Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΑΚΕΛ :Απεμπλοκή από μνημόνιο για αντιμετώπιση προβλημάτων

Τη θέση του ΑΚΕΛ ότι μέσα από το μνημόνιο δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τον κυπριακό λαό, επανέλαβε ο ΓΓ του Κόμματος Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να επιδιώξουμε λύσεις έξω από τα πλαίσια του μνημονίου».

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με την ηγεσία της ΕΔΟΝ, στα γραφεία του Κόμματος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έτυχε ενημέρωσης «για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ηγεσία της ΕΔΟΝ αναφορικά με τα ζητήματα της ανεργίας και του στεγαστικού, δύο σημαντικά», όπως τα χαρακτήρισε, «θέματα τα οποία αποκτούν τεράστια σημασία μέσα στα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν στον τόπο μας μετά τις αποφάσεις του Eurogroup και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και αφορούν κυρίως τη νεολαία».

Ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία της ΕΔΟΝ του επέδωσε ένα πακέτο προτάσεων γύρω από αυτά τα ζητήματα. «Και ως Κόμμα έχουμε επεξεργαστεί ένα μεγάλο πακέτο προτάσεων για τα θέματα της ανεργίας και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε στη δημοσιότητα αυτές μας τις θέσεις και προτάσεις», είπε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «με τις υφιστάμενες πολιτικές που ακολουθούνται από την Κυβέρνηση, μέσα στα πλαίσια του μνημονίου, δεν υπάρχει καμία απολύτως προοπτική να αντιμετωπιστεί η ανεργία και το στεγαστικό».

«Εάν θέλουμε πραγματικά αυτά τα δύο σημαντικότατα ζητήματα για την κυπριακή κοινωνία και ιδιαίτερα για τη νεολαία να τα αντιμετωπίσουμε ριζικά θα πρέπει να επιδιώξουμε λύσεις έξω από τα πλαίσια του μνημονίου», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η ίδια η φιλοσοφία του μνημονίου βασίζεται πάνω στην πρόκληση προβλημάτων σ’ αυτούς τους δύο συγκεκριμένους τομείς. Οι ίδιοι οι Τροικανοί επιμένουν ότι θα πρέπει να αυξηθεί η ανεργία πρώτα και μετά να έρθουν να την αντιμετωπίσουν», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τη συνάντηση που θα έχει το ΑΚΕΛ με την Τρόικα νωρίς το απόγευμα, είπε ότι δεν γνωρίζει το λόγο που η Τρόικα ζήτησε συνάντηση με το ΑΚΕΛ. «Δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη παρόλο που έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να μας πει ποίο θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης», είπε.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να τους ακούσουμε με πάρα πολλή προσοχή γι΄αυτά που έχουν να μας πουν και θα διατυπώσουμε τις δικές μας θέσεις γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα και οι δικές μας θέσεις εντάσσονται στο πλαίσιο που έχουμε εξαγγείλει και τη μελέτη που έχουμε καταθέσει ενώπιον της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού», πρόσθεσε.

«Είναι ξεκάθαρη η θέση του ΑΚΕΛ», συνέχισε, « ότι μέσα από το μνημόνιο δεν υπάρχει πορεία αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που σήμερα ταλανίζουν τον κυπριακό λαό. Γι΄’ αυτό και χρειάζεται απεμπλοκή από το μνημόνιο».

Κληθείς να σχολιάσει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα από διάφορες ομάδες εργαζομένων, όπως οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και των νοσηλευτών, αλλά και των συνταξιούχων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «όσο προχωρά η εφαρμογή του μνημονίου τόσο περισσότερο θα κορυφώνονται οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις».

Όπως είπε, «δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι πάντες το εύρος της αρνητικής επίδρασης που θα έχει το μνημόνιο στη ζωή τους. Εμείς ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε αυτές τις κινητοποιήσεις γιατί θεωρούμε ότι θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα στους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ ότι το τρίπτυχο, λιτότητα – περικοπές – ιδιωτικοποιήσεις έχει αποτύχει παταγωδώς στο να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση».

Από την πλευρά του, ο ΓΓ ΕΔΟΝ Χάρης Καράμανος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ανεργία είναι η πιο σκληρή έκφραση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Η ανεργία δυστυχώς έχει απλώσει παντού τα πλοκάμια της, πνίγει την ελπίδα για το μέλλον».

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων, πρόσθεσε, «αισθάνεται την ανεργία, όχι μόνο ως μια εξαιρετικά δυσάρεστη προσωρινή κατάσταση, αλλά ως μια μόνιμη και κλιμακούμενη απειλή».

Είπε ότι οι άνεργοι «ανέρχονται στους 76 χιλιάδες και ένας στους τρεις νέους επιθυμεί να μεταναστεύσει στο εξωτερικό ή στην καλύτερη περίπτωση η νέοι μας υποαπασχολούνται με μισθούς πείνας των 400 και 500 ευρώ. Ο κίνδυνος να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά των νέων στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη είναι ορατός».

Κάλεσε, παράλληλα, την Κυβέρνηση Αναστασιάδη «να σταματήσει άμεσα τα οποιαδήποτε επικοινωνιακά παιχνίδια, το μαγείρεμα των ποσοστών των ανέργων, παραπλανώντας και ωραιοποιώντας την όλη κατάσταση και μάλιστα», όπως είπε, «χρησιμοποιώντας εύηχες λέξεις όπως επανεκκίνηση και ανάπτυξη, που μόνο τεράστια πρόκληση και οργή προκαλούν στους άνεργους».

«Αυτή την ώρα δεν μπορεί η Κυβέρνηση να λειτουργεί με το ‘διαίρει και βασίλευε’ ούτε να μένει ιδεολογικά αγκυλωμένη, εμπαίζοντας τους άνεργους, με τρανταχτό παράδειγμα αυτό της φιλελευθεροποίησης των ωραρίων», είπε.

«Ούτε μπορούν αυθαίρετα τα Κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ από τη μια να τερματίζουν τα στεγαστικά προγράμματα και ταυτόχρονα να αναστέλλουν επ’ όριστον την επιδότηση του ενοικίου και από την άλλη να φορολογούν την πρώτη κατοικία, πλήττοντας τα νεαρά ζευγάρια», πρόσθεσε.

Εξέφρασε δε τη δυσαρέσκεια της ΕΔΟΝ προς την ΕΕ «που αντί να στηρίζει τους άνεργους και την απασχόληση βλέπουμε να υλοποιεί προαποφασισμένα μέτρα και αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που υπηρετούν τις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».
Ανέφερε, τέλος, ότι «αυτήν τη δύσκολη περίοδο είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η συσπείρωση, η αλληλεγγύη και η κοινή δράση όλων των εργαζομένων και ειδικότερα των νέων γιατί μόνο έτσι μπορούμε όλοι μαζί να αποτελέσουμε μοχλό αντίστασης και ανάχωμα και στις πολιτικές λιτότητας, φτώχειας, ανεργίας και εξαθλίωσης».


- Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου