Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Σ. Χάσικος: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» - Αφήνει ανοιχτή την κατάργηση ή και ενοποίηση δήμων

- Φέρτε νομοσχέδιο στη Βουλή να το συζητήσουμε, διεμήνυσε ο ΥΠΕΣ σε βουλευτές
- Ελεγκτική Υπηρεσία: 5 δήμους «σηκώνει» η Κύπρος
- Σήμερα η Κύπρος διαθέτει 39 δήμους (9 κατεχόμενους) και 370 κοινοτικά συμβούλια!

Η αναδιάρθρωση της τοπικής Αυτοδιοίκησης με έμφαση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δήμοι και κοινότητες στην Κύπρο ήταν το κύριο αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Υπήρξαν μάλιστα έντονες τοποθετήσεις αναφορικά με τον αριθμό των δήμων που μπορεί να αντέξει η Κύπρος από πλευράς του βουλευτή του ΔΗΚΟ Γιώργου Προκοπίου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των ενοποιήσεων, τονίζοντας ότι υπάρχει «μηδαμινός έλεγχος –διαχειριστικός και οικονομικός- που ασκείται σε κοινοτικά συμβούλια, με αποτέλεσμα να παρατηρείται διαφθορά και αναξιοκρατία».

Σε απάντηση, ο ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος «έριξε το μπαλάκι» στη Βουλή, βεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει επί του θέματος αν κατατεθεί στη Βουλή δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

Ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι «τα προβλήματα είναι μεγάλα. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει οικονομία. Είμαστε σε διάλογο με τους δήμους και τις κοινότητες. Το ενδιαφέρον μας είναι για διατήρηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών των δήμων προς τον δημότη».

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο κ. Χάσικος επέμεινε στη θέση του όσον αφορά τον αριθμό των δήμων και τη συνένωσή τους, αλλά και τη συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών τους, παροτρύνοντας τους: «Φέρτε νομοσχέδιο και πολύ ευχαρίστως να το συζητήσουμε».

Ανέφερε μάλιστα πως πολλά κοινοτικά συμβούλια παραμένουν ανεξέλεγκτα για πολλά χρόνια και έχουν συσσωρεύσει πολλές ατασθαλίες. Ο κ. Χάσικος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει διάλογος με τη Γενική Ελέγκτρια ώστε να προωθηθούν διαδικασίες ελέγχου, αν χρειαστεί και από ιδιώτες, καθώς έχει προωθηθεί σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σε νόμο του κράτους.

Ελεγκτική Υπηρεσία: 5 δήμους αντέχει η Κύπρος
Στη συνεδρία, ο βοηθός Γενικός Ελεγκτής Κυριάκος Κυριάκου υποστήριξε ότι πρέπει να συγκροτηθούν μόνο 5 δήμοι σε όλη την Κύπρο, ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος και να τεθούν υγιείς βάσεις για την περαιτέρω λειτουργία τους. Συμπλήρωσε πως σε ένα κράτος 800.000 κατοίκων έχουμε 39 δήμους και 370 κοινοτικά συμβούλια, με τις μικρές πληθυσμιακά τοπικές αρχές να αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα ακόμα και όσον αφορά την καταβολή του μισθολογίου.

Source : www.newsit.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου