Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Σχέδιο εξασφάλισης €294 εκ στην Ελληνική Τράπεζα

Οι μέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας ενέκριναν την Τετάρτη ομόφωνα Σχέδιο για εξασφάλιση €294 εκατ. κεφαλαίων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του ακραίου σεναρίου της PIMCO.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, στόχος του Ομίλου είναι να ολοκληρώσει με επιτυχία το Σχέδιο εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας, να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή του με τους ελάχιστους απαιτούμενους εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να διατηρήσει την αυτόνομη λειτουργία του.

Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στην ιστορία του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας έλαβαν σήμερα ομόφωνα οι μέτοχοι, κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, εγκρίνοντας το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Ενίσχυσης της Κεφαλαιακής Βάσης του Ομίλου («Σχέδιο»).

Οι ενέργειες που προγραμματίζονται μετά τη σημερινή έγκριση όλων των ψηφισμάτων που τέθηκαν ενώπιων των μετόχων περιλαμβάνουν αύξηση του εγκεκριμένου μετοχικού της κεφαλαίου, μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της Τράπεζας, έκδοση νέων συνήθων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους, στους κατόχους των Μη Σωρευτικών Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου Αόριστης Διάρκειας και σε νέους επενδυτές, έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου (ΜΑΚ 1) τα οποία θα προσφερθούν προς εθελοντική ανταλλαγή στους υφιστάμενους κατόχους Μη Σωρευτικών Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου Αόριστης Διάρκειας, και έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου (ΜΑΚ 2) τα οποία θα προσφερθούν προς εθελοντική ανταλλαγή στους υφιστάμενους κατόχους Αξιογράφων Κεφαλαίου και Χρεογράφων της Τράπεζας και σε νέους επενδυτές.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δρ Ανδρέας Παναγιώτου επεσήμανε ότι η Ελληνική Τράπεζα διατύπωσε την αντίθεσή της για τη συμπερίληψή της στις μνημονιακές διαδικασίες, κάνοντας αναφορά σε αδικία και πικρία, αφού δεν έχει εκτιμηθεί η υπευθυνότητα, η σοβαρότητα, η σύνεση και η προληπτική διαχείριση που επέδειξε ο Όμιλος.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, η Τράπεζα προχωρεί και συμμορφώνεται στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής της σύμφωνα με τις υποδείξεις των εποπτικών αρχών.

Ο Δρ Παναγιώτου εξέφρασε την αισιοδοξία για το μέλλον της Τράπεζας, στηριζόμενης στον ισχυρό ισολογισμό, στην ορθή αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων, στην αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων, στην αφοσίωση και στον επαγγελματισμό που διακρίνει το προσωπικό και στη σταθερή εμπιστοσύνη των μετόχων.

Ανέφερε, επίσης, ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας έχει υποχρέωση από τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 να διατηρεί σε συνεχή βάση Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) ίσο με τουλάχιστον 9%.

Ταυτόχρονα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, συνέχισε, καλείται να καλύψει κεφαλαιακή ανάγκη ύψους €294 εκατ. (στη βάση του ακραίου σεναρίου του διαγνωστικού ελέγχου της PIMCO και μετά την πώληση του Δικτύου Καταστημάτων Ελλάδας).

Ανέφερε, ακόμη, ότι στις 31 Μαρτίου 2013 ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σύμφωνα με τον Πυλώνα 1 της Βασιλείας ΙΙ ήταν 14,7%, ο Δείκτης Ιδίων Κεφαλαίων ήταν 11,3% και ο Δείκτης Κύριων Βασικών Κεφαλαίων ήταν 8,3%.

Στη δική του παρουσίαση, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας Μάκης Κεραυνός ανέφερε ότι ο Όμιλος κατάφερε, κατά κοινή ομολογία, να αμβλύνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και τους κλυδωνισμούς στα δημόσια οικονομικά και στο τραπεζικό σύστημα, εφαρμόζοντας προληπτική και χρηστή διακυβέρνηση, συνεχή και προσεκτική διαχείριση και αποδοχή κινδύνων, αληθινή, δίκαιη και αντικειμενική εικόνα στις οικονομικές καταστάσεις, και δημιουργική και υποδειγματική συνεργασία με τις Εποπτικές Αρχές και ιδιαίτερα με την Κεντρική Τράπεζα.

Όπως είπε, «είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω ότι δυστυχώς κάποιοι λίγοι δημιούργησαν έναν πολύ μεγάλο λογαριασμό, τον οποίον υποχρεώνονται σήμερα πολλοί να τον πληρώσουν, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Τράπεζα, χωρίς να φταίει και χωρίς να έχει ευθύνη».

Επίσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες που υλοποιήθηκαν και επέφεραν μείωση του λειτουργικού και εργατικού κόστους σε σημαντικό βαθμό, όπως είναι το κλείσιμο αριθμού εταιρειών που αποτελούσαν κόστος για τον Όμιλο, όπως είναι η Παγκυπριακή Χρηματοδοτήσεις, η Φάκτορς, και η Αθηνά, η συγχώνευση καταστημάτων παγκύπρια με τελικό αριθμό τα 60, ενώ βρίσκονται υπό μελέτη και άλλες περιπτώσεις, η εφαρμογή πολιτικής παραχώρησης κινήτρων πρόωρης αποχώρησης τα τελευταία τρία χρόνια για μείωση του εργατικού κόστους, και η υλοποίηση του Σχεδίου Πρόωρης Αφυπηρέτησης που επέφερε πρόσθετη μείωση 14% στο κόστος προσωπικού που ξεπερνά τα €13 εκατ.

Αναφορά στις κύριες πρόνοιες του Σχεδίου έκανε ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Αντώνης Ρούβας.

Όπως εξήγησε, στόχος του Ομίλου είναι να ολοκληρώσει με επιτυχία όλες τις ενέργειες εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας, να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή του με τους ελάχιστους απαιτούμενους εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να διατηρήσει την αυτόνομη λειτουργία του.

Πηγή: http://www.ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου