Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Eυεργετικός ο ήλιος για τη λειτουργία της καρδιάς

Οι λάτρεις της ηλιοθεραπείας έχουν πλέον άλλον έναν λόγο για να απολαμβάνουν τη ζεστασιά του ήλιου. 

Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία, η ηλιοθεραπεία ενισχύει την καρδιακή υγεία και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου από καρδιολογικά προβλήματα.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, οι οποίοι ανέλυσαν τα στοιχεία που προέκυψαν από παλαιότερες έρευνες που είχαν διεξαχθεί στη Δανία, με θέμα την υγεία των κατοίκων της χώρας ηλικίας άνω των 40 ετών.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Epidemiology, όσοι δεν αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία παρουσιάζουν καλύτερη καρδιακή υγεία, ενώ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από πρόωρο θάνατο κατά 50%.

Τονίζουν μάλιστα ότι αυτό ισχύει και για τα άτομα που έχουν προσβληθεί από μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, τα οποία έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή κατά 4%.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η ηλιοθεραπεία ενισχύει και την υγεία των οστών, καθώς βοηθά τον οργανισμό να συνθέσει βιταμίνη D.

Ωστόσο, η νέα μελέτη προκάλεσε και αντιδράσεις, καθώς επιστήμονες στη Βρετανία δήλωσαν στη Daily Mail ότι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και την ακτινοβολία UV κρύβει κινδύνους και πρώτα από όλα τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του δέρματος.

Στην έκθεσή τους, οι ερευνητές από τη Δανία αναφέρουν ότι ο ήλιος μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό τα οφέλη του, όπως μεταξύ άλλων τη σύνθεση βιταμίνης D, όταν οι εξωτερικές δραστηριότητες γίνονται σε φυσιολογικά πλαίσια, χωρίς υπερβολή και με την απαραίτητη προστασία.

Πηγή: http://www.ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου