Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Βαριά ατζέντα Προεδρικού εν όψει άφιξης Τρόικας – Προ των πυλών η δεύτερη αξιολόγηση και η κυβέρνηση τρέχει

Στην πράξη ο «καλός μαθητής» για να αποφευχθούν τα χειρότερα
-Ημικρατικοί και συνεργατισμός στην πρώτη σειρά
-Εν αναμονή του «ΟΚ» της Τρόικα για προϋπολογισμό 2014
-Στα χέρια των δανειστών και το διάταγμα συνεργατισμού

Υπό ατμόν η κυβέρνηση να προλάβει τις εκκρεμότητές που έχει ενώπιον της, όπως είναι ο προϋπολογισμός 2014, το διάταγμα και το σχέδιο αναδιάρθρωσης Συνεργατισμού, οι ιδιωτικοποιήσεις των Ημικρατικών και το πόρισμα της οικονομία, μέχρι τη νέα επίσκεψη του κλιμάκιου της Τρόικα τέλος του μήνα.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ο προϋπολογισμός του 2014, περίγραμμα του οποίου βρίσκεται ήδη στα χέρια της Τρόικα, η οποία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως τις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε να τεθεί εκ νέου ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, στη συνεδρία του, στις 10 του Οκτώβρη

Ακολούθως αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για μελέτη και έγκριση, με καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων, αφού ως είθισται τα τελευταία χρόνια, κατατίθεντο την πρώτη Πέμπτη του Οκτωβρίου.

Ο προϋπολογισμός 2014, ο οποίος είναι υπό την αίρεση της Τρόικα, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι δεν έχει και σημαντικά σχόλια να επιβάλλει εφόσον μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι θα σταλεί εντός της εβδομάδας πίσω ώστε να τεθεί για επικύρωση στο Υπουργικό την μεθεπόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy, θα περιλαμβάνει εκτός από τις περικοπές δαπανών €700εκ. και τα μνημονιακά νομοσχέδια τα περισσότερα εκ των οποίων είναι φορολογικά και μισθολογικές μειώσεις.

Η μείωση των δαπανών κατά €700εκ, προκύπτει από μια σειρά μέτρων όπως η αναδιάρθρωση των επιδομάτων ώστε να εξοικονομηθούν 25 εκατ., η διαφοροποίηση των υπερωριών βάρδιας ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διόγκωση τους και μια σειρά άλλων μέτρων μείωσης των λειτουργικών δαπανών των Υπουργείων.

ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΣΠΙ

Το διάταγμα βάσει του οποίου θα κρατικοποιούνται και επίσημα κατά 99% τα συνεργατικά αναμένεται πως θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού την Τετάρτη νοουμένου ότι οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου θα το εγκρίνουν σήμερα ή αύριο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ακολούθως θα εξουσιοδοτήσει των υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, να εκδώσει το διάταγμα και ακολούθως να το θέσει σε εφαρμογή σύμφωνα με τις πρόνοιές του.

Δηλαδή το ποσό του €1,5δις για ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατισμού και το οποίο από την περασμένη εβδομάδα έχει εκταμιευθεί από τον ΕΜΣ και βρίσκεται στην ΚΤ θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Γεγονός που δεν χαροποιεί για την ώρα το ΔΣ της Συνεργατικής, αφού θα πρέπει καταβάλλει €12,5 εκατ. μέρισμα μηνιαίως στην Κυβέρνηση ενώ ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα το σχέδιο αναδιάρθρωσης ενώ οι πηγές άντλησης ρευστότητας είναι πολύ περιορισμένες.

Επιπλέον θα υπάρξει διορισμός του 1μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΣΚΤ.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ

Το πολυσέλιδο έγγραφο επίσης του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΣΠΙ βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤ προς μελέτη. Εάν δεν προκύψει οποιαδήποτε διαφωνία με τις πρόνοιές του τότε θα σταλεί προς και αυτό στους δανειστές της Κύπρου προς έγκριση.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις στο newsit.com.cy του πρoέδρου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Γιώργου Ιωσήφ δεν αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές διαφοροποιήσεις, αφού για την κατάρτισή του σχεδίου βρίσκονταν σε συνεχή διαβούλευση με το ΥΠΟΙΚ.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης πέραν του σχεδίου εθελούσιας εξόδου 150 -300 υπαλλήλων και το σχέδιο των συγχωνεύσεων των ΣΠΙ σε 18 από 93, όπως προνοείται στο σχέδιο στήριξης της Τρόικα, θα περιλαμβάνει άλλα 16 κεφάλαια, με βασικό άξονα τη μείωση των λειτουργικών δαπανών ανά έτος.

ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Το πολύκροτο θέμα της ιδιωτικοποίησης των επικερδών ημικρατικών οργανισμών Cyta, ΑΗΚ και Αρχή Λιμένων, από τους οποίους σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση θα πρέπει να εξοικονομηθεί €1,4δις, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη από τον ελεγκτικό οίκο PWC αλλά και από το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας, μέσα από την οποία θα αναδειχθούν τα προτερήματα και τα θετικά οικονομικά στοιχεία του κάθε οργανισμού ξεχωριστά ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να τα αξιοποιήσει σε τυχόν ιδιωτικοποίηση του.

Άλλωστε μετά από τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των εν λόγω ημικρατικών οργανισμών, στη μελέτη που διεξάγεται θα περιλαμβάνονται και εισηγήσεις για μερική ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών. Δηλαδή κάποιων από τις υπηρεσίες τους ή ακόμη την ιδιωτικοποίηση ενός ή δύο μόνο οργανισμών.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χέρια του προέδρου Αναστασιάδη, βρίσκεται ήδη το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, για την οικονομία και την Τετάρτη θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο, οπότε αναμένεται να δοθεί και στη δημοσιότητα.

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου