Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Κυπριακό, ενεργειακή ασφάλεια, εξελίξεις στην περιοχή και ένταξη στον «Συνεταιρισμό» συζήτησαν ΥΠΑΜ Κύπρου - Ελλάδας

Το Κυπριακό, η ενεργειακή ασφάλεια, η ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη αλλά και η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις της 53ης Επετείου Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση και αφού καλωσόρισε τον κ. Αβραμόπουλο στην Κύπρο ο Φώτης Φωτίου σημείωσε πως η επίσκεψη του Ελλαδίτη ΥΠΑΜ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, επισημαίνοντας ότι οι έντονες ζυμώσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο των προετοιμασιών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού αλλά και οι πρωτοφανείς γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή ευνοούν την αναπροσαρμογή της κοινής στρατηγικής για προώθηση των εθνικών ζητημάτων.




Ο κ. Φωτίου σημείωσε πως ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης ήταν και το θέμα της ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη αλλά και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη.

«Βιώνουμε, πλέον, νέα δεδομένα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις όποιες νέες προκλήσεις» δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΑΜ τονίζοντας ότι ο εντοπισμός των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θάλασσα της Λεβαντίνης και τα οποία, όπως είπε, κατά πάσα πιθανότητα επεκτείνονται εντός και της ελληνικής ΑΟΖ, καθώς και οι πολιτικές αλλαγές και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν «για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την ύφεση και την οικονομική κρίση, που μαστίζουν έντονα Ελλάδα και Κύπρο. «Παράλληλα» πρόσθεσε, «να εργαστούμε με προσήλωση στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της πατρίδας μας».




Σε αυτό το σημείο ο ΥΠΑΜ τόνισε πως «δεν θα υπαναχωρήσουμε από τις βασικές μας αρχές στα εθνικά θέματα και δεν θα απεμπολήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα μας στην ελεύθερη ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», επισημαίνοντας παράλληλα πως Κύπρος και Ελλάδα εργάζονται για δίκαιη λύση του Κυπριακού χωρίς να παραγνωρίζουν το γεγονός των πρόσφατων απειλών της Τουρκίας αλλά και των προθέσεων της, όπως εξαγγέλθηκαν από Τούρκους αξιωματούχους.

«Χαιρετίζουμε κινήσεις που στόχο έχουν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών. Αξιολογούμε όμως όλες τις παραμέτρους και επί του παρόντος, τόσο η ενίσχυση και αναπροσαρμογή των διμερών σχεδιασμών μας σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας όσο και η εντατικοποίηση της ενεργειακής διπλωματίας με τρίτες χώρες είναι εξέχουσας σημασίας και επιβεβλημένη» πρόσθεσε, εξηγώντας πως με αυτές ακριβώς τις ενέργειες Κύπρος και Ελλάδα αποσκοπούν στην αποφυγή εντάσεων και στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και εμπιστοσύνης στην περιοχή.






Προσπαθούμε, είπε ο Υπουργός Άμυνας, σε συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες φίλες χώρες που έχουν συμφέροντας στην κυπριακή ΑΟΖ να δημιουργήσουμε ασπίδα αποτροπής και παράλληλα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξήγησε παράλληλα πως δεν είναι τυχαίο που ο διεθνής παράγοντας συμπεριλαμβανομένων και ισχυρών χωρών του ΣΑ του ΟΗΕ αναγνωρίζουν τον αναβαθμισμένο σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.

Ο ΥΠΑΜ δήλωσε καταλήγοντας ότι η εδώ παρουσία του Ελλαδίτη ΥΠΑΜ για τους εορτασμούς της Κυπριακής Ανεξαρτησίας αποδεικνύει το συνεχές και αμέριστο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τον δίκαιο αγώνα επιβίωσης που διεξάγει η Κύπρος και τονίζει τους διαχρονικούς δεσμούς αλλά και τη βούληση της Ελλάδας να σταθεί αρωγός στον επικείμενο διαπραγματευτικό διάλογο για εξεύρεση ειρηνικής, λειτουργικής δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.




Εξέφρασε τέλος την ευγνωμοσύνη της κυπριακής πολιτείας για την ανιδιοτελή, όπως τη χαρακτήρισε, συμπαράσταση του ελληνικού λαού ο οποίος παρά την οδυνηρή οικονομική συγκυρία «είναι έτοιμος να στηρίξει εμπράκτως τις προσπάθειες για απελευθέρωση και απαλλαγή από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα» ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και την ελληνική κυβέρνηση, της οποίας η ενεργός εμπλοκή υποβοηθά ήδη τον επικείμενο διάλογο για λύση στο Κυπριακό.

Από την πλευρά ο του Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο για τους εορτασμούς της Ανεξαρτησίας γίνεται σε μια περίοδο που Ελλάδα και Κύπρος διέρχονται δύσκολες στιγμές λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας αλλά και μια περίοδο κατά την οποία στην ευρύτερη περιοχή τα πάντα σχεδόν αλλάζουν. «Έχει δημιουργηθεί ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι καταστάσεις που διαμορφώνονται είναι ρευστές, αβέβαιες και επικίνδυνες» είπε, και επανέλαβε με τη σειρά του πως αυτά τα δεδομένα αναδεικνύουν τον νέο ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο και της Ελλάδος και της Κύπρου στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.
Ο Ελλαδίτης ΥΠΑΜ σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κύπριο ομόλογο του συζήτησαν το φάσμα των διμερών σχέσεων Ελλάδος – Κύπρου στον τομέα της άμυνας αλλά και γενικότερα τις σχέσεις των δυο χωρών στους κόλπους της ΕΕ ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο κομμάτι που αφορά στην ΚΠΑΑ και στο θέμα των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ στηρίζει την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και πως η Ελλάδα θα συνδράμει στην προσπάθεια αυτή της κυπριακής πλευράς. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως η ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη θα ισχυροποιήσει την παρουσία της συμμαχίας στην περιοχή, σε μια εποχή ρευστότητας και ανασφάλειας εξαιτίας των γεγονότων που ακόμη εξελίσσονται.






Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, από κάθε πλευρά και άποψη, είναι υποδειγματικές καθώς βασίζονται στην κοινή ιστορία, στην κοινή καταγωγή, στον κοινό πολιτισμό, στην κοινή γλώσσα. «Κύπρος και Ελλάδα ήταν και είναι πάντα κοντά η μία στην άλλη» είπε διαμηνύοντας πως η Κύπρος δεν είναι μόνη της αυτή την ώρα, σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί. «Έχει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο πλευρό της» σημείωσε διαβεβαιώνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν να δίνουν από κοινού αγώνες «μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα που είναι πάνω από όλα η δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η επανένωση του νησιού, έτσι ώστε μην είναι μακριά η μέρα που θα γιορτάζουμε την ανεξαρτησία του νησιού, με ενωμένο όμως το νησί».

«Εκεί» όπως πρόσθεσε, «όπου θα ασκούν ισότιμα οι δύο κοινότητες το δικαίωμά τους στη ζωή και στο όνειρο».
«Γιατί στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα νέο περιβάλλον ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα σε Ε/κ και Τ/κ και σε αυτό στοχεύουν οι πολιτικές μας. Ειδικότερα, τη στιγμή που η ευρύτερη περιοχή μας, όπως τώρα, βρίσκεται σε φάση δυο ανακατατάξεων, γεγονός που προσδίδει στην Κυπριακή Δημοκρατία έναν πιο ενισχυμένο ρόλο, αναβαθμίζοντας, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδος, τον γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της ρόλο» εξήγησε.

Σημείωσε δε πως εκείνο που προέχει σήμερα στην Κύπρο είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων που έχουν δρομολογηθεί για την επίλυση του Κυπριακού και διεμήνυσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου στα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της, καθώς και τις πρωτοβουλίες της για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Αναφέρθηκε ακολούθως στην ανάληψη από την 1η Ιανουαρίου της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, λέγοντας ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε μια επιτυχή Προεδρία όπως υπήρξε, κατά γενική ομολογία και η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Τόνισε δε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα δώσουν μαζί τον αγώνα για την ΚΠΑΑ καθώς και για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, που αποτελούν και για την Κύπρο τομείς υψηλής προτεραιότητας.

Ανέφερε τέλος πως στο πλαίσιο της συνάντησης απηύθυνε πρόσκληση στον Φώτη Φωτίου, εφόσον το πρόγραμμα του το επιτρέπει, αύριο να μεταβεί μαζί του στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει μεθαύριο μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα - στον Έβρο και στα νησιά- την άσκηση «Παρμενίων», όπου, όπως είπε, θα αποδειχθεί για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση, διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα και πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη, το οποίο είναι πάντα έτοιμη να το θέσει στην υπηρεσία της πατρίδας, στην υπηρεσία των κοινών μας αγώνων και βεβαίως στην υπηρεσία της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.


Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου