Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ασυνεννοησία φορέων εντοπίζει η Επιτροπή Θεσμών

Έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των αρμόδιων φορέων όσον αφορά στην αξιοποίηση στοιχείων για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με συγκεκριμένες αναφορές σε ελλιπή στοιχεία από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας και κωλύματα προστασίας προσωπικών δεδομένων όσον αφορά στις εκροές καταθέσεων πριν το Eurogroup Μαρτίου, εντοπίζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, με τους Βουλευτές να εκφράζουν ετοιμότητα να προχωρήσουν σε τροποποίηση της νομοθεσίας αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Συλλούρης: Δύσκολη η συνεννόηση μεταξύ των θεσμών
«Η σημερινή συνεδρίαση αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας πολύ χρήσιμη και αναγκαία αλλά και απογοητευτική διότι οι ανησυχίες μετατράπηκαν σε φόβο και θα έλεγα από μέρους μου και σε θυμό διότι είναι εμφανέστατη η δυσκολία συνεννόησης μεταξύ των θεσμών ώστε να ευθυγραμμιστούν όλοι προς την κατεύθυνση απόδοσης δικαιοσύνης», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης.

Συνέχισε λέγοντας ότι «αν μέσα σ’ ένα σύστημα θα αρχίσουμε να μιλούμε για διαδικασίες, προστασίες προσωπικών δεδομένων, έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των θεσμών, έλλειψη νομοθεσίας, δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη, δεν θα λογοδοτήσουν οι αίτιοι, νομίζω δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουμε ως κράτος».

Γι’ αυτό, είπε, «θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε εμείς ως Βουλή να βοηθήσουμε μεταξύ της συνεννόησης των θεσμών, της αλλαγής των διαδικασιών, της ενίσχυσης των νόμων για να λογοδοτήσουν και να αποδοθεί δικαιοσύνη και αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ερωτηθείς αν κατέληξε κατά πόσο κάποιοι πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «κοιτάξτε, εγώ δεν μπορώ να αποφασίσω ποιος και πόσοι αλλά αυτό το συμπέρασμα αλάθητα το έχει εξαγάγει ο κυπριακός λαός».

«Το έχω πει πολλές φορές ότι δεν πρέπει να λογοδοτήσει και δεν πρέπει να τιμωρηθεί κανένας επειδή έτσι είναι το δημόσιο αίσθημα», είπε, προσθέτοντας ότι «αλλά η απλή λογική λέει ότι είτε από λάθη αποφάσεων, είτε από παραλείψεις, είτε από διαπλοκή έχει καταρρεύσει ολόκληρο το οικονομικό σύστημα».

Αν αυτό θα μας οδηγήσει, πρόσθεσε, «να ασχολούμαστε με περιφερειακά θέματα και εκθέσεις ιδεών, νομίζω ότι είμαστε άξιοι της τύχης μας, πρώτοι εμείς ως πολιτικοί».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι το θέμα δεν προέκυψε σήμερα και ότι αφορά όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς ωστόσο να επιθυμεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και τη συνεργασία μας με όλους τους θεσμούς». Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου ειδικά γι’ αυτό το θέμα πολύ σύντομα είπε τέλος.

ΔΗΣΥ: Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες
«Βεβαιότατα και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και αυτοί που τις φέρουν έχουν όνομα και επίθετο», ανέφερε από την πλευρά του ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού.

Χαιρέτισε την ξεκάθαρη, όπως είπε, δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι υπάρχουν ομάδες ανακριτών, σχεδόν όλα τα θέματα που έχει καταγράψει η Επιτροπή Θεσμών και χρήζουν διερεύνησης διερευνώνται σε βάθος. Θέλω επίσης να τονίσω, πρόσθεσε, «την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς που οφείλεται η ασυνεννοησία των θεσμών, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «παρόλο που η συνεδρία ήταν κλειστή εντούτοις μπορώ να πω ότι σε σχέση με τις 6000 τόσα ονόματα – μπορεί να είναι και περισσότερα – τα οποία έχουν διακινήσει κεφάλαια στο εξωτερικό πριν από το κλείσιμο των τραπεζών, είχαμε ζητήσει να διερευνηθεί από το ΤΕΠ κατά πόσο αυτά τα κεφάλαια είναι νόμιμα και έχει πληρωθεί νόμιμος φόρος».

Υπάρχει, είπε, «ένα θέμα εκεί σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα, όμως θεωρώ ότι μετά και τη σημερινή συζήτηση το θέμα αυτό έχει ξεκαθαρίσει και για όλα τα κεφάλαια που έχουν φύγει στο εξωτερικό, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια που ήταν κλειστές οι τράπεζες, θα γίνει διερεύνηση για να διαπιστωθεί κατά πόσο γι αυτά τα λεφτά έχει πληρωθεί νόμιμος φόρος».

ΑΚΕΛ: Οι λίστες των εκροών πρέπει να τύχουν επεξεργασίας
Η Βουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε η ΚΟ του ΑΚΕΛ ζήτησε όπως προωθηθούν τα πρακτικά της Επιτροπής στη Νομική Υπηρεσία. Υπενθύμισε ότι «είχαμε ενδοιασμούς από την αρχή για τη μεγάλη καθυστέρηση στο διορισμό ποινικών ανακριτών». Θεωρούμε, πρόσθεσε, «ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, στο μεσοδιάστημα έχουν εξαφανιστεί στοιχεία, έχουν διαγραφεί στοιχεία από τις τράπεζες με αποτέλεσμα ίσως να γίνεται πιο δύσκολη η στοιχειοθέτηση ευθυνών σε επίπεδο προσώπων».

Αναφορικά με τις εκροές, ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου, «επαναφέραμε το θέμα σήμερα». Θεωρούμε ότι οι λίστες πρέπει να τύχουν επεξεργασίας, είπε, προσθέτοντας ότι «αντιλαμβάνομαι ότι μεταξύ των διαφόρων τμημάτων υπήρχαν κάποια προβλήματα όχι ως προς την ταυτοποίηση των νομικών προσώπων, αλλά των φυσικών προσώπων, γιατί χρειάζονται οι ταυτότητες τους». Ως προς αυτό, είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε να γίνει ένας συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, ενώ για το θέμα θα σταλεί και γραπτή επιστολή από την πλευρά της Επιτροπής.

Είπε ακόμη ότι στην Επιτροπή λέχθηκε ότι από πλευράς Συνεργατισμού ετοιμάζονται όλοι οι κατάλογοι όσον αφορά δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, προσθέτοντας ότι αυτό δεν έγινε από πλευράς τραπεζών παρά τις επίμονες, όπως είπε, προσπάθειες.

Αναφορά έκανε και σε χθεσινή ανακοίνωσή της για την απόφαση να ζητηθεί άνοιγμα λογαριασμού της εταιρείας Focus Maritime Corporation σε σχέση με εμβάσματα προς Κύπρο και στο γεγονός ότι το ΑΚΕΛ είχε ζητήσει το άνοιγμα του συγκεκριμένου λογαριασμού από τις 16/9.

Σε γενικό σχόλιο της εξέφρασε τη θέση ότι «οι θεσμοί οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα αυτεπάγγελτη εξέτασης πρέπει να το πράττουν, ειδικά όταν πρόκειται για τη δίωξη εγκληματιών». Έκανε λόγο για ολιγωρία και καθυστερήσεις που θα κοστίσουν στην απονομή δικαιοσύνης.

ΔΗΚΟ: Όσοι ενέχονται, να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη
Σοβαρό είναι το έργο στα πλαίσια άσκησης του κοινοβουλευτικού της ελέγχου που έχει επιτελέσει η Επιτροπή Θεσμών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βουλευτή ΔΗΚΟ Φύτου Κωνσταντίνου.


Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της πρώτης προσπάθειας και αναμένεται τώρα με σωστή και αγαστή συνεννόηση και συνεργασία με τους θεσμούς και τους φορείς του κράτους να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, αφού αξιοποιηθεί σωστά το υλικό, «να φτάσουμε σ’ εκείνο το σημείο που όσοι ενέχονται, εφόσον θα στοιχειοθετούνται υποθέσεις, να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε κι αυτός σε «κάποια σύγχυση μεταξύ των θεσμών». Στόχος της Επιτροπής, είπε, είναι να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα ώστε ο κάθε αρμόδιος φορέας να ασκήσει το σωστό έλεγχο στον τομέα ευθύνης του.

ΕΔΕΚ: Διερεύνηση μέχρι τέλους των εγκλημάτων
«Ως ΕΔΕΚ θεωρούμε την εκ των ων ουκ άνευ διερεύνηση μέχρι τέλους των εγκλημάτων, γιατί περί εγκλημάτων πρόκειται, που έγιναν εις βάρος του κυπριακού λαού και αφορούν την οικονομία», ανέφερε από την πλευρά της η Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα.

Χαιρέτισε την πρόθεση της Πολιτείας να παραλάβει και να μελετήσει εις βάθος τα πορίσματα της Επιτροπής Θεσμών.

Εξέφρασε παράλληλα ετοιμότητα «να συμβάλλουμε σε αλλαγή των διαδικασιών, ενίσχυση αλλά και αλλαγή των νομοθεσιών εκεί που χρειάζεται ούτως ώστε οι πραγματικοί ένοχοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Θεωρούμε, είπε καταληκτικά η κ. Μαυρονικόλα, «ότι θα πρέπει τάχιστα να δοθούν όλα τα στοιχεία στον Φόρο Εισοδήματος για να μπορέσει να διεξάγει τις δικές του έρευνες για τις έξι χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα που μετακίνησαν λεφτά πριν τις 15 Μαρτίου».

Περδίκης: Φοβερή ευθύνη για τη Βουλή
Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη θέση ότι «προκύπτει ένα σοβαρό θέμα και μια φοβερή ευθύνη για τη Βουλή».

Πρέπει να πω, είπε ο κ. Περδίκης αναφερόμενος στο θέμα της εκροής κεφαλαίων πριν την 16η Μαρτίου ότι «εκκρεμεί ακόμη η κατάθεση στοιχείων από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας», προσθέτοντας ότι «τα στοιχεία που κατατέθηκαν είναι ποσοτικά και ποιοτικά ελλιπή». Θεωρώ, συμπλήρωσε, «ότι η Βουλή ελέγχεται γιατί από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει επιτακτικά από την Κεντρική Τράπεζα την κατάθεση αυτών των στοιχείων».

Το 2ο σημείο στο οποίο ελέγχεται η Βουλή, σύμφωνα με τον ΓΓ των Οικολόγων, «είναι γιατί παρά το γεγονός ότι σε απάντηση των επιστολών Περδίκη και Χαραλαμπίδου από τον κ. Πατσαλίδη από τις 3 Ιουνίου 2013, όπου ζητά ο κ. Πατσαλίδης να του δοθούν τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν ταυτότητες και αριθμούς σε σχέση με τις εταιρείες, η Βουλή ενσυνείδητα παρέλειψε να ζητήσει αυτά τα στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα για να παραδώσει στις αρμόδιες φορολογικές αρχές». Είπε ότι το θέμα τέθηκε εκ νέου από την πλευρά του στην Επιτροπή και θα το θέσει και στην επόμενη συνεδρίαση.

«Το παιχνίδι του στρουθοκάμηλου δεν αρμόζει με τα κοινοβουλευτικά όργανα γιατί επιτείνει την εντύπωση ότι όλοι είναι στο κόλπο και απλώς καλύπτει ο ένας τον άλλο», ανέφερε.

Ο κ. Περδίκης έθιξε και το θέμα της ανάγκης τροποποίησης του νομικού συστήματος της Κύπρου «ώστε να υπάρχει αποτελεσματική τιμωρία των ενόχων». Έδωσε το παράδειγμα της έκθεσης της Κεντρικής για τα αξιόγραφα λέγοντας ότι «τους επιβλήθηκαν αστεία χρηματικά πρόστιμα, οι δε προσωπικά υπεύθυνοι γι’ αυτές τις ενέργειες, διευθυντές και τραπεζίτες την έκαναν με ελαφριά, χρυσά πηδηματάκια αρπάζοντας τα μπόνους τους και μεταφέροντας τα στις Ελβετίες και στις Παρθένες Νήσους».

Ανέφερε ότι βασικά στοιχεία της νομοθεσίας πρέπει να είναι η προσωπική ευθύνη, δήμευση περιουσίας των ενόχων, και η συμπερίληψη στα ποινικά αδικήματα της παράλειψης και του λάθους και όχι μόνο οι εσκεμμένες ενέργειες. Είπε τέλος ότι το Κίνημα είχε από τον Αύγουστο του 2012 εισηγήσεις με παραδείγματα από το νομικό σύστημα Ελλάδας και Αυστραλίας στον τότε Γενικό Εισαγγελέα. Για το θέμα έλαβε απαντητική επιστολή από τον τελευταίο στις 17 Απριλίου 2013 ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και ότι πιθανόν να εισηγηθεί τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο κ. Περδίκης είπε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Γενικού Εισαγγελέα επανέφερε το θέμα με νέα επιστολή του.

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου