Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Επανεκκίνηση της οικονομίας με Ευρωπαϊκά κονδύλια! 874.000.000 θα λάβουμε ως στήριξη

Περίπου €874 εκ. θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία από τα διαρθρωτικά ταμεία που διαθέτει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020, τα οποία θα διατεθούν, κατά κύριο λόγο, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.

Αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια ημερίδας για τα διαρθρωτικά ταμεία 2014 – 2020 με εμπειρίες από την Κύπρο και τη Γερμανία, που διοργάνωσε το Κυπριακό Σωματείο Διαχείρισης Έργων, στο Υπουργείο Οικονομικών, την Τετάρτη.

Η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο πιο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι πρέπει να διορθωθούν οι ανισορροπίες του δημόσιου και του τραπεζικού τομέα.

Αυτό, πρόσθεσε, συνδέεται άμεσα με τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τα κράτη μέλη σε επίπεδο ΕΕ.

Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να αναγνωριστεί πως στα δέκα χρόνια που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, η Κύπρος δεν έχει προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα που θα της επέτρεπαν να συμβάλλει περισσότερο στην ΕΕ αλλά την ίδια ώρα και να αποκομίσει περισσότερα οφέλη από τη συμμετοχή της.

Επ' ευκαιρίας του γεγονότος ότι στην ημερίδα συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από Γερμανία και Ιταλία ανέφερε ότι «έχουμε πολλά να μάθουμε από το Γερμανικό και το Ιταλικό παράδειγμα».

Κάλεσε σε στενότερη συνεργασία, το δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον μη κυβερνητικό τομέα έτσι ώστε να αυξηθεί ο βαθμός επιτυχίας στη διεκδίκηση ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σε ομιλία του, ο Ανώτερος Λειτουργός του Γραφείου Προγραμματισμού Άδωνις Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί η Κύπρος θα λάβει για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 €526 εκ. από το Ταμείο Συνοχής, €118 εκ. από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και περίπου €30 εκ. από το Ταμείο Αλιείας. Αναφέρθηκε ακόμη και στα επιπρόσθετα €200 εκ. που αποφασίστηκε να δοθούν στην Κύπρο, τον Ιούνιο, για σκοπούς αντιμετώπισης της κρίσης το 2014 και το 2015.

Από τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής που ανέρχονται συνολικά στα €726 εκ., €401 εκ. θα δοθούν στην επένδυση για την ανάπτυξη, €29 εκ. στη διασυνοριακή συνεργασία και €11 εκ. στην πρωτοβουλία για την εργασία νέων.

Οι προτεραιότητες οι οποίες κατά κύριο λόγο στοχεύουν στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, θα συμπεριλαμβάνουν προγράμματα και έργα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταπολέμησης της ανεργίας, αποτελεσματικής αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων, καταπολέμησης της φτώχειας και της αγροτικής και αστικής ανάπτυξης.

Ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ακόμη ότι πρέπει τα έργα που θα επιλεχθούν να ακολουθούν τη στόχευση της στρατηγικής Ευρώπη 2020, ότι πρέπει να ακολουθείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στα έργα που θα επιλέγονται αντί μεμονωμένων μικρών έργων και ότι μεταξύ άλλων πρέπει να δοθεί έμφαση στην έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, στον τομέα της πληροφορικής, στην ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην στροφή προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, ανέφερε, είναι η δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης. Κάλεσε όλους τους φορείς να συμβάλλουν με προτάσεις και ιδέες ως προς το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Παράλληλα, έκανε λόγο για ανάγκη να δημιουργηθούν συνέργειες, προσπάθεια που στο παρελθόν απέτυχε. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, είπε.

Άλλη πρόκληση, όπως πρόσθεσε, είναι η εξεύρεση επιπρόσθετης χρηματοδότησης, αφού τα κονδύλια που διοχετεύονται από την ΕΕ θα καλύπτουν μόνο μέρος του κόστους έργων ή προγραμμάτων. Αναφορά έκανε σε δάνεια που θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σε ομιλία του, ο εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Συγκέντρωσης Κονδυλίων Πέτερ Κράτζερ, αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία που έχει η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ από πολίτες και οργανωμένα σύνολα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προέτρεψε όλους να δικτυωθούν, να επισκεφτούν τις σχετικές ιστοσελίδες της ΕΕ, να ενημερωθούν και να συμμετέχουν. Αναφερόμενος στη δική του περιοχή, τη Βαυαρία, είπε ότι ο κόσμος παραδοσιακά αντιμετωπίζει με δυσπιστία την προοπτική συνεργασιών. Ωστόσο, συνέχισε, η εμπειρία του ήταν ότι παρουσιάζοντας το θέμα και επιχειρηματολογώντας με τις τοπικές αρχές και με την κοινωνία των πολιτών μέσω διαφόρων εκδηλώσεων μπόρεσε να τους επηρεάσει θετικά.

Νωρίτερα, σε χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Συγκέντρωσης Κονδυλίων Heike Kraack – Tichy ανέφερε ότι μέσω της ΕΕ οι χώρες έρχονται πιο κοντά η μια στην άλλη. Μέσω της συμμετοχής στα ευρωπαϊκά θέσμια οι πολίτες ολόκληρης της Ευρώπης συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, πρόσθεσε. Έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, κατέληξε.

- Source : http://www.tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου