Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Είδηση για κυνηγούς: Αύξηση φάσας και αλεπούς, μείωση λαγών και φραγκολίνων

Το Ταμείο Θήρας καλεί τον κυνηγετικό κόσμο και όλους τους εμπλεκόμενους να εργαστούν για την ανάκαμψη των πληθυσμών των θηραμάτων, για κάποια από τα οποία παρουσιάζονται φέτος μειωμένοι.

Ως καθοριστικοί παράγοντες για επίτευξη του πιο πάνω στόχου, αναφέρεται η εμπέδωση κυνηγετικής συνείδησης, η τήρηση της αρχής της αειφορίας της κάρπωσης, ο σεβασμός των απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου που αποτελούν την κύρια πηγή τροφοδότησης των περιοχών κυνηγίου, η πάταξη κάθε μορφής λαθροθηρίας, η προστασία και διατήρηση των βιοτόπων, καθώς και ο σεβασμός και η τήρηση του ανώτατου αριθμού θηραμάτων ανά κυνηγό ανά εξόρμηση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, φέτος οι αριθμοί των περδικιών παρουσιάζονται ελαφρώς αυξημένοι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η οποία ήταν μια αρκετά καλή χρονιά για το είδος. Η προαναφερόμενη ελαφριά αύξηση, στατιστικά μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα.

Την ίδια ώρα, οι πληθυσμοί των λαγών παρουσιάζουν μικρή μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο η οποία, και πάλι, στατιστικά μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα. Η γενική εικόνα, που παρουσιάζουν οι πληθυσμοί του λαγού, πιστεύεται ότι σχετίζεται με την ασθένεια που είχε εμφανιστεί στους λαγούς την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου η οποία έπληξε ζώα που θα αναπαράγονταν, με αποτέλεσμα η αναπαραγωγή του είδους να είναι μειωμένη.

Οφείλεται επίσης στη μεγάλη πίεση στην οποία υπόκειται ο λαγός από διάφορες παράνομες ενέργειες (π.χ. λαθροθηρία, άσκηση κυνηγετικών σκύλων σε περιοχές που δεν επιτρέπεται κ.λπ.) και τη μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη νόμιμη κυνηγετική πίεση που υπόκειται ο λαγός τα τελευταία χρόνια.

Αναφέρεται επίσης ότι οι πληθυσμοί της φραγκολίνας παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 15% περίπου, ενώ οι πληθυσμοί της φάσας παρουσιάζουν αύξηση 30% περίπου.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι πληθυσμοί της αλεπούς παρουσιάζουν αύξηση 17% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Σημειώνεται ότι πληθυσμός της αλεπούς φέτος είναι ο μεγαλύτερος, που έχει καταγραφεί ποτέ και το όλο γεγονός θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση της αλεπούς», αναφέρεται.

Τονίζεται, επίσης, ότι η αύξηση ή η μείωση που παρουσιάζεται στους πληθυσμούς των θηραμάτων υπονοεί και αύξηση ή μείωση στην κάρπωση κατά την επερχόμενη κυνηγετική περίοδο, η οποία όμως δεν θα πρέπει να αναμένεται να είναι και ποσοτικά αντίστοιχη στην αύξηση ή στη μείωση που παρουσίασαν οι πληθυσμοί κατά την περίοδο των καταμετρήσεων, οπότε δεν θα πρέπει να αναμένεται και αντίστοιχη αύξηση ή μείωση της κάρπωσης.

Οι λόγοι, όπως αναφέρεται, είναι ποικίλοι όπως οι ιδιάζουσες συνθήκες της 1ης μέρας κυνηγίου (καιρικές συνθήκες, δυσανάλογη κυνηγετική πίεση σε διάφορες περιοχές, κ.ά.), που ρυθμίζουν σε μεγάλο βαθμό και την κάρπωση συνολικά, αφού ένα ποσοστό γύρω στο 20* - 25% του συνόλου των θηραμάτων που θηρεύονται σε όλη την κυνηγετική περίοδο, θηρεύονται την 1η μέρα κυνηγίου.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου