Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η κυπριακή υπηκοότητα συνεχίζει να πουλά - 15 Ρώσοι και Κινέζοι έγιναν Κύπριοι τις τελευταίες μέρες

Η προσέλευση επενδύσεων και καταθέσεων με αντάλλαγμα την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας, συνεχίζει να αποτελεί ελκυστικό κίνητρο για αλλοδαπούς επενδυτές και επιχειρηματίες, που επιθυμούν να επεκταθούν προς τη Γηραιά Ήπειρο. 

Ρόλο καταλύτη έπαιξαν τα νέα αναθεωρημένα κριτήρια που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο.

Ενδεικτικό είναι ότι στις τελευταίες τρεις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου έχει παραχωρηθεί κατ' εξαίρεσιν η κυπριακή υπηκοότητα σε 15 τουλάχιστον πρόσωπα από Ρωσία και Κίνα.

Σχετικά επί τούτου ενημερώθηκε η Βουλή, ενώπιον της οποίας κοινοποιήθηκαν όλα τα ονόματα των αλλοδαπών που ο κ. Χάσικος κατέθεσε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την κατ' εξαίρεσιν πολιτογράφησή τους, με την επίκληση του δημοσίου συμφέροντος.

Για να μπορεί κάποιος αλλοδαπός από τρίτη χώρα να λάβει κατ' εξαίρεσιν την κυπριακή υπηκοότητα, θα πρέπει να ικανοποιεί ένα από τα πιο κάτω κριτήρια:

1. Να έχει καταθέσεις στην Κύπρο τουλάχιστον €3 εκατ., οι οποίες θα πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένες σε κυπριακή τράπεζα για περίοδο που δεν είναι μικρότερη των πέντε ετών.

2. Να έχει στην Κυπριακή Δημοκρατία άμεσες επενδύσεις τουλάχιστον €5 εκατ., οι οποίες μπορεί να αφορούν εναλλακτικά τα ακόλουθα: Aγορά οικοδομών, αγορά επιχειρήσεων ή εταιρειών, αγορά μετοχών δημόσιων εταιρειών εγγεγραμμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία ή και αγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων όπως π.χ. ομόλογα, αξιόγραφα και χρεόγραφα εγγεγραμμένα και εκδοθέντα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

3. Πρέπει να είναι μέτοχος σε εταιρεία που έχει συσταθεί και δραστηριοποιείται στην Κύπρο και νοουμένου ότι, τα κεντρικά γραφεία της είναι εγκατεστημένα στην Κύπρο, η εταιρεία κατά τα τελευταία 5 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης να έχει καταβάλει ετήσια στα κρατικά ταμεία ποσό τουλάχιστον €500.000 και στην εταιρεία να εργοδοτούνται 10 τουλάχιστον Κύπριοι υπήκοοι.

4. Πρόσωπα των οποίων οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου ή στη Λαϊκή Τράπεζα έχουν «κουρευτεί» λόγω των μέτρων που εφαρμόσθηκαν μετά τις 15 Μαρτίου 2013. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να έχουν υποστεί απομείωση καταθέσεων τουλάχιστον €3 εκατ..

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το λευκό ποινικό μητρώο και η απόκτηση κατοικίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, αγοραίας αξίας τουλάχιστον €500.000 πλέον ΦΠΑ.
Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου