Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Οδηγίες στην Τροχαία να κόβει παρατηρήσεις αντί εξώδικα

Νέα πολιτική εφαρμόζει τις τελευταίες τρεις ημέρες το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας όσον αφορά τους παραβάτες στους δρόμους. Λιγότερες καταγγελίες και περισσότερες παρατηρήσεις είναι η νέα φιλοσοφία που εφαρμόζεται, μετά και από οδηγίες του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου.

Για όλα σχεδόν τα αδικήματα θα μπορεί να εκδοθεί και παρατήρηση όχι μόνο εξώδικο, ώστε από τη μια η Τροχαία να δείξει το ανθρώπινό της πρόσωπο εν καιρώ κρίσης και από την άλλη να δώσει στους οδηγούς την ευκαιρία να συμμορφωθούν.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο διευθυντής Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου, από τις 25 Οκτωβρίου, έχει επεκταθεί το ηλεκτρονικό σύστημα που επιτρέπει για μια σειρά από παραβάσεις να εκδίδεται παρατήρηση αντί εξώδικο.

Ακόμη και για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας θα μπορεί να εκδοθεί παρατήρηση, εάν η υπέρβαση δεν ξεπερνά το 30% του επιτρεπόμενου ορίου. Για την αλκοόλη, αν η ένδειξη είναι 23 ή 24 mg (το όριο είναι 22mg) τότε και πάλι θα μπορεί να εκδοθεί παρατήρηση.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου μόνο μια παρατήρηση για κάθε αδίκημα μπορεί να εκδοθεί για διάστημα 12 μηνών. Αν ένας οδηγός πιαστεί σε 12 μήνες να διαπράττει το ίδιο παράπτωμα πάνω από μια φορά, τότε θα παίρνει εξώδικο.

Επίσης στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι στο όχημα υπάρχουν προβλήματα θα δίνεται ειδοποίηση πέντε ημερών στον οδηγό για συμμόρφωση, διαφορετικά θα καταγγέλλεται. Για παράδειγμα, αν ένα φως δεν ανάβει τότε εντός πέντε ημερών θα πρέπει να το διορθώσει και να το παρουσιάσει για επιθεώρηση στην Τροχαία.

Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι οι καταγγελίες δεν είναι αυτοσκοπός και έχει εξηγηθεί στα μέλη της Τροχαίας ότι πρέπει να χρησιμοποιούν την κρίση τους πριν αποφασίσουν κατά πόσον θα κόψουν εξώδικο ή παρατήρηση. Ανάλογα με την παράβαση θα πρέπει να είναι και η απόφαση του αστυνομικού, σημείωσε, τονίζοντας ότι σε μια περίοδο που ο λαός δοκιμάζεται θα πρέπει και η Τροχαία να δείξει την ανάλογη κατανόηση, νοουμένου ότι οι παραβάσεις δεν είναι κατάφωρες και δεν κινδυνεύουν ζωές.

Σε παρατήρηση του «Φ» ότι υπάρχουν μέλη της Τροχαίας η συμπεριφορά των οποίων δεν είναι η πρέπουσα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι αν συμβαίνει αυτό είναι σε μεμονωμένες περιπτώσεις και οι οδηγίες είναι να βλέπουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά δείχνοντας πάντοτε ανθρώπινο πρόσωπο.


- Source: http ://www.philenews.com/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου