Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Έρογλου: Πρόοδο στις συνομιλίες μέχρι τα τέλη του έτους

Σε περίπτωση που το επιθυμεί και η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα μπορούσε να επιτευχθεί αξιοσημείωτη πρόοδο στις συνομιλίες μέχρι τα τέλη αυτού του έτους. Αυτό υπήρξε το μήνυμα το οποίο μετέφερε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου στην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Πριν από λίγες ώρες, ο κ. Έρογλου συνάντησε τον κ. Μουν στην Νέα Υόρκη. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης συνάντησης, ο κ. Έρογλου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της ηγεσίας του σχετικά με την πορεία των συνομιλιών. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συμβάλλει στην πρόοδο στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου, σε περίπτωση που το επιθυμεί και η ελληνοκυπριακή πλευρά, η πρόοδος στις συνομιλίες πριν από το τέλος του 2013 δεν θα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ο ίδιος παραδέχεται ότι την παρούσα περίοδο υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στο τραπέζι των συνομιλιών. Ωστόσο, η ενδεχόμενη πρόοδος θα άνοιγε τον δρόμο για μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Η εν λόγω διάσκεψη παραμένει το πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς εδώ και καιρό.

Στην Νέα Υόρκη, η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία συναντήθηκε με διάφορες αντιπροσωπείες ξένων χωρών, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Αμντουλλάχ Γκιουλ και είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της στα πλαίσια διάφορων εκδηλώσεων. Στην Νέα Υόρκη, τον κ. Έρογλου συνόδευσαν ο ειδικός εκπρόσωπος του, Οσμάν Έρτουγ καθώς και ο νέος «Υπουργός Εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί. Ο τελευταίος συναντήθηκε με τις αντιπροσωπείες του Κατάρ και του Αζερμπαϊτζάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ώρες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις δηλώσεις του κ. Έρογλου στα πλαίσια με την συνάντηση του ίδιου με τον κ. Μουν. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει την σημασία που αποδίδει η τουρκική πλευρά στην νέα περίοδο των συνομιλιών.

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου