Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ζητείται αλλαγή σχεδίων για τον φόρο Tobin

Τα σχέδια της Ευρώπης για την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (φόρος Tobin) πρέπει να αναθεωρηθούν, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Christian Noyer, σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα των «Financial Times», όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Ενέχουν υψηλούς κινδύνους για τα κράτη που εμπλέκονται και θα μπορούσαν να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε ο κ. Noyer. «Το προσχέδιο της Κομισιόν δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας και πρέπει να αναθεωρηθεί ολόκληρο», τόνισε ο κ. Noyer.

Σημειώνεται πως την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του φόρου στον χρηματοπιστωτικό κλάδο είχε εκφράσει και ο υπουργός Οικονομικών Pierre Moscovici, ο οποίος αρχικά ήταν ένθερμος υποστηρικτής του, λέγοντας πως είναι υπερβολικά σκληρός.

Ο Noyer επισήμανε επίσης και τους κινδύνους που ενδέχεται να ενέχει ο φόρος και για τη νομισματική πολιτική.

«Η πιο σημαντική ανησυχία για τις Κεντρικές Τράπεζες είναι ο κίνδυνος ολοκληρωτικού στεγνώματος των αγορών repos. Αυτό σημαίνει πως η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μας θα εξασθενήσει σημαντικά και πως οι κίνδυνοι σε όρους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δεν θα ήταν αμελητέοι», πρόσθεσε ο Γάλλος Κεντρικός Τραπεζίτης.

- Source : http://www.philenews.com/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου