Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

«Πόλεμος» νέου με παλιό ΔΗΚΟ

Λευκωσία: Η αντίστροφη μέτρηση για την κωδικοποίηση των καταστατικών αλλαγών που θα προωθηθούν σε αυτό το στάδιο στο Δημοκρατικό Κόμμα, αρχίζει. Σε 36 ώρες λήγει η προθεσμία υποβολής εισηγήσεων και προτάσεων για τροποποιήσεις, με τη σημαντικότερη να παραμένει αυτή του προέδρου της ΝΕΔΗΚ Γιάννη Παναγιώτου για εκλογή του προέδρου του κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή αντί από την κομματική βάση. Η πρόταση θα τεθεί ενώπιον των αρμοδίων κομματικών οργάνων με τη λήξη της προθεσμίας, χωρίς να αποκλείεται να εμπλουτιστεί και με εισηγήσεις που θα αφορούν στα πειθαρχικά παραπτώματα. Ο διάλογος ενώπιον της ηγετικής ομάδας της Νεολαίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι νεολαίοι δίνουν έμφαση στη διαφάνεια. Ο εισηγητής της θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της πρότασης προσδοκώντας ότι θα φτάσει μέχρι την Κεντρική Επιτροπή που θα έχει και τον τελικό λόγο πριν από το καταστατικό συνέδριο.

Η εισήγηση που φαίνεται να κερδίζει πόντους από όλες τις επαρχιακές επιτροπές και θεωρείται βέβαιο ότι θα τύχει έγκρισης από το καταστατικό συνέδριο, αφορά τη διαφοροποίηση της εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής. Αντί να γίνεται ενιαία εκλογή από το σύνολο των μελών παγκύπρια, η κάθε επαρχία να εκλέγει αντιπροσώπους της στην Κεντρική.

Οι εισηγήσεις που συγκεντρώθηκαν μέχρι σήμερα έχουν να κάμουν περισσότερο με τη λειτουργικότητα του κόμματος, όπως για παράδειγμα το ξεκαθάρισμα ρόλων ώστε να γίνεται επικάλυψη εξουσιών αλλά και τεχνικού τύπου αλλαγές που αφορούν το χρονικό διάστημα πριν από το συνέδριο για εγγραφή μελών.

Πονοκεφάλους προκαλεί στο δηκοϊκό στρατόπεδο η μαζική εγγραφή νέων μελών με τις καταγγελίες να επιμένουν σε πληρωμή συνδρομών από επιτελεία και σε αιτήσεις με ψεύτικα στοιχεία. Σε ένα πρώτο έλεγχο που έγινε, διαφάνηκε ότι 30 στα 100 νέα μέλη που εγγράφονται στο κομματικό μητρώο με δικαίωμα να ψηφίσουν στο εκλογικό συνέδριο του Δεκεμβρίου, δεν ανήκουν ούτε και ψηφίζουν Δημοκρατικό Κόμμα. Κομματικοί παράγοντες μιλούν για αμόκ εγγραφής νέων μελών και δεν αποκλείουν ο αριθμός των 20 χιλιάδων μελών να εκτοξευθεί στις 30 και πλέον χιλιάδες.

Στις επαρχιακές συνδιασκέψεις καταγράφηκε «πόλεμος» μεταξύ νέου και παλιού ΔΗΚΟ. Σε κάποιες περιπτώσεις σε τόνους εξαιρετικά υψηλούς και με φρασεολογία που ξένισε πολλούς. Η επιθετική διάταξη «λοχαγών» των δύο μονομάχων προκαλεί προβληματισμό ως προς την επόμενη μέρα και ποιο ΔΗΚΟ θα μείνει με όποιο πρόεδρο και να αναδείξουν οι κάλπες της 1ης Δεκεμβρίου. Το ζητούμενο από όλους είναι η μαζικότερη το δυνατόν συμμετοχή στην εκλογική αναμέτρηση και η διατήρηση της κομματικής συνοχής και μετά το εκλογικό συνέδριο.

Το δικό του στίγμα για τις εσωκομματικές εκλογές, της 1ης Δεκεμβρίου, έδωσε με παρέμβασή του στη συνδιάσκεψη της Λευκωσίας ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Επανατόνισε ότι «η δημοκρατία και οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν διχάζουν το κόμμα αλλά αντίθετα το ενώνουν» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το ΔΗΚΟ θα εξέλθει δυνατό από τις εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου». Έστειλε το μήνυμα για μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία με επιχείρημα ότι με τη μαζική συμμετοχή των ΔΗΚΟικών στο εκλογικό συνέδριο και μέσω της απευθείας εκλογής Προέδρου και ηγεσίας από τις είκοσι και πλέον χιλιάδες μέλη του ΔΗΚΟ, θα επιτευχθεί η πολυπόθητη και αναγκαία ενότητα της ηγεσίας με τη βάση του κόμματος. Στο Κυπριακό τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να αποσύρει τις «γενναιόδωρες προσφορές» του κ. Χριστόφια άμεσα, υλοποιώντας έτσι την προεκλογική δέσμευσή του προς το ΔHKO. Προέτρεψε τους δηκοϊκούς ψηφοφόρους να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον Ντάουνερ ότι το κόμμα τους παραμένει ισχυρό και διεκδικητικό και αξιόπιστο.

Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου