Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Μπούκωσε η μύτη! τώρα πως ανασαίνουμε;

Μπορεί το κυκλάμινο να είναι καλλωπιστικό φυτό , αλλά αποδείχθηκε ότι θεραπεύει την … ιγμορίτιδα.

Επιστημονικές μελέτες, απέδειξαν ότι μια ουσία που βρίσκεται στους βολβούς του κυκλάμινου αντιμετωπίζει αποτελεσματικά , τα ενοχλητικά και δυσάρεστα συμπτώματα της πάθησης.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο Ωτορινολαρυγγολόγος και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρινολογικής Εταιρείας κ Α. Παπαβασιλείου, η ιγμορίτιδα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στον ιατρό. Πλήττει μικρούς και μεγάλους, πολλές φορές για μερικές ημέρες αλλά συχνά με τακτικές υποτροπές που βασανίζουν τον πάσχοντα για μήνες ή και χρόνια. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νόσου και των προδιαθεσικών της παραγόντων είναι ο μόνος τρόπος οριστικής ανακούφισης και θεραπείας.



Συχνότητα και αίτια

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα ωστόσο υπολογίζεται ότι στην Αμερική το 14,7% του πληθυσμού υποφέρει από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις της ρινός και των παραρρινίων κόλπων (2001) ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 8-12%.

Την ίδια στιγμή επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία απέδειξε ότι η οικονομική επιβάρυνση από τη ρινοκολπίτιδα ανέρχεται σε 700 εκ- 1,4 δις € ανά έτος για την χώρα , ενώ επισημαίνεται ότι το 20% περίπου των πασχόντων υποφέρει από τα συμπτώματα ακόμα και 4 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Τα κυριότερα αίτια εκδήλωσης της πάθησης είναι τα εξής:

•Κρυολογήματα . Το «πρήξιμο» του βλεννογόνου από τη φλεγμονή που προκαλούν οι ιοί και η υπερπαραγωγή βλέννης συχνότατα αποφράσσουν τους πόρους

• Αλλεργίες: Η εισπνοή αλλεργιογόνων ουσιών προκαλεί φλεγμονή στο βλεννογόνο της μύτης με τις γνωστές συνέπειες

• Κάπνισμα: Είναι σημαντικός παράγοντας γιατί ο καπνός καταστέλλει τη λειτουργία των κροσσσών, παρεμποδίζοντας την απομάκρυνση της βλέννης

• Ρινικοί πολύποδες: Είναι σαρκώδεις σχηματισμοί που μπορούν να αποφράξουν τους πόρους

• Ανατομικές ανωμαλίες: με σημαντικότερες αυτές στο ρινικό διάφραγμα το οποίο μπορεί να είναι στραβό εκ γενετής ή κατόπιν τραυματισμού και να αποφράσσει τους πόρους. Παράλληλα, ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με στενούς πόρου στην μύτη.

Πηγή: http://iatropedia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου