Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Χωριστές συναντήσεις Τουρκία - Ελλάδα για Κυπριακό

Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να έχουν χωριστές συναντήσεις με τους συνομιλητές της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, αντίστοιχα.

Αυτό αποκάλυψε καλά ενημερωμένη πηγή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, μετά την ολοκλήρωση μακράς συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στη Νέα Υόρκη. Ήδη, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε σχετικά τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος είπε πως συζήτησαν με τον Τούρκο ομόλογό του τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ανέφερε για το θέμα των συνομιλητών πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί τον Τουρκοκύπριο συνομιλητή, αν πράξει το ίδιο και η τουρκική.

«Ο κ. Νταβούτογλου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Ντάουνερ. Θα δεχθώ κι εγώ την επίσκεψη του κ. Ντάουνερ. Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό, με βάση τις προτάσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και επειδή η κυπριακή κυβέρνηση μας έχει ζητήσει να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε, εφόσον φυσικά και η τουρκική κυβέρνηση δεχθεί να συνομιλήσει με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι ένα νέο διαδικαστικό στοιχείο, που συμβάλλει στο να δημιουργηθεί αυτό το μομέντουμ στο Κυπριακό για το οποίο μιλήσαμε προηγουμένως», είπε.

Πλην του Κυπριακού, συζητήθηκαν τα θέματα της ελληνοτουρκικής ατζέντας, μεταξύ άλλων κι οι θαλάσσιες ζώνες, η κατάσταση στη Συρία, την Αίγυπτο και στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου κι άλλα ζητήματα.

Ερωτηθείς πώς σχολίασε η τουρκική πλευρά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε: «Ρώτησε να πληροφορηθεί το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της συνάντησης και επανέλαβα αυτό που είπα κι εχθές, ότι πρόκειται για ένα σχήμα συνεργασίας".

"Τέτοια τριμερή ή πολυμερή σχήματα συνεργασίας υπάρχουν και άλλα. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, κανένα δεν είναι εχθρικό προς κανένα, είμαστε ανοιχτοί για ευρύτερες συνεργασίες. Για εμάς, ούτως ή άλλως, η καλή σχέση με την Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι μια θεμελιώδης επιλογή. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία και αυτό θα το κάνουμε και κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας» της ΕΕ ανέφερε

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου