Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Βάζει λουκέτο σε οκτώ γραφεία του ο ΚΟΤ

Σε δραστικές περικοπές που ματώνουν, υποχρεώνεται να προβεί ο ΚΟΤ λόγω οικονομικής περισυλλογής. Οκτώ γραφεία εξωτερικού έχουν κλείσει και για τα εναπομείναντα είτε αναζητείται… συγκάτοικος είτε φτηνότερος χώρος ενοικίασης. Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού, μέσα σε τέσσερα χρόνια, έχει μείνει ο μισός, ενώ οι θέσεις που κενώθηκαν και συνεχίζουν να κενώνονται, δεν θα συμπληρωθούν για συνολικό διάστημα έξι χρόνων.

Ο γενικός διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης, διεκτραγωδώντας την όλη εικόνα των πραγμάτων στον «Φ», ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού μειώθηκε από 102 εκατ. ευρώ το 2009 σε μόλις 55 εκατ. ευρώ το 2013, μείωση που φτάνει το 46%. Η συνεχής καθοδική πορεία που ακολουθεί η κρατική χορηγία στον ΚΟΤ εδώ και τέσσερα χρόνια, σύμφωνα πάντα με τον κ. Χαννίδη, έχει πλήξει και συρρικνώσει ουσιαστικά σημαντικές δραστηριότητες του Οργανισμού για ανάπτυξη του προϊόντος και εξειδικευμένων μορφών τουρισμού και για ποιοτική αναβάθμιση ενός πλήθους πτυχών του κυπριακού τουρισμού.

Ο γ.δ. του ΚΟΤ υπενθυμίζει ότι ο τουρισμός αποτελεί μια από τις ελάχιστες εναπομένουσες δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστική στήριξη της κυπριακής οικονομίας στις δύσκολες συνθήκες και για τα επόμενα χρόνια. Και συναφώς υποστηρίζει ότι παρά την απόλυτη επίγνωση της ανάγκης για δημοσιονομική περισυλλογή, οι συνθήκες επιβάλλουν τον διαχωρισμό του ΚΟΤ από το ευρύτερο πλαίσιο κρατικής δημοσιονομικής πολιτικής όσον αφορά στους μειωμένους προϋπολογισμούς.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη δραστικών περικοπών και οικονομικής περισυλλογής, ο Οργανισμός δεν έμεινε απαθής και άπραγος όλη αυτή την περίοδο.

Ενδεικτικά ο γενικός διευθυντής του ΚΟΤ σημειώνει:
α) Αν και τα τελευταία τρία χρόνια, είχαμε περίπου 30 αποχωρήσεις μελών του μόνιμου προσωπικού του Οργανισμού, καμία θέση δεν πληρώθηκε και το ίδιο αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι το 2016. Επιπρόσθετα, τερματίστηκαν οι υπηρεσίες όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων που υπηρετούσαν πάνω σε έκτακτη ή δεκαπενθήμερη βάση (16 άτομα), ενώ δεν έχουν πληρωθεί οποιεσδήποτε κενές θέσεις επιτόπιου προσωπικού για τα γραφεία του Οργανισμού στο εξωτερικό.
β) Έχει αποφασιστεί ο τερματισμός της λειτουργίας 8 γραφείων του ΚΟΤ στο εξωτερικό και η ομαδοποίηση σε περιφέρειες. Στα γραφεία που παραμένουν σε λειτουργία, δόθηκαν οδηγίες είτε για συστέγαση με πρεσβείες της Δημοκρατίας είτε για εξεύρεση άλλων χώρων με χαμηλότερα ενοίκια.
γ) Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των τουριστικών εκθέσεων στις οποίες συμμετέχει ο Οργανισμός τα τελευταία χρόνια (από 124 το 2009, σε 70 το 2013) και γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης πιο οικονομικών και αποδοτικών τρόπων αντικατάστασης της παρουσίας του Οργανισμού.
δ) Επιτεύχθηκε 20% μείωση των γραφείων της Κεντρικής Υπηρεσίας και έγινε επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων όλων των επαρχιακών γραφείων του εσωτερικού.

- SOURCE : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου