Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Απαιτείται νέα στρατηγική στο Κυπριακό

Εδώ και τώρα απαιτείται μια καινούργια στρατηγική στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ, που προειδοποιούσε απελπιστικά μόνη όλα αυτά τα χρόνια για την ανάγκη μιας νέας στρατηγικής, καλεί την Κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν σε αυτή την οφθαλμοφανή ανάγκη αλλαγής στρατηγικής.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «η δυστοκία που παρατηρείται στη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος που να περιλαμβάνει διαπραγματευτική βάση σαφή και αποκρυσταλλωμένη, που να μην επιδέχεται οποιανδήποτε αμφισβήτηση και που ασφαλώς οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία και την τουρκική στρεψοδικία, είναι ένα σοβαρό ζήτημα, ωστόσο δεν είναι το κύριο και πρωταρχικό».


«Το μέγιστο ζήτημα, αλλά και ερώτημα, στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε, είναι άλλο. Κατά πόσον θα ακολουθηθεί και πάλι η πεπατημένη. Είναι πραγματικά ακατανόητο και αδιανόητο ύστερα από 39 χρόνια διαφόρων μορφών διακοινοτικών συνομιλιών, άκαρπων, στείρων και αναποτελεσματικών, να επιμείνουμε στην ίδια στρατηγική και στην ίδια τακτική», είπε.

Ανέφερε ότι «ο κόσμος ολόκληρος αλλάζει, τα γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και γεωοικονομικά δεδομένα στην περιοχή μας έχουν ανατρέψει παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών και εμείς να παραμένουμε προσκολλημένοι σε μια χρεοκοπημένη διαδικασία που οδηγεί με σιγουριά στο αδιέξοδο και επιτρέπει στην Τουρκία να εμφανίζεται ως ο ουδέτερος τρίτος και καλόπιστος παρατηρητής ο οποίος μάλιστα παρουσιάζεται ως επειγόμενος για τη λύση».

«Επιτέλους, θα αντιληφθούμε ότι ήλθε η ώρα για επανεκτίμηση των δεδομένων και για αναδιαμόρφωση της τακτικής μας και της συνολικής στρατηγικής διαχείρισης του Κυπριακού;», διερωτήθηκε ο κ. Ομήρου.

Είπε, επίσης, ότι «πέραν της ανάγκης να επιμείνουμε ανυποχώρητα στη διαμόρφωση κοινής διαπραγματευτικής βάσης με βασικά στοιχεία τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, απαιτείται πρώτον η διαμόρφωση περιγράμματος λύσης με βάση το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 το οποίο να οριοθετεί τα όρια φυσικής και εθνικής επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και δεύτερον η προβολή της απαίτησης η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή αποχώρηση στρατευμάτων, απομάκρυνση εποίκων και κατάργηση των εγγυήσεων, να συζητηθεί και να αποφασιστεί στα πλαίσια διεθνούς διάσκεψης με συμμετοχή του ΟΗΕ, της ΕΕ, των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Είναι τουλάχιστον αφελές να αναμένουμε από την τ/κ ηγεσία να αποφασίσει την αποχώρηση των στρατευμάτων, την απομάκρυνση των εποίκων και την κατάργηση των εγγυήσεων», είπε.

Σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για εμμονή σε μια χρεοκοπημένη πολιτική διαχείρισης του Κυπριακού 39 ολόκληρων χρόνων», προσθέτοντας ότι «εδώ και τώρα απαιτείται μια καινούργια στρατηγική».

«Η ΕΔΕΚ που προειδοποιούσε, απελπιστικά μόνη, όλα αυτά τα χρόνια για την ανάγκη μιας νέας στρατηγικής, καλεί την Κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν σε αυτή την οφθαλμοφανή ανάγκη αλλαγής στρατηγικής», κατέληξε.

Source : www.politis.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου