Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ελληνική: Αργήσαμε πάρα πολύ

Αν και η  Κύπρος έχασε την πρόσβαση στις αγορές από το Μάιο του 2011 χρειάστηκαν σχεδόν δυο επιπρόσθετα χρόνια για την οριστικοποίηση και τελική έγκριση του Μνημονίου Συναντίληψης με την Τρόικα, αναφέρει στην οικονομική επισκόπηση του β’ τριμήνο η Ελληνική Τράπεζα.

Τα προβλήματα, σημειώνει, αφέθηκαν να μεγαλώνουν για μεγάλη χρονική περίοδο χωρίς να γίνουν οι κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις.
«Ουσιαστικά, κάποιο πρόβλημα, το οποίο θα ήταν πιθανότατα διαχειρίσιμο αν λαμβάνονταν έγκαιρα αποφάσεις και πρωτοβουλίες για διαχείρισή του, δεν αντιμετωπίστηκε με το σωστό τρόπο λόγω αδράνειας από τις κυβερνητικές και νομισματικές Αρχές, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις επιχειρήσεις (μεγάλες και μικρές) και τα νοικοκυριά. Κατά την περίοδο μέχρι την οριστικοποίηση του Μνημονίου τον Μάρτιο του 2013, διάφοροι φορείς και οργανωμένα σύνολα είχαν πρωταρχικό στόχο την προάσπιση των συμφερόντων τους, αποφεύγοντας οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ προσπάθησαν να απεκδυθούν οποιεσδήποτε ευθύνες».
Το γενικό κλίμα, προστίθεται, ήταν αυτό της αναβλητικότητας και της καθυστέρησης στη λήψη ουσιαστικών μέτρων, γεγονός που μεγέθυνε περαιτέρω τα προβλήματα.
Ο ψηλός βαθμός αβεβαιότητας εξαιτίας των πρωτοφανών συνθηκών που επικρατούν, η συρρίκνωση της οικονομίας κατά 9% - 10% αντιπροσωπεύει μια λογική εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς της οικονομίας κατά το έτος, αναφέρει η Ελληνική Τράπεζα, ωστόσο προσθέτει πως χρειάζεται να ληφθεί υπόψη ότι οι προβλέψεις στο παρόν περιβάλλον εμπερικλείουν σημαντικό κίνδυνο να διαψευσθούν και ίσως ένα περιθώριο συρρίκνωσης από 8% μέχρι 13% είναι περισσότερο ενδεικτικό με βάση τα πιθανά οικονομικά σενάρια.
Πληθωρισμός – ανεργία
Σε σχέση με τον πληθωρισμό και δεδομένης της συρρίκνωσης της οικονομίας και τις καθοδικές πιέσεις που θα δεχθούν η εγχώρια ζήτηση και ιδιαίτερα η ζήτηση για εγχώριες υπηρεσίες, η γενική αύξηση του επιπέδου τιμών αναμένεται να μετριαστεί γύρω στο 1%. Από την άλλη, προστίθεται, η ανεργία αναμένεται ν’ αυξηθεί περίπου στο 18% προτού σταθεροποιηθεί και αρχίσει να υποχωρεί, δεδομένου ότι πρώτιστα η οικονομία θα σταθεροποιηθεί και θ’ αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι μετά από το 2014. «Δυστυχώς, η ανεργία θ’ αποτελεί ένα ακανθώδες πρόβλημα τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομική πολιτική του κράτους, αφού οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες θα σημαίνουν μείωση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και πολύ μειωμένο αριθμό νέων θέσεων εργασίας».
Τομείς – κλάδοι
Σε σχέση με τους διάφορους τομείς της οικονομίας, οι περισσότεροι τομείς που βασίζονται στην εγχώρια ζήτηση θα αντιμετωπίσουν ουσιαστικές δυσκολίες με την εγχώρια κατανάλωση, τις επενδύσεις πάγιου ενεργητικού και τις δημόσιες δαπάνες να συρρικνώνονται ταυτόχρονα. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μειώσεις στον κύκλο εργασιών και στα εισοδήματά τους, με αντίξοες χρηματοοικονομικές συνθήκες και με ψηλότερη φορολογία. Ένας θετικός αντίχτυπος της χαμηλής εγχώριας ζήτησης είναι η ουσιαστική μείωση των εισαγωγών, η οποία θα μετριάσει το βαθμό συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς οι εισαγωγές επηρεάζουν αρνητικά το ΑΕΠ. Από την άλλη, οι εξαγωγές μπορεί να επωφεληθούν από βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα και από τη συνέχιση του θετικού ρυθμού ανάκαμψης που σημειώνεται στη διεθνή οικονομία. Έτσι, οι προοπτικές των επιχειρήσεων και των τομέων που εξυπηρετούν κυρίως πελάτες του εξωτερικού, παρουσιάζονται σχετικά καλύτερες από εκείνες των επιχειρήσεων που απευθύνονται κυρίως σε εγχώριους πελάτες. Η πιθανή εξαίρεση είναι ο τομέας των επαγγελματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που απευθύνονται σε διεθνείς επιχειρήσεις και πρόσωπα, ο οποίος δέχθηκε σοβαρό πλήγμα λόγω της αναδιάρθρωσης του χρηματοοικονομικού τομέα και της επιβολής περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές.
Τρία ερωτηματικά
Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τόσο σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού τομέα, όσο και σε σχέση με βήματα για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, έχει απομείνει ένας αριθμός από αβεβαιότητες και ερωτηματικά, σημειώνεται στην ανασκόπησε της τράπεζας.

Πρώτο, παρά το ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι λαμβάνουν υπόψη την αναμενόμενη
συρρίκνωση της οικονομίας, οι στόχοι θα επιτευχθούν με επιτυχία –ιδιαίτερα αυτοί που αφορούν τα έσοδα – ή μήπως το πρόγραμμα θα βρεθεί μεσοπρόθεσμα εκτός των στόχων; Το ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν όχι μόνο η επίτευξη των στόχων αλλά και η υπερκάλυψή τους, καθώς κάτι τέτοιο θα επιτάχυνε την επιστροφή της εμπιστοσύνης.
Δεύτερο, υπάρχει το θέμα της άρσης των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές. Όσο πιο σύντομα αρθούν οι συγκεκριμένοι περιορισμοί, τόσο μικρότερη θα είναι η ζημιά στην οικονομία.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα γίνει εφικτή η άρση των συγκεκριμένων περιορισμών. Τρίτο, υπάρχει ο κίνδυνος η οικονομία να βρεθεί παγιδευμένη σε έναν φαύλο κύκλο απομόχλευσης, συρρίκνωσης της οικονομίας, αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πτώσης στις αξίες ακινήτων και άλλων εξασφαλίσεων.

Τέτοιες εξελίξεις θα συνέχιζαν την υπονόμευση του τραπεζικού τομέα και θα τον εμπόδιζαν από την εκπλήρωση του παραδοσιακού του ρόλου, αυτού της χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης. Με στόχο τη διακοπή του φαύλου αυτού κύκλου, χρειάζεται να ικανοποιηθούν άμεσα οι ανάγκες κεφαλαίων και ρευστότητας του τοπικού τραπεζικού συστήματος. Τέλος, οι εξελίξεις σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, θα καθορίσουν τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού χρέους. Με το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να σκαρφαλώνει πλέον γύρω στο 130% μέχρι το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τρόικας, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο λάθους.
Ο δρόμος του μέλλοντος
Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι το οικονομικό περιβάλλον αναμένεται να είναι δύσκολο, ιδιαίτερα κατά το 2013 και το 2014. Από την άλλη, κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με τις σωστές κινήσεις και πρωτοβουλίες, η οικονομία μπορεί να αναπροσαρμοστεί σχετικά γρήγορα και να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά το 2014. Όσο πιο γρήγορα επιστρέψει η εμπιστοσύνη, τόσο πιο σύντομη και λιγότερο οδυνηρή θα είναι η περίοδος συρρίκνωσης και αναπροσαρμογής. Επιπρόσθετα, η επιστροφή της εμπιστοσύνης μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις καθώς η οικονομία θα ξαναβρεθεί πάνω σε στερεά θεμέλια. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό στόχο ώστε η οικονομία να καταφέρει να σταθεροποιηθεί το συντομότερο. Τέλος, η αποκατάσταση της υγείας και η πλήρης επαναλειτουργία του τραπεζικού τομέα μέσω της ανακεφαλαιοποίησής του, της παροχής ρευστότητας και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, θ’ αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκαμψη.

Πηγή: Sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου