Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Αμερικανοί στην Ελληνική – Θα επιβιώσει τελικά η Τράπεζα;

- Ταμεία Προνοίας ξεπουλούν ομόλογα και τα αγοράζουν ξένοι
- Η Εκκλησία διέθεσε γη αξίας €9,3 εκατ. προσπαθώντας να κρατήσει το ποσοστό της στην Ελληνική
- Στα €294 εκατ. οι ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας
- Να μην αρπάξουν την Ελληνική οι ξένοι, προειδοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος

Να μην αλώσουν ξένοι την Ελληνική Τράπεζα, έστελνε μήνυμα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ το Σάββατο, για να έρθει σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» που κάνει λόγο για ξένους επενδυτές, ανάμεσά τους και αμερικανικό επενδυτικό ταμείο, που βρίσκονται πίσω από αγορές ομολόγων της Ελληνικής, καθώς και από ενδεχόμενη αγορά μεγάλου ποσοστού από τις νέες μετοχές της Τράπεζας που θα εκδοθούν.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως την περασμένη Παρασκευή έληξε η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την έκδοση νέων μετοχών αξίας €168 εκατ. στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της Ελληνικής. Το πακέτο είχε προσφερθεί στους υφιστάμενους μετόχους, όμως το ενδιαφέρον περιορίστηκε μόλις σε λίγο παραπάνω από €10 εκατ. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά αγορά νέων μετοχών της Ελληνικής από την Τράπεζα Κύπρου που είναι ένας από τους μεγάλους μετόχους της με 5,2% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα το Ταμείο Προνοίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων πώλησε ομόλογα της Ελληνικής Τράπεζας αξίας €24 εκατ. που φαίνεται να αγόρασε αμερικανικό επενδυτικό ταμείο. Πωλήσεις ομολόγων έγιναν και από άλλα Ταμεία, με αγοραστές ξένους, ενώ κινήσεις έγιναν και από υφιστάμενους μετόχους που θέλουν να διασφαλίσουν τη συμμετοχή τους και στο νέο μετοχικό καθεστώς.

Η Εκκλησία στην προσπάθειά της να διατηρήσει το ποσοστό της στην Ελληνική που ανέρχεται στο 26%, διέθεσε γη αξίας €9,3 εκατ. για να λάβει μετατρέψιμα αξιόγραφα της Τράπεζας από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ. Να σημειωθεί πως η Ελληνική Τράπεζα χρειάζεται για ανακεφαλαιοποίηση €294 εκατ., από τα οποία €168 εκατ. θα επιχειρούσε να τα εξασφαλίσει μέσω έκδοσης νέων μετοχών και €126,4 εκατ. μέσω μετατρέψιμψν αξιογράφων.

Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διεμήνυε το Σάββατο την επιθυμία του να μείνει σε κυπριακά χέρια η Ελληνική Τράπεζα, δηλώνοντας ότι η εκκλησία αδιαφορεί για το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα, αλλά αυτό που θέλει είναι να υπηρετηθεί ο λαός και τόπος.

Ανέφερε ότι είναι εθνικό θέμα οι κυπριακές τράπεζες να σταθούν όρθιες και πως βλέπει με θετικό μάτι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα ευρωπαϊκά ταμεία για ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, επέμεινε ότι η Ελληνική Τράπεζα πρέπει «να μείνει σε κυπριακά χέρια και να μην έρθουν ξένοι για να αρπάξουν την Τράπεζα. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό ούτε εμείς σαν εκκλησία ούτε σαν κράτος, σ’ αυτούς που έχουν λεφτά να έρθουν να αρπάξουν την Ελληνική Τράπεζα που αυτή τη στιγμή η μετοχή της είναι πολύ χαμηλή και με ελάχιστο λεφτά να την αλώσουν».

Πηγή: newsit.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου