Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Η επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων

Μύθο, χαρακτηρίζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου, αναφορές ότι εξαιτίας της επέκτασης του ωραρίου των καταστημάτων αυξήθηκε η ανεργία, κλείνουν τα μικρά καταστήματα έναντι των «μεγάλων», ο ίδιος τζίρος μοιράζεται σε περισσότερες ημέρες και ότι οι εργαζόμενοι «υποχρεώνονται» να εργαστούν περισσότερο.

Σε σημερινή ανακοίνωση με την οποία απαντά σε «πέντε μύθους που κυκλοφορούν», όπως αναφέρει, σε σχέση με το θέμα του ωραρίου και οι οποίοι «συχνά παραπλανούν και τον πιο καλοπροαίρετο πολίτη», ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου αναφέρει πως "αντί να παγιδεύουμε τους καταναλωτές με μύθους και να καταδικάζουμε την οικονομία μας, ας αλλάξουμε αντίληψη, ας προσαρμοστούμε και ας υιοθετήσουμε έξυπνες, καινοτομικές πρακτικές που χαμηλώνουν το κόστος και αυξάνουν την ποιότητα".

"Έτσι ο καταναλωτής θα γίνει σύμμαχός μας και θα ευημερήσουμε ως επιχειρήσεις και ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα", προσθέτει.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, σημαντικότερες αιτίες των κλειστών καταστημάτων είναι "η μεγάλη πτώση της κατανάλωσης που έχει παρατηρηθεί εδώ και μια διετία εξαιτίας της ύφεσης και της συμπίεσης των εισοδημάτων, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η αδυναμία πολλών μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στις σύγχρονες ανάγκες του καταναλωτή".

Σε σχέση με την αύξηση της ανεργίας, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι η τάση των δεικτών ανεργίας είναι αυξητική συνολικά λόγω των γνωστών διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας, προσθέτοντας ότι "η επέκταση του ωραρίου επέφερε προσωρινή μείωση της τάσης αυτής στο λιανικό εμπόριο".

Αναφέρει επίσης ότι "είναι μύθος ότι κλείνουν τα μικρά καταστήματα έναντι των «μεγάλων» καθώς "η πρόσφατη εμπειρία της Κύπρου είναι ότι ευέλικτες μικρές επιχειρήσεις μπορούν να ευημερήσουν ενώ επιχειρηματικοί γίγαντες μπορεί να καταρρεύσουν από τη μία μέρα στην άλλη".

"Η εποχή του διαδικτύου με τις 24ωρες αγορές από τον υπολογιστή καταργεί παρωχημένα όρια μεταξύ μεγεθών και αλλάζει ριζικά τα δεδομένα", προσθέτει.

Επιπλέον, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου αναφέρει πως "είναι μύθος ότι ο ίδιος τζίρος μοιράζεται σε περισσότερες ημέρες", προσθέτοντας ότι "ο τζίρος αυξάνεται συνολικά κυρίως για τις επιχειρήσεις που παρέχουν πρόσθετη αξία στον καταναλωτή".

Σε σχέση με το ότι οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να εργαστούν περισσότερο, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι "η εμπειρία έχει δείξει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν το εισόδημά τους εργαζόμενοι υπερωρίες και αξιοποιώντας την προνομιακή αμοιβή" και εκφράζει την ετοιμότητα των επιχειρήσεων μελών του Συνδέσμου για "κάθε έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών για να αποδεικνύεται εμπράκτως η τήρηση της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τις υπερωρίες και τις προσλήψεις".

Τέλος, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου αναφέρει ότι "είναι μύθος ότι η επέκταση του ωραρίου ‘καταστρέφει την οικογενειακή γαλήνη’", προσθέτοντας ότι "το διευρυμένο ωράριο είναι προαιρετικό και ως εκ τούτου καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει εάν επιθυμεί να ανοίξει".

Πηγή: http://www.ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου