Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Από το ΤΕΠΑΚ στον CERN

Ο Χάρης Γεωργίου, τεταρτοετής φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του ΤΕΠΑΚ, επιλέγηκε έπειτα από μια ανταγωνιστική διαδικασία να ασκήσει την πρακτική του εργασία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN.

Το CERN είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 20 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος. Η κύρια λειτουργία του αφορά στην μελέτη της δομής του σύμπαντος και ειδικότερα στην παροχή επιταχυντών σωματιδίων και άλλων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών.

Το CERN απασχολεί σήμερα περίπου 3000 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ περίπου 6500 επιστήμονες και μηχανικοί από 80 διαφορετικές εθνικότητες, που αντιπροσωπεύουν 500 πανεπιστήμια και περίπου το μισό της κοινότητας της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, δουλεύουν σε πειράματα που οργανώνονται από το CERN.

Το CERN είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου. Δημιούργησε το διαδίκτυο, εργοδοτεί τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου και λύνει τα μυστικά του σύμπαντος. Είναι μια συλλογική προσπάθεια της ανθρωπότητας να εξερευνήσει τα θεμέλια του κόσμου, και να μας πάρει στο επόμενο βήμα, και είχα την τιμή και το προνόμιο να είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας", δήλωσε ο φοιτητής Χάρης Γεωργίου.

Ο φοιτητής προέτρεψε τους συμφοιτητές του να μην υποτιμούν τον εαυτό τους, να τολμήσουν νέα βήματα και εμπειρίες στο εξωτερικό, λέγοντας ότι στο CERN, πέντε από τους 250 φοιτητές ήταν από την Κύπρο.

Source : http://ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου