Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Επισκέπτεται την Άγκυρα ο Μαυρογιάννης

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας «Ανατολή» μεταδίδει την πληροφορία ότι στην συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα, συμφωνήθηκε η ταυτόχρονη μετάβαση των ειδικών εκπροσώπων των δυο ηγετών στην Αθήνα και στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Πρακτορείου Ανατολή, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι η ταυτόχρονη μετάβαση του κ. Ο. Έρτουγ στην Αθήνα και του Α. Μαυρογιάννη στην Άγκυρα θα συμβάλλει στην επίτευξη μιας τελικής λύσης για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, στην χθεσινή συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην κορυφή των συνομιλιών βρέθηκε το Κυπριακό Ζήτημα. Εκτός από το Κυπριακό, οι δυο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά ζητήματα όπως λ.χ. αυτά τα οποία αφορούν την ΑΟΖ, το Αιγαίο. Ακόμη, οι δυο πολιτικοί άνδρες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο και στην Συρία.

Η ελληνική εφημερίδα «Το Βήμα» αναφέρει ότι οι Ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν μετά τη συνάντηση ότι, με βάση τα ως σήμερα δεδομένα, θα διοριστεί υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος και θα αναλάβει την επικοινωνία με τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ. Το ζήτημα των συνομιλιών Αθήνας – Τουρκοκυπρίων είχε αναλυτικά συζητηθεί και στο πλαίσιο των συναντήσεων του κ. Βενιζέλου με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδη. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν ότι οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται με τον κ. Ερτούγ «ως εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας». Απέκλεισε δε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σκέψη περί «τετραμερούς», η οποία αποτελεί πάγια επιδίωξη της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το «Βήμα» ένα στοιχείο που απασχολεί εδώ και καιρό διπλωματικούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών είναι που θα διεξαχθούν αυτές οι συναντήσεις με τους διαπραγματευτές. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πάντως, ο κ. Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να αναφέρει στον Έλληνα συνομιλητή του ότι ίσως να μην είναι κακή ιδέα να επισκεφθούν οι δύο διαπραγματευτές, οι κκ. Ερτούγ και Α. Μαυρογιάννης, την Αθήνα και την Άγκυρα.

Όπως είναι σαφές, τους κκ. Νταβούτογλου και Βενιζέλο απασχόλησε και η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου την περασμένη Κυριακή. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε και στις δημόσιες δηλώσεις του ότι αυτή η συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Ο τούρκος ομόλογός του άφησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να εννοηθεί ότι μία τριμερής συνεργασία Ελλάδος, Τουρκίας, Κύπρου ίσως να ήταν αποδοτικότερη.

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου