Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Λευκωσία: Μουσείο για την ιστορία του νερού

Σημαντική πτυχή για την ιστορία και παράδοση της Κύπρου αποτελεί το Μουσείο Νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, το οποίο αποτυπώνει παραστατικά την ιστορία της εξέλιξης του νερού στην κυπριακή κοινωνία.

Το Μουσείο εγκαινίασε πριν μερικές μέρες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε ομιλία του ανέφερε: «Το Μουσείο Νερού, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα, αποτελεί μοναδικό πολιτισμικό επίτευγμα που αναδεικνύει την υδατική παράδοση και την ιστορική μας συνέχεια. 

Ένας πραγματικά όμορφος χώρος, ο οποίος διηγείται την ιστορία της υδροδότησης, παρουσιάζοντας τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίστηκε τα προηγούμενα χρόνια το υδατικό πρόβλημα και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για την προμήθεια νερού για τις καθημερινές ανάγκες».

Ο χώρος του Μουσείου αποτελείται από δύο μέρη. Ο ένας είναι μια αίθουσα που φιλοξενεί εργαλεία, μηχανές, έγγραφα που έχουν σχεση με την ΄ύδρευση. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να πληροφορηθεί για τη σχέση ανθρώπου και νερού κατά το παρελθόν, αλλά και να μελετήσει την εξέλιξη και τη σταδιακή επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας, που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Το δεύτερο μέρος του Μουσείου βρίσκεται σε υπαίθριο χώρο, κάτω από πεύκα και άλλα δέντρα. Περιλαμβάνει ένα τεχνητό ρυάκι πλαισιωμένο από υδρόβια φυτά, ανεμόμυλο, δεξαμενές, πετρόχτιστες βρύσες, σακκοράφι, τα σύνεργα του νεροπούλη, που έκανε διανομή νερού στάμνες, το καλύβι του βοσκού με τις γούρνες για να ποτίζει τα ζώα.

Την ιδέα για τη δημιουργία του Μουσείου, είχε ο διευθυντής υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Νίκος Ζαμπακίδης, ο οποίος έδωσε πολλά αντικείμενα από την προσωπική του συλλογή.

Ο κ. Ζαμπακίδης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «στόχος είναι το μουσείο να καταστεί χώρος σπουδής και μελέτης των νεότερων σε ηλικία ανθρώπων και μαι νοσταλγική θύμιση των μεγαλύτερων».

Πηγή: http://www.ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου