Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Κασουλίδης: Απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ε/κ διαπραγματευτή και Τουρκίας

Τη μεθοδολογία που προτείνει η ε/κ πλευρά όσον αφορά την καλύτερη προετοιμασία της έναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ανέλυσε στον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Jan Eliasson.

Ο κ. Κασουλίδης μετέφερε στον κ. Eliasson πως είναι ανάγκη οι δύο διαπραγματευτές να προετοιμάσουν όπως πρέπει τη συνάντηση των δύο ηγετών, να διαπραγματευτούν ένα κείμενο διακήρυξης και να συμφωνήσουν τη μεθοδολογία πάνω στην οποία θα γίνουν οι συζητήσεις από εδώ και εμπρός, για μια ολιστική προσέγγιση και όχι με ατέρμονες συζητήσεις πάνω σε θέματα διακυβέρνησης.

Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι πρέπει να γίνονται παράλληλα προσπάθειες για ενίσχυση των διαπραγματεύσεων με τα εξής τρία σημαντικά στοιχεία:

α) με την απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ του διαπραγματευτή και Τουρκίας

β) με την προώθηση της πρότασης για την Αμμόχωστο, και

γ) την αναβάθμιση της εκπροσώπησης της ΕΕ στις συνομιλίες.

Επίσης, χθες Δευτέρα ο κ. Κασουλίδης συμμετείχε σε Υπουργική Συνάντηση της Γαλλοφωνίας με θέμα τη διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεις στον χώρο της Γαλλοφωνίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών σε τοποθέτηση του στη διάρκεια της συνάντησης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις καταστάσεις στο Μάλι, Αίγυπτο, Λίβανο και Κονγκό.

Αργότερα, συναντήθηκε με την Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee). Στη συνομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε την νέα πολιτική της Κύπρου στην περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις Κύπρου- Ισραήλ.

Το απόγευμα ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Αμερικανό βοηθό Υφυπουργό Ενέργειας Amos Hochstein μετά από αίτημα του τελευταίου, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ενέργειας.

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου