Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Κυπριακό: Προετοιμάζουν το έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών

- Αναστασιάδης σε Μουν: Ενεργός εμπλοκή της ΕΕ, οικοδόμηση εμπιστοσύνης με αιχμή την επιστροφή της Αμμοχώστου
- Ο Πρόεδρος απορρίπτει οιωνούς για τετραμερή ή άλλη πολυμερή συνάντηση
- Δεν σχολίασε συνομιλίες Βενιζέλου-Νταβούτογλου

Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ήταν το κύριο θέμα στην ατζέντα Αναστασιάδη και ΓΓ του ΟΗΕ. Επί τάπητος οι προετοιμασίες για την επανάληψη της διαδικασίας.

Με γραπτή ανακοίνωση για τη χθεσινοβραδινή συνάντηση Μπαν Κι Μουν με τον «Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας» -όπως τον χαρακτηρίζει- Νίκο Αναστασιάδη, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι δύο αξιωματούχοι «συζήτησαν τις προετοιμασίες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που στοχεύουν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε στον ΓΓ του ΟΗΕ το τρίπτυχο κατάλληλη προετοιμασία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενεργός εμπλοκή στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόταση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με αιχμή την επιστροφή της Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στους ανταποκριτές των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνάντησή του με τον ΓΓ, εκτιμώντας πως έδειξε μέσα από τη συζήτηση που είχαν να αντιλαμβάνεται πλήρως την επιχειρηματολογία του.

«Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω, ανάμεσα σ’ άλλα, για την επιτακτική ανάγκη όπως προ της έναρξης των συνομιλιών προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν βάσιμες ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος. Ενημέρωσα τον Γενικό Γραμματέα ότι αποτελεί έντονη πεποίθηση μου ότι η ενεργός συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι μόνο προς όφελος της διαδικασίας αλλά θα ενισχύσει σημαντικά και τις προσπάθειες επίτευξης μιας σωστής λύσης που θα καθιστά το κράτος που θα μετεξελιχθεί σε ένα ισότιμο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόλυτα συνυφασμένο, και συντεταγμένο με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο», σχολίασε ο κ. Αναστασιάδης.

Αναφορικά με την πρότασή του για την Αμμόχωστο, που επανέλαβε στον ΓΓ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι «όχι μόνο θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς τις προσπάθειες επίτευξης συνολικής λύσης, αλλά την ίδια ώρα θα βοηθήσει καθοριστικά έτσι ώστε τόσο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να πιστέψουν και πάλι στις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού, και να αισθανθούν μέσα από την κοινή ανοικοδόμηση της πόλης τα πόσα θετικά μπορεί να φέρει η επανένωση του τόπου μας».

Σε ερώτηση αν συζήτησε με τον κ. Μπαν τη μεθοδολογία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την επανάληψη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έγινε μία γενική αναφορά, χωρίς να μπουν σε λεπτομέρειες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλησε να αναφερθεί στις συνομιλίες Βενιζέλου-Νταβούτογλου και τη συμφωνία που -σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξαν- να συναντούνται χωριστά οι αξιωματούχοι της Ελλάδας και της Τουρκίας με τον συνομιλητή της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής κοινότητας αντίστοιχα. Ωστόσο επανέλαβε τη φιλοσοφία του για το διορισμό συνομιλητή.

«Πίστευα και πιστεύω ότι θα πρέπει και η Τουρκία να εμπλακεί στον διάλογο, ως η δύναμη η οποία ελέγχει το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας με την παρουσία του κατοχικού στρατού. Συνεπώς αυτό το οποίο επιδιώκαμε ήταν να δοθεί η ευκαιρία εμπλοκής και της Τουρκίας και αυτό νομίζω επιτυγχάνεται μέσα από την ενημέρωση που είχα και τις δηλώσεις που έγιναν. Είναι πιστεύω προς όφελος και της ουσίας και του τρόπου που μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα από ένα νέο διάλογο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε τον ισχυρισμό πως αυτές οι συναντήσεις αποτελούν προμήνυμα μιας τετραμερούς ή άλλης πολυμερούς συνάντησης.

Να σημειωθεί πως ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο Γκιουλ. Στις σχετικές διαβουλεύσεις τονίστηκε η ανάγκη για ανάληψη αποφασιστικής δράσης εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, καθώς και για την ανακούφιση των Σύρων προσφύγων στις γειτονικές χώρες. Μουν και Γκιουλ συζήτησαν επίσης το Μεσανατολικό και το Κυπριακό Πρόβλημα.

«Ο ΓΓ επιζήτησε την υποστήριξη της Τουρκίας για μία έγκαιρη και προσανατολισμένη σε αποτελέσματα έναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΓΓ.

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου