Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Α. Νεοφύτου: Οικονομικό έγκλημα τα ψηλά δανειστικά επιτόκια – Υπερχρεώνουν τις κάρτες μέχρι και 20-22%

-Κάθετη μείωση καταθετικών στα ύψη τα δανειστικά επιτόκια
-Τις ανησυχίες μας συμμερίζεται και ο πρόεδρος Αναστασιάδης
-Μέχρι τέσσερις φορές ψηλότερα τα επιτόκια στην Κύπρο

Οικονομικό έγκλημα εις βάρος του συνόλου της κοινωνίας, χαρακτήρισε τα ψηλά δανειστικά επιτόκια ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι το έγκλημα αυτό θα στραφεί κατά των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων.

«Δεν μπορεί να ελπίζουμε για επανεκκίνηση της οικονομίας με τέτοια δυσβάστακτά δανειστικά επιτόκια» είπε και πρόσθεσε ότι για την Κυβέρνηση και τη Βουλή έληξε η περίοδος χάριτος προς τις τράπεζες και τα συνεργατικά.

«Υπήρξε κάθετη μείωση στα καταθετικά επιτόκια δεν παρατηρήθηκε όμως ανάλογη μείωση και στα δανειστικά, γι’ αυτό βρισκόμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων».


Ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο και για ακόμη ένα ζήτημα για το οποίο θα πρέπει, όπως δήλωσε, να παρέμβει η πολιτεία, και το οποίο έχει να κάνει με το ότι οι δανειζόμενοι δεν γνωρίζουν το επιτόκιο που θα πληρώνουν. «Είμαστε ενδεχομένως» ανέφερε, «η εξαίρεση στον κανόνα παγκόσμια όπου κανένας δανειζόμενος δεν ξέρει το επιτόκιο που θα πληρώνει».

Είπε ότι οι τράπεζες έβαζαν όρους έτσι ώστε ενώ η συμφωνία προέβλεπε ότι το επιτόκιο θα καθοριζόταν από το Euribor συν 2% ή σν 3%, όταν μειώθηκε το Euribor αυξήθηκαν τα ποσοστά των πρόσθετων επιτοκίων. «Είναι περιπτώσεις που ενώ η συμφωνία ήταν Euribor συν 2% σήμερα πληρώνουν 4% και 5% επιπλέον του Euribor» είπε, εξηγώντας πως κάποια μικρά γράμματα στις συμφωνίες που υπέγραφαν οι δανειζόμενοι έδιναν τη δυνατότητα στις τράπεζες να αλλάζουν κατά το δοκούν το επιτόκιο.

«Αυτές ήταν συμπεριφορές που στραγγάλισαν και στραγγαλίζουν τη δυνατότητα μείωσης της ύφεσης και δημιουργίας έστω και μικρών ελπίδων για ανάκαμψη της οικονομίας στο εγγύς μέλλον» ανέφερε.

Υπέρογκες επιβαρύνσεις και στις κάρτες

Ο κ. Νεοφύτου εξήγησε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα και για τις υπερχρεώσεις στις πιστωτικές κάρτες.
«Τράπεζας και Συνεργατικά ενώ δεν δίνουν περαιτέρω όρια για τα δάνεια με αποτέλεσμα οι ι καταναλωτές να εξαντλούν όλα τα περιθώρια τους στις πιστωτικές κάρτες, δεν είναι δυνατόν να τους χρεώνουν μέχρι και 20-22% επιτόκια πάνω στις πιστωτικές κάρτες».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι αυτές οι αυθαιρεσίες θα τύχουν εκ μέρους του ΔΗΣΥ, σοβαρότατης μελέτης.

«Είμαστε σε συνεργασία σε ανώτατο επίπεδο με την κυβέρνηση ενώ τις ίδιες έγνοιες και προβληματισμούς συμμερίζεται και ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γι’ αυτό συνεργαζόμαστε για αυτά τα ζητήματα και θα έρθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες είναι υπό μελέτη και θα βασίζονται σε τρεις άξονες.

-Τα δανειστικά επιτόκια δεν μπορούν να συνεχίζουν να είναι τρεις με τέσσερις μονάδες πιο ψηλά από το μέσο όρο της ευρωζώνης
-Δεν μπορεί να συνεχίζει η κατάσταση κατά την οποία ενώ μειώνεται το euribor, οι τράπεζες να αυξάνουν την επιπλέον τους χρέωση
-Η διευθέτηση του θέματος των πιστωτικών καρτών.

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου