Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Προανήγγειλε «δυσάρεστες αποφάσεις»

Μηνύματα προς πάσαν κατεύθυνση έστειλε ο νέος Γενικός Εισαγγελέας
Ο Κώστας Κληρίδης διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να δεχθεί παρεμβάσεις στο έργο του, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να πράξει στο ακέραιο το καθήκον του

Το μήνυμα ότι οι αποφάσεις του θα«είναι δυσάρεστες για κάποιους», καθώς και πως δεν θα ανεχθεί παρεμβάσεις στο έργο του, έστειλε ο νέος Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης κατά τη νενομισμένη τελετή ορκωμοσίας του, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρώτος απηύθυνε τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφέροντας ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε την κοινωνία», και διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος έχει υποσχεθεί πως θα πράξει ό,τι του υπαγορεύει το Σύνταγμα, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα υπέστη ο κυπριακός λαός από την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της.

Τεράστιο το βάρος
Απευθυνόμενος στον νέο Γενικό Εισαγγελέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού είπε πως «αντιλαμβάνεστε ότι το βάρος που αναλαμβάνετε είναι τεράστιο», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα αντεπεξέλθει. «Το ήθος, η νομική σας κατάρτιση, η εργατικότητα και η εμπειρία σας είναι, όπως έχω προαναφέρει, εχέγγυα να επιτύχετε», συμπλήρωσε. Σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα τού εκχωρεί πλήρη ανεξαρτησία, ώστε να ασκεί τα καθήκοντά του πέρα και μακριά από τις όποιες παρεμβάσεις και σκοπιμότητες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον κ. Κληρίδη ότι «προς αυτή την κατεύθυνση θα έχετε την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας, αλλά και του συνόλου της Νομικής Υπηρεσίας, με προεξάρχοντα τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, που πέρα από την άριστη νομική κατάρτισή του, έδωσε απτά δείγματα της τόλμης και της αποφασιστικότητας που τον διακρίνει, προκειμένου να διερευνηθούν μια σειρά αδικήματα ή σκάνδαλα που ταλανίζουν την Πολιτεία».


Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε το έργο του απελθόντα Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, στον οποίο εξέφρασε θερμότατες ευχαριστίες για την πολύχρονη και ευδόκιμη προσφορά του στα νομικά δρώμενα της χώρας.

Αντίξοες οι συνθήκες
Στη δική του ομιλία, ο νέος Γενικός Εισαγγελέας είπε πως είναι γενικά δύσκολο να αναλαμβάνει κάποιος ένα τόσο νευραλγικής σημασίας αξίωμα όπως αυτό του Γενικού Εισαγγελέα και ότι «είναι ακόμη πιο δύσκολο να αναλαμβάνει τα καθήκοντα αυτά κάτω από τις αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες βιώνει η χώρα μας». «Το πιο δύσκολο, όμως, απ’ όλα θα ήταν να αρνηθεί να αναλάβει το επίμοχθο αυτό έργο, το οποίο του αναθέτει η Πολιτεία μέσω του ανωτάτου άρχοντά της, ο οποίος έκρινε ότι μπορώ να προσφέρω από τη θέση αυτή αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Κυριαρχεί η διαφθορά
Ο κ. Κληρίδης παρατήρησε ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο πρωτοφανούς για τα δεδομένα της χώρας μας κρίσης», μια κρίση η οποία», όπως είπε, «δυστυχώς δεν περιορίζεται στην οικονομική κατάσταση της χώρας».

«Διαπιστώνεται κρίση θεσμών, κυριαρχεί φθορά αξιών, η διαφθορά δεν είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο στη δημόσια ζωή», ανέφερε ο νέος επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους και συνέχισε: «Η εμπιστοσύνη του απλού πολίτη προς όλους σχεδόν τους θεσμούς έχει υποβιβαστεί σε ανησυχητικό βαθμό». «Ο κόσμος», πρόσθεσε, «εναποθέτει τώρα όλες του τις ελπίδες στην απονομή δικαιοσύνης και στην εμπέδωση, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, του κράτους δικαίου. Αυτό θα είναι και το κύριο μέλημα της Νομικής Υπηρεσίας και προσωπικά του Γενικού Εισαγγελέα, με τη συνδρομή πάντα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και όλου του προσωπικού», διαβεβαίωσε.

ΟI παρεμβάσεις
Αναφερόμενος στην 25χρονη διαδρομή του σε όλες τις βαθμίδες της δικαστικής υπηρεσίας, ο κ. Κληρίδης είπε πως δεν υπήρξε ποτέ δέκτης οποιασδήποτε παρέμβασης από κανέναν ως προς τον τρόπο επιτέλεσης του καθήκοντός του. «Ευελπιστώ ότι το ίδιο θα συμβεί και κατά την άσκηση των νέων μου καθηκόντων από όλους, οι οποίοι σέβονται την ανεξαρτησία και την αυτονομία του θεσμού», υπογράμμισε ο κ. Κληρίδης.

Χαρακτηρίζοντας ως εύλογες τις μεγάλες προσδοκίες του απλού πολίτη, ο οποίος αγωνιά για τη γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης, ο κ. Κληρίδης επισήμανε πως «ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι βέβαια ο αναμενόμενος μεσσίας». Τόνισε, επίσης, ότι θα πράξει στο έπακρο το καθήκον του, αξιοποιώντας εξουσία και δυνάμεις, έτσι ώστε να πετύχει τους προαναφερθέντες στόχους, που μπορεί να συνοψιστούν στην ισονομία, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και της επικράτησης του κράτους δικαίου με τη συνδρομή πάντα όλων».

Αμεροληψία και καλόπιστη κριτική
Ο ΚΩΣΤΑΣ Κληρίδης είπε πως «πολλές από τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα αναμένεται ότι θα είναι δυσάρεστες για κάποιους», προσθέτοντας ότι ο ίδιος ευελπιστεί πως «θα κριθούν με αμεροληψία, με ακριβώς την ίδια αμεροληψία από την οποία οι αποφάσεις αυτές σάς διαβεβαιώνω ότι θα διέπονται». Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι θα είναι σεβαστές οι αποφάσεις αυτές και θα υπόκεινται σε καλόπιστη κριτική.

Στην τελετή παρέστησαν ο αποχωρών Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημήτριος Χατζηχαμπής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης. Εξάλλου, με ανακοινώσεις τους, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ ευχήθηκαν στον νέο Γενικό Εισαγγελέα κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του, τονίζοντας, ταυτόχρονα, πως θα πρέπει να επιδείξει μηδενική ανοχή για τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία.

Η Κ. Σταματίου νέο μέλος του Ανωτάτου
ΝΕΟ Μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου διορίστηκε η Κατερίνα Σταματίου, σε χθεσινή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής Δικαιοσύνης που τέσσερις κυρίες υπηρετούν ταυτόχρονα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, σημείωσε πως «αυτό καταδεικνύει πως οι άξιοι πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν την ευκαιρία αλλά και την πλήρη εμπιστοσύνη μας να υπηρετήσουν από καίριες θέσεις την πατρίδα μας».

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σταματίου διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά της με αμεροληψία, με πλήρη αίσθηση της δικαστικής αποστολής και με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών.

Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου