Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Τί δήλωσαν oi έγκριτοι νομικοί για την σύλληψη Κιττή - Τι προβλέπεται

- Κώστας Ευσταθίου και Χρήστος Κληρίδης για την υπόθεση CYTA και την σύλληψη Κιττή
- Κίνδυνος να μην ανανεωθεί το ένταλμα
- Ευσταθίου: "Επιτέλους ο πέλεκυς της δικαιοσύνης δεν θα κάνει εξαιρέσεις"
- Κληρίδης: Κίνδυνος να έχει καταστραφεί μαρτυρικό υλικό και αποδεικτικά στοιχεία - Υπήρξαν καθυστερήσεις

Δύο έγκριτοι νομικοί σχολιάζουν τη σύλληψη Στάθη Κιττή, με δηλώσεις τους στο newsit.com.cy, ο Κώστας Ευσταθίου εκφράζει αισιοδοξία ότι ήρθε η ώρα και στην Κύπρο, να συλλαμβάνονται οι ημέτεροι ενώ ο Χρίστος Κληρίδης εξέφρασε αγωνία ότι η αστυνομία καθυστέρησε να δράσει αλλά και ότι ηχηρά ονόματα της πολιτικής θα μείνουν έξω από την τσιμπίδα της δικαιοσύνης.

Ο έγκριτος νομικός Χρήστος Κληρίδης τόνισε ότι «υπήρξες τέτοια καθυστέρηση στην προώθηση της διαδικασίας του εντάλματος σύλληψης του προέδρου της Cyta Στάθη Κιττή, που δεν είμαι σίγουρος τώρα, κατά πόσο το δικαστήριο όταν θα τεθεί ενώπιον του η υπόθεση θα προχωρήσει στην ανανέωση του εντάλματος».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι εάν υπήρχε η υποψία για τη διάπραξη αδικήματος θα έπρεπε η αστυνομία να προχωρήσει νωρίτερα στη σύλληψη και όχι να αναμένει να περάσουν μήνες διότι τώρα υπάρχει ο κίνδυνος ο ύποπτος να έχει επηρεάσει μάρτυρες, μαρτυρία ή ακόμη να καταστρέψει μαρτυρικό υλικό».

Ο κ. Κληρίδης εξήγησε επίσης ότι « το ένταλμα σύλληψης εκδίδεται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος ο ύποπτος ενώ εκκρεμεί η λήψη του να επηρεάσει μάρτυρες, μαρτυρία ή να καταστρέψει μαρτυρικό υλικό. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι η αστυνομία θα αντιμετωπίσει προβλήματα να δικαιολογήσει το λόγο που επιζητεί τώρα το ένταλμα σύλληψης δεδομένου ότι εντός 24 ωρών θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου για να αποφασίσει το αίτημα για περαιτέρω κράτηση

Η μόνη περίπτωση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί να διαφανεί μέσα από την μαρτυρία ότι ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα υλικό που δεν ήταν γνωστό νωρίτερα».

Νότα αισιοδοξίας ότι επιτέλους και στην Κύπρο θα αρχίσει να πέφτει βαρύς πέλεκυς της δικαιοσύνης και στα κεφάλια ημετέρων, εξέφρασε ο έγκριτος νομικός Κώστας Ευσταθίου, μετά τη σύλληψη του πρόεδρου του ΔΣ της Cyta Στάθη Κιττή.

Στις δηλώσεις του στο newsit.com.cy., ο κ. Ευσταθίου, υπέδειξε ότι «επιτέλους άρχισε να δημιουργείται η αισιοδοξία ότι και στην Κύπρο θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα αυτονόητα», διαχώρισε παράλληλα την υπόθεση Κιττή από την υπόθεση Ντίνου Μιχαηλίδη.

«Αυτό το οποίο γίνεται» συνέχισε «είναι το ελάχιστο το οποίο μπορεί να γίνει σε κάθε δημοκρατική χώρα, κράτος δικαίου, να εφαρμόζουμε τα αυτονόητα».

Ειδικότερα σχολιάζοντας τη νομική πτυχή της υπόθεσης Κιττή είπε ότι «θα είναι μακρύς ο δρόμος διότι υπάρχουν μάρτυρες που είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Ο μάρτυρας ο οποίος εμπλέκει τον κ. Κιττή και τους άλλους τρεις που συνελήφθησαν είναι ο λεγόμενος συναυτουργός άρα όταν θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός έως καχύποπτος, σε αυτές τις περιπτώσεις».

Ο κ. Ευσταθίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι η υπόθεση της Δρομολοξιάς, δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση που κατηγορείται ο Ντίνος Μιχαηλίδης.

«Δεν μπορείς να ισοπεδώνεις τα πάντα, άλλο να κατηγορείσαι κάποιος ότι βοήθησε κάποιο άλλο να πάρει μίζες και άλλο να κατηγορείται ένας πρόεδρος μιας Αρχής ότι έπαιρνε ο ίδιος μίζες».

Ο κ. Ευσταθίου διευκρίνισε επίσης ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία και Δανία θεωρείται αυτονόητο ότι κάποιος ανεξάρτητα του ποιος είναι θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και οι υποθέσεις δεν δίνονται στη δημοσιότητα ούτε παίρνουν αυτές τις διαστάσεις.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι για να συλληφθεί κάποιος σημαίνει ότι το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν υπόνοιες για εμπλοκή σε μια υπόθεση.

«Δεν σημαίνει με τη σύλληψη κάποιου ότι έχει αποδειχθεί και η ενοχή του. Άλλο είναι να κατηγορείται, άλλο να καταδικάζεται και άλλο να συλλαμβάνεται για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια μετά από καταγγελίες ότι κάποιοι πήραν μίζες για αγορά από τα λεφτά του Ταμείου Προνοίας της Cyta, τουρκοκυπριακής γης στη περιοχή Δρομολαξιάς στη Λ/κα παρακάμπτοντας άλλη πιο συμφέρουσα συμφωνία.

Εκτός από τον κ. Κιττή συνελήφθησαν και οι Ορέστης Βασιλείου, ΓΓ της ΕΠΟΕΤ ΣΕΚ, ο Γιάννης Σουρουλλάς, Ανώτερος Διευθυντής Μάρκετινγκ στην Cyta και ο αδερφός του, Γρηγόρη Σουρουλλά που φέρεται να δραστηριοποιείται στον κτηματομεσιτικό χώρο στην επαρχία Λάρνακας.

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου