Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Μας ενδιαφέρει το «Λεβιάθαν»

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ άνοιξε τον δρόμο για εξαγωγές φυσικού αερίου
Θετική κρίνεται απ’ όλες τις πλευρές η εξέλιξη, αφού ανάβει το πράσινο φως για βαθύτερη συνεργασία με το Τελ Αβίβ στον τομέα της ενέργειας, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας που μπορεί να συναφθεί

Τα εμπόδια που υπήρχαν με το Ισραήλ έχουν ξεπεραστεί, δήλωσε χθες ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται εξαγωγή του 40% των αποθεμάτων φυσικού αερίου της. Όπως είπε ο Υπουργός, υπάρχει σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, βάσει της οποίας είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Κύπρος, μέσω διακρατικής συμφωνίας, να εισάγει από τρίτη χώρα.


«Θα πρέπει να προηγηθεί μια συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ και είμαστε σε διάλογο», πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν η Κύπρος επιδιώκει μια μικρή μερίδα του 40% ή ολόκληρο το ποσοστό, απάντησε ότι επιδιώκουμε ένα μερίδιο από το «Λεβιάθαν». Πολύ θερμά υποδέχτηκαν τα νέα και οι εμπλεκόμενες εταιρείες στο Ισραήλ. Σε ανακοίνωσή τους, οι Noble Energy, Delek Drilling και Avner Oil and Gas, οι οποίες συνεργάζονται και με την Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφεραν ότι θα δράσουν «με αποφασιστικότητα, μαζί με την Κυβέρνηση του Ισραήλ, για την προώθηση και την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου προς όφελος των πολιτών του κράτους».

Τι μπορεί να διατεθεί
Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, τον Μάρτιο του 2013 το Ισραήλ ξεκίνησε την άντληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Ταμάρ», το οποίο ανακαλύφθηκε το 2009 και βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα δυτικά της Χάιφα. Στο κοίτασμα εκτιμάται ότι υπάρχουν 8.5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Το 2010 ανακαλύφθηκε ακόμη ένα μεγαλύτερο κοίτασμα, το «Λεβιάθαν», το οποίο διαθέτει περίπου 16-18 tcf. Το «Λεβιάθαν» αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το 2016, εποχή κατά την οποία το Ισραήλ σχεδιάζει να αρχίσει την εξαγωγή φυσικού αερίου. Τον Ιούνιο η ισραηλινή Κυβέρνηση αποφάσισε όπως διατηρήσει για εγχώρια χρήση 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, περιορίζοντας τις εξαγωγές στο 40% των αποθεμάτων της χώρας.

Η ισραηλινή Κυβέρνηση
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως «εάν οι επιχειρηματίες δεν έχουν πρόσβαση σε μια σταθερή και σίγουρη αγορά εξαγωγών, δεν θα έχουν κίνητρο να συνεχίσουν τις έρευνες και το φυσικό αέριο θα παραμείνει θαμμένο κάτω από τη θάλασσα». Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρμογή της απόφασης για εξαγωγές θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του κράτους να απορροφά τα κέρδη από το φυσικό αέριο, σημείωσε.

Την ίδια ώρα, οι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας του Ισραήλ χαιρέτισαν την απόφαση του Δικαστηρίου λέγοντας ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Η απόφαση, είπαν, θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων, σε χαμηλότερα κόστη ενέργειας για τη βιομηχανία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εναντιώνονται στην εξαγωγή φυσικού αερίου θεωρούν ότι ο αγώνας δεν τελείωσε και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.

Επίσημο τέλος για την ενδιάμεση
Την ίδια στιγμή που άνοιξε ο δρόμος για εισαγωγή αερίου από το Ισραήλ, όμως, στη Λευκωσία έκλεισε και επίσημα η αυλαία άλλης μίας προσπάθειας για υλοποίηση ενδιάμεσης λύσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΦΑ, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία βραχυπρόθεσμης προμήθειας φυσικού αερίου με αποδεκτούς όρους στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς της Κύπρου, με τις εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στην προκήρυξη για Υποβολή Προσφορών (RFP). Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε ότι η διαδικασία RFP ολοκληρώθηκε και η ΔΕΦΑ ενημέρωσε όλες τις εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά.

Το ερώτημα πλέον είναι ποια οδός θα επιλεγεί για εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης, αφού είναι σαφές πως η Κύπρος συνεχίζει να αναζητά τρόπους να μειωθεί το κόστος ηλεκτροπαραγωγής της. Επί της ουσίας στο τραπέζι υπάρχουν δύο εισηγήσεις. Η πρώτη είναι η εισαγωγή φυσικού αερίου από το «Ταμάρ» και η δεύτερη είναι η χρησιμοποίηση πλατφόρμας που διαθέτει η Noble Energy για εξόρυξη δικού μας φυσικού αερίου και μεταφοράς του στο Βασιλικό. Και οι δύο εισηγήσεις τυγχάνουν μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και από τις εμπλεκόμενες εταιρείες και ζυγίζονται τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα έκαστης πρότασης. Αν καταστεί εφικτό να ακολουθηθεί μια από αυτές τις οδούς, τότε αναμένεται να μπορεί η ενδιάμεση λύση να εφαρμοστεί το 2016, μέχρι και το 2021 που υπολογίζεται, με τα σημερινά δεδομένα, πως θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε παραγωγή από την «Αφροδίτη».

Μόνο το κράτος
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε τη διαφωνία της Κυβέρνησης για συμμετοχή της ΑΗΚ στη ΔΕΦΑ, σημειώνοντας ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η αποχώρηση της Αρχής από την εταιρεία. Τόνισε, ακόμη, προς τους βουλευτές ότι η ΕΥΚ (πρώην ΚΡΕΤΥΚ) παραμένει 100% κρατική εταιρεία και εξήγησε το σκεπτικό της τριπλής ζώνης ελέγχου που δημιουργείται γύρω από την εταιρεία, για να διασφαλίζεται η διαφάνεια και οι ορθοί χειρισμοί. Σημείωσε, παράλληλα, την ανάγκη το Διοικητικό Συμβούλιο να αποτελείται από μη εκτελεστικά μέλη, για να επιτυγχάνεται καλύτερη εποπτεία.

Έρχονται τα πρώτα έσοδα
Ο Υπουργός ανέφερε στη Βουλή ότι οι κυριότερες αυξήσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου του σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα με τα κονδύλια διαχείρισης υδρογονανθράκων, που από 800.000 ευρώ το 2013, το 2014 ανέρχονται στα 3.345.000 ευρώ. Τα κονδύλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τις ακόλουθες δαπάνες: Εξασφάλιση λογιστικών-νομικών υπηρεσιών σχετικά με την παρακολούθηση των συμβολαίων των εταιρειών που έχουν άδειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ετοιμασία μελετών και παροχή τεχνικών υπηρεσιών από γαλλικό οίκο, συμβουλευτικές υπηρεσίες και μελέτες από εξωτερικούς συμβούλους για την ανέγερση του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και διάφορες δραστηριότητες οι οποίες εμπίπτουν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Αναμένονται, ωστόσο, κάποια έσοδα στα ταμεία του κράτους, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού. Αυτά προέρχονται κυρίως από τα τέλη που καταβάλλονται από τις εταιρείες Noble, Total και ENI-Kogas, βάσει της επιφάνειας του αδειοδοτημένου τους οικοπέδου, καθώς και τα έσοδα που προκύπτουν από την πώληση σεισμικών δεδομένων και εκθέσεων ερμηνείας αποτελεσμάτων σεισμικών ερευνών, όπως και από ποσά επιμόρφωσης προσωπικού.

Θετικές οι αντιδράσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ τις εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου χαιρέτισε την απόφαση του Ισραήλ και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα του προϋπολογισμού του Υπουργείου Ενέργειας, λέγοντας πως προωθείται δημιουργία υπηρεσίας υδρογονανθράκων για εποπτεία του τομέα, ενώ αναγνωρίζεται ότι η συμμετοχή της ΑΗΚ στη ΔΕΦΑ είναι στρεβλή και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι απαιτείται σωστή διαχείριση του τομέα των υδρογονανθράκων, χαρακτηρίζοντας σημαντική την απόφαση του Ισραήλ, γιατί ανοίγει τον δρόμο για συνεργασία. Είναι επιτακτική ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών για το Βασιλικό, εξήγησε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε πως η απόφαση του Δικαστηρίου «δίνει την ευκαιρία και στη δική μας χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή για συνεργασία με το Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για να δημιουργηθεί στην περιοχή του Βασιλικού τερματικό φυσικού αερίου ενισχύεται ακόμη περισσότερο με αυτήν την απόφαση. «Είμαστε βέβαιοι ότι η Κυβέρνησή μας και το Υπουργείο Ενέργειας θα προβούν προς όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία με τους φίλους του Ισραήλ για το καλό και των δύο χωρών και της περιοχής και της Ε.Ε. ευρύτερα», κατέληξε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος μπορεί και θα γίνει ενεργειακό κέντρο.

Από πλευράς του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης επεσήμανε πως η απόφαση είναι σημαντική και καθοριστική και για τα θέματα του κυπριακού φυσικού αερίου, καθώς ουσιαστικά ενισχύεται η προοπτική για συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την εγκατάσταση ενεργειακού κέντρου στην Κύπρο, όσο και για άλλα επιμέρους ζητήματα όπως είναι η ενδιάμεση λύση. «Ενόψει των πιο πάνω εξελίξεων επιβάλλεται η επίσπευση των προσπαθειών για κατάληξη σε μια συνολική διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ, χώρα που εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται ως κυρίαρχη επιλογή για μια ενεργειακή συνεργασία, χωρίς αυτό να αποκλείει εμπλοκή και άλλων δυνάμεων», τόνισε, επισημαίνοντας πως μεγάλο ρόλο παίζει ο παράγοντας χρόνος.

Source : www.simerini.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου