Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

«Καζάνι» που βράζει η Κεντρική Τράπεζα - Ο Δημητριάδης, η Α&Μ και το περιβόητο «success fee» - Τι απαντά ο Τραπεζίτης

- Η παραίτηση Δημητριάδη δεν είναι στη δικαιοδοσία του Δ.Σ. της Κεντρικής
- Δ. Συλλούρης: Κερδισμένη η ΚΤ από ELA
-Στόχος δημοσιευμάτων η παραίτησή του ή προώθηση συμφερόντων της Α&Μ, λέει ο Διοικητής ΚΤ

Στο μικροσκόπιο του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας θα τεθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι ραγδαίες εξελίξεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν τις συμφωνίες του Κεντρικού Τραπεζίτη με την Alvarez&Marshal.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.com.cy το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνέλθει να εξετάσει όλα τα στοιχεία της συμφωνίας που κατέχει, τα οποία όπως φαίνεται «καίνε» τον Διοικητή, εντούτοις όπως αναφέρθηκε αρμοδίως το Δ.Σ. δεν έχει δικαίωμα να θέσει θέμα παύσης του Πανίκου Δημητριάδη.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες το Δ.Σ. θα εξετάσει όλες τις πτυχές της συμφωνίας και θα τις παραδώσει τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στην Βουλή, που είναι και οι αρμόδιες Αρχές που μπορούν να θέσουν θέμα παύσης του κ. Δημητριάδη.

Στο μεταξύ η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), σχετικά με το θέμα της αμοιβής επιτυχίας (success fee) στον οίκο Alvarez & Marsal, ανακοινώνει ότι η νομική γνωμάτευση του εξωτερικού νομικού συμβούλου της ΚΤΚ αναφέρει ότι δεν δικαιολογείται η καταβολή της εν λόγω αμοιβής με βάση τους όρους του συμβολαίου.

Στην αντίπερα όχθη, στα μέλη του Δ.Σ., σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα, έχουν δοθεί στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνουν παρατυπίες στη συμφωνία όπως διπλές συμφωνίες. Δηλαδή, τέθηκε προηγούμενη ημερομηνία σε συμφωνία του Διοικητή με τους Α&Μ, αγνοήθηκαν σαφείς υποδείξεις του νομικού συμβούλου για τις συμφωνίες αυτές και παρακάμφθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας για τις συμφωνίες αυτές.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία, διαφαίνεται ότι η αλληλογραφία του Διοικητή με τους Α&Μ ξεκίνησε από τις 31 Δεκεμβρίου 2012, ενώ το έγγραφο που υπογράφηκε από τον Διοικητή, δεν περιέχει καμιά αναφορά σε «successfee».
Το πρωί ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι το θέμα της συμφωνίας με την Alvarez&Marshal εκκρεμεί εδώ και έναν χρόνο στην Επιτροπή, διότι ο Διοικητής με διάφορες προφάσεις αποφεύγει να καταθέσει το συμβόλαιο της συμφωνίας στην Επιτροπή.

Ο κ. Συλλούρης προχωρώντας ακόμη ένα βήμα αποκάλυψε ότι από την άντληση ρευστότητας από τον ELA της Λαϊκής, η Κεντρική Τράπεζα βγήκε κερδισμένη. «Ο μόνος που βγήκε κερδισμένος από τον ELA είναι η Κεντρική Τράπεζα, η οποία περίπου εξασφάλισε 300 εκατ. ευρώ κέρδος, το οποίο κατά την άποψή μου θα πρέπει να επιστραφεί προς τους ανθρώπους που έπαθαν ζημιά ή προς τα κρατικά ταμεία» είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, η Α&Μ απαιτεί -πέραν των €10 εκατ. που εξασφάλισε από τη μελέτη που διενήργησε για τη Λαϊκή Τράπεζα- επιπρόσθετες αποζημιώσεις από την Κεντρική Τράπεζα.

Επικαλείται ρήτρα συμπληρωματικού συμβολαίου που υπέγραψε με την ΚΤ στις 23 περασμένου Μαρτίου και διεκδικεί άλλα €11 εκατ.,εκτός από την αμοιβή που έλαβε για την αποστολή της στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα η εταιρεία διεκδικεί το 0,1% του ποσού που χρειάστηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Αυτό ισχύει μόνο εάν έφερνε η ίδια κεφάλαια στις τράπεζες, κάτι που δεν έγινε μετά το bail in», υποδεικνύουν κύκλοι προσκείμενοι,στον διοικητή της Κεντρικής, παραπέμποντας τις διεκδικήσεις της εταιρείας στους νομικούς συμβούλους της Τράπεζας.

Η απάντηση του Διοικητή

Τα δημοσιεύματα σε σχέση με τη συμφωνία μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) και του οίκου Alvarez & Marsal είτε αποτελούν συνέχεια μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας που καταβάλλουν συγκεκριμένοι κύκλοι ώστε να εξαναγκάσουν τον Διοικητή της ΚΤΚ σε παραίτηση είτε σκοπεύουν στην προώθηση των συμφερόντων της Alvarez & Marsal, αναφέρει σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε απόψε ο Διοικητής της ΚΤΚ Πανίκος Δημητριάδης.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, "πολλά από τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε εμπιστευτικά έγγραφα της ΚΤΚ, τα οποία φαίνεται ότι κάποιοι διαρρέουν", όπως αναφέρει, "κατά παράβαση του περί Κεντρικής Τράπεζας Νόμου αλλά και των εσωτερικών της Κανονισμών και αποτελούν σοβαρά ποινικά αδικήματα για τα οποία ο Γενικός Εισαγγελέας θα κληθεί σύντομα να επέμβει".

"Επί της ουσίας για τη συμφωνία με τον οίκο Alvarez & Marsal και τις απαιτήσεις τις οποίες, σύμφωνα πάντοτε με τα δημοσιεύματα, οιβουλο της ΚΤΚ, η οποία υποστηρίζει ότι η ΚΤΚ ουδεμία υποχρέωση έχει για καταβολή οποιασδήποτε αμοιβής του τύπου `success fee`", προσθέτει.

Κατά συνέπεια, καταλήγει στην τοποθέτηση του ο κ. Δημητριάδης, "ο θόρυβος που γίνεται για το θέμα αυτό όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ΚΤΚ και του τραπεζικού συστήματος αλλά προκαλεί και σοβαρή ζημιά στην οικονομία της Κύπρου γενικότερα".

Source : www.newsit.com.cy 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου