Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Αυστηρή επιστολή Ρεν για Π. Δημητρίαδη

Υποδείξεις για το ενδεχόμενο παραβίασης της συνθήκης λειτουργίας της ΕΕ, κάνει με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο επίτροπος Οικονομικών και νομισματικών θεμάτων Όλι Ρεν.

Αφορμή για την επιστολή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη για πιθανή παύση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας λόγω μη επαρκούς εκτέλεσης των καθηκόντων του. Ο κ. Ρεν αναφέρεται στην αμφισβήτηση και τις επιθέσεις που δέχεται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και εφιστά την προσοχή της Λευκωσίας στο άρθρο 130 της συνθήκης, το οποίο αφορά τη λειτουργία των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Το άρθρο 130 αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιδιώκουν να επηρεάζουν τα μέλη των οργάνων λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ ή των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Ο ΥΠΟΙΚ απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη λήψη της επιστολής.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθες: «Αυτό που επιθυμώ ωστόσο να πω είναι πως σέβομαι πλήρως το Σύνταγμα της χώρας μου, όπως και όλους τους κανόνες και κανονισμούς του ευρωπαϊκού συστήματος και ειδικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Στις Βρυξέλλες γίνεται λόγος για ομοιότητες της κυπριακής περίπτωσης με αυτή της Ουγγαρίας, που το 2012 βρέθηκε αντιμέτωπη με δικαστικές διαδικασίες για πιθανές παραβιάσεις της συνθήκης.

Αυτή είναι η δεύτερη παρέμβαση προς την κυβέρνηση για παραβίαση της συνθήκης σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΚΤ, μετά την αυστηρή επιστολή του Μάριο Ντράγκι στον πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κ. Ντράγκι είχε προειδοποιήσει με προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου