Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΤ: Θα μελετηθεί η όποια ρύθμιση προταθεί για τα δανειστικά

Νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζουν κυβέρνηση και κόμματα, για το ύψος των δανειστικών επιτοκίων, τα οποία βρίσκονται σήμερα στα ψηλότερα επίπεδα στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας(ΚΤ), τα καταθετικά επιτόκια μειώθηκαν κατά 200 και πλέον μονάδες βάσης, σε αντίθεση με τα δανειστικά επιτόκια, τα οποία παρουσιάζουν αύξηση. Εφικτή χαρακτηρίζει τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Οικονομολόγοι, πάντως, τάσσονται υπέρ της σταδιακής μείωσης των δανειστικών επιτοκίων. Η ΚΤ απο την πλευρά της δηλώνει ότι θα μελετήσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, την όποια ρύθμιση προταθεί και θα τοποθετηθεί ανάλογα.

Κεντρική Τράπεζα: Θα μελετηθεί η όποια ρύθμιση προταθεί
Μείωση δανειστικών επιτοκίων θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων
Μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου προέρχεται από τον ELA, με χαμηλό επιτόκιο


Στο μεταξύ, φαίνεται να καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα των τραπεζών, το οποίο αναφέρει ότι oι "τράπεζες δανείζουν με ψηλά επιτόκια λόγω των ψηλών καταθετικών επιτοκίων", αφού τα επιτόκια των νέων καταθέσεων έχουν μειωθεί μετά την παρέμβαση της ΚΤ. Οι τράπεζες είχαν ψηλά καταθετικά επιτόκια για να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις, εξήγησε ο οικονομολόγος, καθηγητής στο CIIM Γιώργος Θεοχαρίδης, προσθέτοντας ότι «οι τράπεζες έπρεπε να έχουν και ψηλά δανειστικά για να ισοσταθμίζει κάπως η κατάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που τα επιτόκια στην Κύπρο είναι πιο ψηλά από άλλες χώρες της ΕΕ». Παρόλα αυτά, η εν λόγω τακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί, μετά τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων, σημείωσε ο καθηγητής.

«Λογική» χαρακτηρίζει ωστόσο την αντίδραση των τραπεζών στην μείωση των δανειστικών επιτοκίων, ο Γιώργος Θεοχαρίδης, καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα κέδρους. Από την άλλη, όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή, το κόστος της τράπεζας μειώθηκε μετά τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων. Ως εκ τούτου το κόστος δανεισμού της τράπεζας μπορεί να μειωθεί.

Επιπλέον, σε σχέση κυρίως με την Τράπεζα Κύπρου, μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου της προέρχεται από τον ELA, με χαμηλό επιτόκιο. Γεγονός που επιτρέπει την μείωση του δανειστικού επιτοκίου. Η μείωση των δανειστικών επιτοκίων θα συμβάλει επίσης στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και συνεπώς, η τράπεζες δεν θα χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια στο μέλλον. Στην περίπτωση που συνεχίσουν να αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενδέχεται στο μέλλον, οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφαλαία.

Από τον Απρίλη και έπειτα μειωθήκαν τα καταθετικά επιτόκια, δήλωσε στο Sigmalive ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης, ο οποίος προκρίνει τη σταδιακή μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Η πρόταση για μείωση των δανειστικών, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, θα πρέπει να αφορά τα νέα δανειστικά επιτόκια, μετά τον Απρίλιο οπόταν και μειώθηκαν τα καταθετικά.

Πάντως, το Sigmalive απέστειλε στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τα πιο κάτω ερωτήματα, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια ουσιαστική απάντηση μέχρι στιγμής:
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προκρίνει την εμπλοκή της ΕΚΤ στη διαδικασία νομοθετικής ρύθμισης για τα δανειστικά επιτόκια; Υπενθυμίζεται ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε ότι «στην προσπάθεια για νομοθετική ρύθμιση των χρεωστικών επιτοκίων η κυπριακή πολιτεία πρέπει να έχει συμπαραστάτη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Η Κεντρική Τράπεζα στηρίζει/ συμφωνεί με τη διαδικασία μείωσης των δανειστικών επιτοκίων;
Προτίθεται να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση;
Η ΚΤΚ εκτιμά ότι μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να είναι επικίνδυνη και να προκαλέσει πλήγμα στην ελεύθερη αγορά;

Η ΚΤΚ αρκέστηκε στην εξής απάντηση: «Γνωρίζουμε ότι η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας επεξεργάζεται το θέμα και έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές επαφές σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Η ΚΤΚ θα μελετήσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών την όποια ρύθμιση ήθελε προταθεί και θα τοποθετηθεί επ' αυτής».


- Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου