για να εξαφανιστούν στοιχεία από εγκληματικές ενέργειες.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και μια λιτή τελετή, πριν την καύση του νεκρού.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί στην Επιτροπή Εσωτερικών σε 15 μέρες.

Πηγή: http://www.ilovestyle.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου