Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

«Οφείλουμε να διατηρήσουμε το αξιόμαχο της ΕΦ» διαμηνύει ο ΥΠΑΜ

Μειωμένος κατά 6,9% στα 319 εκατομμύρια από το 324 που ήταν το 2013 είναι φετινός προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας τον οποίο παρουσίασε στην Επιτροπή Οικονομικών ο Υπουργός Φώτης Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι παρά τις δυσκολίες, επιβάλλεται να προχωρήσουμε με ορθολογιστικό και υπεύθυνο τρόπο με στόχο την κάλυψη των βασικών δαπανών της συντήρησης και λειτουργίας του ΥΠΑΜ και της ΕΦ και την αγορά των άκρως απαραίτητων οπλικών συστημάτων.

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει οι ένοπλες δυνάμεις να διατηρηθούν σε ψηλά επίπεδα ετοιμότητας για να εκτελούν με επιτυχία την αποστολή τους καθώς είναι αδήριτη ανάγκη η διατήρηση της ασφάλειας και του αξιόμαχου του στρατού.
Ο ΥΠΑΜ σημείωσε ότι για τον εκσυγχρονισμό της ΕΦ στόχος είναι οι εξαγγελίες να μην μείνουν στα λόγια καθώς το όλο θέμα έχει και εθνικές προεκτάσεις και έχει να κάνει με το ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Κύπρος με φόντο τις σύγχρονες εξελίξεις και τις προκλήσεις στην περιοχή.

Σημείωσε ότι είναι σημαντική η συλλογικότητα στα θέματα ασφάλειας και άμυνας και ότι οι αντιπαραθέσεις είναι αχρείαστες, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για θέμα λαϊκισμού αλλά για την ανάγκη επιβίωσης της πατρίδας και του λαού μας.

Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν χάνουμε αμυντικά για να κερδίσουμε δημοσιονομικά αλλά ότι πρέπει να έχουμε δημοσιονομικό και αμυντικό κέρδος ταυτόχρονα.

Ερωτηθείς για το θέμα της μείωσης της θητείας, ο κ. Φωτίου επανέλαβε ότι θα επέλθει μέσω του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης και όχι από μόνη της και ότι πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να τεθεί το σχετικό νομοσχέδιο ενώπιον του Υπουργικού συμβουλίου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός σημείωσε ότι παρά τις μειώσεις στον προϋπολογισμό, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το αξιόμαχο της ΕΦ δεν θα επηρεαστεί γιατί αναβαθμίζεται η αμυντική μας ικανότητα μέσω από την ένταξη στον συνεταιρισμό για την ειρήνη, ενισχύονται οι ένοπλες δυνάμεις με την αναβάθμιση της συνεργασίας με φίλες χώρες και επιπρόσθετα αναδιοργανώνεται η ΕΦ για να γίνει ένας ευέλικτος και ημιεπαγγελματικός στρατός.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι οι μειώσεις ειδικότερα για την αμυντική θωράκιση ανέρχονται στο 25,5% παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι τα ζητήματα αυτά ήταν εκτός των προθέσεων της Τρόικας. Σημείωσε ακόμη ότι οι μειώσεις το 2015-2016 θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα η Κυβέρνηση Χριστόφια αύξησε τον προϋπολογισμό για την άμυνα κατά 2,85% και ότι συνολικά οι δαπάνες για την άμυνα το 2008-2013 ήταν αυξημένες κατά 22,2%.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι τα θέματα ασφάλειας του κράτους δεν πρέπει να δημιουργούν εκείνες τις προϋποθέσεις για μείωση του προϋπολογισμού λέγοντας ότι δυστυχώς και φέτος οι δαπάνες είναι μειωμένες με αποτέλεσμα να φτάνουμε στο σημείο η ΕΦ να κάνει τα άκρως απαραίτητα. Για τη μείωση της θητείας ανέφερε ότι πρέπει να τηρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις που τέθηκαν και στο παρελθόν , λέγοντας ότι δεν θα πρέπει από τώρα να δημιουργούμε φρούδες ελπίδες στους γονείς και τους νέους μας.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου